Beschouwing Zwarte Piet

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Beschouwing door een scholier
  • 5e klas havo | 490 woorden
  • 3 januari 2016
  • 112 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
112 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Afscheid nemen van Zwarte Piet, ja of nee?

Aniek is zes jaar en zit in groep drie op de basisschool. Elk jaar wordt er Sinterklaas gevierd op school en ook bij haar thuis. Sinterklaas en Zwarte Piet wie kent ze nu niet? Aniek is dol op het Sinterklaasfeest. Wanneer ze thuis is zingt ze samen met haar moeder die haar ook nog eens begeleid op de piano. Haar moeder maakt dan chocomel met speculaas en Aniek drinkt en eet het met smaak op. Voordat ze naar bed gaat zetten ze alle drie de schoen. Waarvan één de grote schoen van haar vader is, de tweede schoen is van haar moeder en als derde komt het rode schoentjevan Aniek waar ze een gedichtje samen met een wortel voor het paard heeft in gedaan. Ze kan niet wachten tot dat ze wakker wordt en er een verassing in zit.
Het Sinterklaasfeest wordt ieder jaar weer gevierd. Toch zijn er elk jaar weer discussies om het feit of de traditie van Zwarte Piet in Nederland moet stoppen. Een jaar geleden is zelfs een werkgroep van de VN over deze discussie gebogen. Aldus is het niet alleen meer een nationale maar een internationale discussie geworden. Moet Nederland de traditie van Zwarte Piet stoppen? Deze beschouwing zal opgezet worden volgens een voor- en nadelenstructuur.

Het eerste voordeel is dat Zwarte Piet racistisch is en ze vaak dom worden neergezet. Vaak hebben ze een Surinaams accent terwijl ze niet eens uit Suriname komen. Ze gedragen zich onderdanig  en staan symbool voor de slavernij.
               
Het tweede voordeel is dat buitenlanders ons minder gek gaan vinden. Ze hebben veel moeite met onze traditie. Vanuit het Amerikaanse perspectief is Zwarte Piet zelfs geen optie.                  
               
Het eerste nadeel is dat het een kinderfeest is. Het is geen feest waar racistische mensen hun ideeën uitwisselen.  Ook is het niet gemakkelijk om het feest aan te gaan passen doormiddel van kleuren pieten. Kinderen zullen sneller merken dat het nep is.
               
Het tweede nadeel is dat de meerderheid van Nederland een Zwarte Piet wilt. In elke provincie vindt een ruime meerderheid dat het uiterlijk van Zwarte Piet niet moet worden aangepast. Dat blijkt uit het artikel van Rozemarijn Lubbe (EenVandaag).

               
amenvattend kun je zeggen dat het nog niet duidelijk is of de traditie van Zwarte Piet moet stoppen. Zwarte Piet is racistisch en vaak wordt hij als dom neergezet. Toch wilt de meerderheid van Nederland een Zwarte Piet.
 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.