Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Begrippenlijst Module 6 Discriminatie, oorzaak en gevolg.

Beoordeling 0
Foto van een scholier
  • Begrippenlijst door een scholier
  • 4e klas vmbo | 552 woorden
  • 31 maart 2022
  • nog niet beoordeeld
  • Cijfer
  • nog niet beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Begrippenlijst Module 6 


 Discriminatie, oorzaak en gevolg.


Vooroordeel
Dat is een emotioneel geladen oordeel over mensen dat niet klopt met de werkelijkheid.


Bijvoorbeeld een dom blondje, “een meisje met blond haar is niet dom”.Stereotypering
Dat is een vooroordeel over een groep mensen.


In Belgen grappen worden ze altijd als dom afgeschilderd, dit is in werkelijkheid natuurlijk niet waar.discriminatieHet onrechtmatig onderscheid maken tussen mensen of groepen.


“Ik zit op het ROC en zoek een stageplaats. Een bedrijf wijst me af omdat ik een hoofddoek draag.”Positieve discriminatieMensen die een achterstand hebben, worden bevoordeeld voorgetrokken bij een sollicitatie.


Bedrijven zijn verplicht dat er een eerlijke verdeling is tussen mannen en vrouwen op de werkvloer, dan kan het zo zijn dat een er wel mannen solliciteren maar niet worden aangenomen om dat er meer voorkeur is voor een vrouw.racismeDat wil zeggen dat mensen benadeeld worden op grond van hun huidskleur of afkomst.


Mensen die racistisch zijn, vinden dat het ras waartoe ze zelf behoren beter is dan andere rassen.Zondebok theorieHet is gemakkelijk als je bepaalde mensen de schuld kan geven van zaken die mislopen.


In de bouw zijn er minder banen, maar er zijn wel een hoop Polen aan het werk in de bouw. Het is dan heel makkelijk om Poolse bouwvakkers de schuld te geven van het banen tekort.Drop-outsDat zijn schoolverlaters zonder diploma.


Als je geen schooldiploma hebt is het moeilijker om een baan te vinden.Minderwaardigheidscomplex
Mensen die zich achtergesteld voelen gaan zich minder voelen dan anderen.tolerantieHet accepteren dat naast de eigen denkbeelden, gewoonten en kenmerken, er andere zijn van gelijke waarde.


Niet iedereen denkt hetzelfde of doet hetzelfde maar is wel gelijkwaardig.Restrictief toelatingsbeleidEen beperkt toelatingsbeleid van mensen in ons land.


In Nederland wordt afgesproken hoeveel mensen er asiel mogen aanvragen en uit welke landen.Rechts-extremisme
Dit zijn mensen die denkbeelden hebben die veel lijken op die van de nazi’s.


Groepen mensen die hun eigen volk voorop stellen en een bepaalde bevolkingsgroep volledig buiten sluit.(discrimineren)NVUNederlandse Volks UnieN.V.B.Nationalistische  VolkspartijPVVPartij voor de VrijheidSociaal gelaagdEen samenleving waarin enkele lagen te onderscheiden zijn op sociaal gebied.


Er zijn sociale verschillen tussen arm en rijk.Sociale klasseEen groep mensen die in de samenleving ongeveer dezelfde positie inneemt.Maatschappelijker ladderHet is een rij beroepen, waarbij bovenaan de beroepen staan die hoog worden gewaardeerd en onderaan de beroepen die het minst worden gewaardeerd.


Beroepen waar je meer geld mee verdient sta je hoger op de maatschappelijke ladder dan een beroep waar je minder geld mee verdient.StatusaanzienKastenmaatschappijEen maatschappij waarbij je in een bepaalde kaste (sociale klasse) wordt geboren en waar je niet meer uit komt.


India is hier het beste voorbeeld van, daar heb je de kaste van militairen maar ook een kaste van poepscheppers.


Iemand uit de laagste kaste, poepschepper, kan nooit gaan studeren om een betere baan te krijgen.OntkoppeldWanneer de lonen stijgen, hoeven de uitkeringen niet mee te stijgen.


Diegene die geld verdienen gaan meer verdienen maar als je weinig geld verdient of een uitkering hebt krijg je in verhouding minder geld.KoppelingWanneer de lonen stijgen, gaan de uitkeringen ook omhoog.


Iedereen krijgt dus een beetje meer geld, of je werkt of een uitkering hebt.


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.