Abortus: rechtvaardig of niet?
Het aantal abortussen in Nederland is sinds 1993 met bijna 50% gestegen. Dat staat in een rapport van de StiSAN (Stichting Samenwerkende Abortusklinieken Nederland). Jaarlijks worden in ons land zo’n 18000 zwangerschappen afgebroken door middel van een kunstmatig opgewekte abortus, wetenschappelijk ook wel abortus provocatus genoemd. Bij een abortus wordt een embryo of foetus uit de baarmoeder verwijderd. De meningen over abortus verschillen sterk. Deze uiteenlopende meningen zijn vaak het gevolg van verschillende ethische visies. Ook geloof speelt een belangrijke rol bij deze kwestie. Vragen als “Is abortus moord?” en beweringen zoals “Mensen die abortus laten plegen lopen weg voor problemen die ze zelf hebben veroorzaakt.” zijn veel gehoord. In deze tekst wordt het discussiepunt “Mag abortus” aan u voorgelegd.
Hoe vaak komt het niet voor dat jongeren ongewenst zwanger raken en niet in staat zijn dit kind zelf op te voeden en te bekostigen? Als het zwangere meisje besluit het kind te houden kan dat ten koste van haar school en dus haar toekomst gaan. Abortus biedt in zulke situaties een uitkomst. Ook een zwangerschap ten gevolge van een verkrachting kan slecht uitpakken; het kind zal zijn biologische vader waarschijnlijk nooit kennen en de moeder kan psychische problemen oplopen doordat ze in feite elke dag wordt herinnerd aan de man die de vader van haar kind is, maar tevens de man is die er voor zorgde dat haar leven nooit meer hetzelfde zou zijn. En wat wanneer blijkt dat de aanstaande moeder een ernstige erfelijke ziekte of drugsverslaving heeft waardoor het kind nooit een lang leven zal kunnen leiden of met een zeer ernstige handicap door het leven zal gaan waar het zijn hele leven last van zal ondervinden? Abortus kan in al deze gevallen de “oplossing” zijn.


Een abortus is meestal geheel pijnloos. De vrouw waar het om gaat kan kiezen of de behandeling in een abortuskliniek of in het ziekenhuis plaatsvindt. Een behandeling in het ziekenhuis wordt vergoed door het ziektefonds of door de particuliere ziektekostenverzekering, een behandeling in een abortuskliniek wordt vergoed op basis van de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten). Een vrouw die een abortus heeft ondergaan kan later gewoon kinderen krijgen, aangezien een abortus geen blijvende schade aanricht.
Natuurlijk zitten er ook nadelen aan een abortus. In sommige gevallen krijgt de vrouw die een abortus heeft laten plegen, zij het op korte of lange termijn, spijt van het weghalen van het kind. De vrouw kan zich af gaan vragen hoe het kind er uit zou hebben gezien als het wél ter wereld zou zijn gekomen. Ook wordt er vaak beweerd dat het kindje een abortus pijnlijk ervaart. Dat is tevens één van de argumenten van bijvoorbeeld het Christendom, een van de geloven die ook sterk tegen het plegen van abortus is. Elke abortus gaat tegen de wet van God in om over het leven of de dood van een mens te kunnen bepalen. Het Christendom beweert dat het kindje een levend wezentje met een ziel is, en dat abortus dus moord is. Zij ziet het leven als een geschenk van God. Slechts in zeer speciale gevallen, bijvoorbeeld wanneer de moeder baarmoederkanker heeft en de kans loopt te overlijden door de geboorte van het kind, is abortus volgens het Christendom toegestaan. Zoals eerder gezegd is het Christendom niet het enige geloof dat abortus “verbiedt”, ook in veel andere religies is het toepassen van abortus niet goedgekeurd, maar deze verschillende religies hebben hier meestal verschillende redenen voor.
De omgeving van de vrouw die abortus heeft laten plegen kan zich ook tegen de vrouw gaan keren. Een veel gehoorde reactie zou kunnen zijn dat de vrouw weg zou lopen voor haar verantwoordelijkheden door een kindje weg te halen dat is ontstaan door haar eigen onverantwoordelijkheid. Dit hoeft natuurlijk niet altijd het geval te zijn, maar komt toch vaak voor.
Het gevolg van het feit dat abortus legaal is, kan volgens sommige mensen resulteren in onverantwoordelijke seksuele daden. Mensen kunnen onveilig gaan vrijen met het idee: “Als ik zwanger raak, laat ik het toch wel weghalen”. Hier is abortus natuurlijk niet voor bedoeld. Bovendien wordt de kans op seksueel overdraagbare aandoeningen zo ook veel groter.
Abortus is niet altijd noodzakelijk. Wanneer een meisje ongewenst zwanger raakt en besluit het kind niet te willen houden, kan zij het altijd afstaan voor adoptie. Er zijn veel gezinnen die niet in staat zijn samen kinderen te krijgen, voor hun kan adoptie dan uitkomst bieden. Abortus is in zo’n geval soms “overbodig” (al verschilt de mening over deze bewering natuurlijk per persoon).
Of abortus rechtvaardig is of niet, zal altijd een belangrijk twistpunt blijven. Feit is dat een aanstaande moeder in de meeste gevallen zelf moet kunnen bepalen of zij zichzelf in staat oogt een kind op te kunnen voeden, en welke voor-of nadelen zwaarder wegen bij het besluiten van het wel of niet toepassen van een abortus, aangezien zoiets voor iedereen anders ligt. Het beste blijft natuurlijk altijd nog het voorkomen van een ongewenste zwangerschap.
Aantal woorden: 836

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

E.

E.

Fijn dat er ook iets over abortus in staat, maar wel jammer dat het wat moelijke woorden heeft.
ik zit in 4 vmbo

16 jaar geleden

M.

M.

dankjewel voor je stukje over abortus Suzanne!
(k hoop niet dat je op de wolfert v. borselen zit...hihi)

15 jaar geleden

V.

V.

Goede beschouwing over adoptie!!

15 jaar geleden

H.

H.

Heel erg bedankt. Handig om zo wat argumenten bij elkaar te kunnen rapen ;) Goed geschreven ook.

7 jaar geleden

P.

P.

Meerdere argumenten in één alinea moet je eigenlijk proberen te voorkomen. Verder wel een prima text.

2 jaar geleden