De muur van Hadrianus


De muur van Hadrianus (Engels: Hadrian’s Wall) is een verdedigingsmuur die stamt uit de tijd van het Romeinse Rijk, in de Oudheid. De muur ligt ten noorden van Engeland. Hij werd in 122 tot 128 na Chr. Gebouwd door Romeinse soldaten en vooral slaven, in opdracht van de Romeinse keizer Hadrianus, waarnaar hij ook is vernoemd. Hij was bedoeld om de aanvallen van de Kelten, de Picten en andere Schotse stammen tegen te houden, daarom was de muur ook bemand met 9000 man.Kenmerken

De Muur van Hadrianus was gebouwd van steen en turf, en was 117 kilometer lang. De muur was 4 tot 5 meter hoog, op de meeste plaatsen 3 meter breed en er stonden 14 grote, en 80 kleinere forten langs de muur. De meeste delen zijn destijds afgebroken door de inheemse bevolking voor eigen gebruik of vergaan.

Toerisme nu

Toch staat een groot deel van de muur nog overeind, vooral in het middengedeelte. Het is een belangrijke toeristische trekpleister vanwege de wandelroute over en langs de muur van zee naar zee. Er zijn hotels lang die route geplaatst, om tijdens de reis te kunnen overnachten. De forten van Chesters, Corbridge en Housesteads zijn ook nog goed te bekijken.
Ligging

De muur liep van de monding van de rivier de Tyne naar de Solway Firth (tussen het huidige Carlisle en Newcastle) en lag een paar kilometers ten zuiden van de huidige grens met Schotland. De muur vormde ook de noordelijke grens van het Romeinse Rijk en was een van de best bewaakte stukken uit die tijd. Waarschijnlijk deden de poorten in de muur dienst als douaneposten, om zo de handel wél door te kunnen laten gaan.


De Muur van Antoninus

De opvolgende Romeinse keizer Antoninus bouwde een stuk noordelijker van de Muur van Hadrianus een andere muur: de Muur van Antoninus (Antonine Wall). Daar werd vanaf 142 aan gebouwd. De muur van Antoninus werd om dezelfde rede gebouwd als de muur van Hadrianus: om de aanvallen van de Schotse stammen af te slaan.Keizer Hadrianus

Publius Aelius Traianus Hadrianus werd geboren op 24 januari 76 in Rome als zoon van de senator Hadrianus Afer. Zijn vader stierf al vroeg en hij werd opgenomen in het gezin van zijn achteroom: de latere keizer Trajanus. Híj zorgde ervoor dat Hadrianus een goede opleiding kreeg en verzorgde hem goed. Hadrianus sloot zich aan bij het Romeinse leger, en vocht als stafofficier tegen de Daciërs en Visigoten in Oost-Europa, en daarna tegen de Parthen in Klein-Azië. Hij was erbij toen de keizer Nerva stierf, en zijn oom Trajanus de nieuwe keizer werd. Hadrianus vergezelde keizer Trajanus in de Dacische Oorlogen. Daarna werd hij gouverneur van Pannonië. Hij was een van zijn beste vrienden, en was daarom de opvolger van keizer Trajanus. Hij werd keizer van Rome van 117 tot 138. Hij stierf in zijn villa op 62-jarige leeftijd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.