Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, Antwerpen

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Architectuurverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 855 woorden
  • 12 februari 2009
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
23 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Keuze van je onderwerp
Onze-Lieve-Vrouwekathedraal te Antwerpen

2. Het aanzicht
- De maten: Van binnen is de O.-L.-Vrouwekathedraal 118 m. lang, de buitenkant is 125 m. lang. De O.-L.-Vrouwekathedraal is ter hoogte van de kruisbeuk 67 m. breed en de maximale breedte van het kerkschip is 53,50 m. De noordertoren van de O.-L.-Vrouwekathedraal is 123 m. hoog, de zuidertoren is 65,30 m. hoog, de middenbeuk is 28 m. hoog en de viering- of kruisingskoepel waar middenbeuk en kruisbeuk samenkomen is 43 m. hoog.
- Het materiaalgebruik: Voor de O.-L.-Vrouwekathedraal zijn 30 verschillende soorten zandstenen gebruikt. Voor de vloer is arduin blauw gebruikt, in het midden van de kerk is er gebruik gemaakt van pleister en voor het dak hebben ze hout en leisteen gebruikt.

- Detaillering: Zowel binnen als buiten zijn veel details te zien die wijzen op de verschillende stijlen van de tijd: de Romaanse kunst, gotiek, renaissance, barok, enz. Binnen zie je veel koepelgewelven, buiten zie je veel ornamentiek.

3. De locatie
In de negende tot de twaalfde eeuw stond er op de plek waar nu de kathedraal staat een kleine Onze-Lieve-Vrouwekapel, die in 1124 de naam parochiekerk kreeg. Deze Onze-Lieve-Vrouwekapel is het begin geweest van de kathedraal die er nu staat, want in de twaalfde eeuw werd de kapel vervangen door een grotere kerk. In 1352 werd er begonnen aan de constructie van een nieuwe kerk en deze zou na bijna 170 jaar gereed zijn: de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Pas in 1559 werd de kerk de hoofdkerk van het bisdom Antwerpen en dus vanaf dat jaar werd het een kathedraal. De plek van de kathedraal is ten opzichte van vroeger best logisch en centraal. Vroeger werden vanuit de kathedraal allemaal dingen geregeld zoals de zorg voor studie (de ‘papenschool’) en zang (het ‘Choraelhuys’), de zorg voor armen (de Tafel van de Heilige Geest), zieken (O.-L.-Vrouweziekenhuis) en overledenen (de kerkhoven, nu de Groenplaats). Later volgden ook nog het bisschoppelijke paleis, een semi-openbare bibliotheek en het diocesane priesterseminarie. Al deze ‘activiteiten’ zijn er tegenwoordig nog steeds, alleen de ‘papenschool’ is er niet meer. Als je naar de straten plattegrond van vroeger en nu kijkt zie je dat er niets is veranderd. Er is dus wel degelijk rekening gehouden met de plek van de kerk en de omgeving er omheen.

4. De functie
De kathedraal heeft altijd al het doel gehad om mensen een plek te bieden waar ze kunnen ‘praten’ met God of om te bidden tot God. De kathedraal heeft ook als doel zorg te bieden (op verschillende vlakken), want er werden/worden ‘activiteiten’ vanuit de kerk georganiseerd. De kathedraal voldoet aan alles waarvan ik vind dat een kathedraal aan moet voldoen. Het belangrijkste vind ik wel dat je als je in een kathedraal bent dat je dan het gevoel hebt dat je bij een plek van God bent en daar voldoet deze kathedraal zeker aan. De verschillende plekken in de kathedraal liggen allemaal op een logische plaats.

5. De schoonheid
Dat de buitenkant een meerwaarde verleent aan de omgeving daar ben ik wel zeker van. Het is een gebouw dat goed opvalt en ook zeker qua ‘uiterlijk’ goed in het beeld van de stad past. Als je binnen bent merk je meteen dat je op een plek bent waar je niet veel komt, als je binnen bent vind ik dat je een speciaal gevoel krijgt het gevoel dat je op een speciale plek bent, dat je veilig bent. Alles wat je ziet en bekijkt doet je denken aan het geloof, het geloof in God, het doet je denken aan de geweldige geschiedenis die de kathedraal heeft meegemaakt, want het had er natuurlijk ook niet meer kunnen staan. Wat de kathedraal een eigen gezicht geeft vind ik de ‘torens’ het was namelijk de bedoeling dat er 2 lange torens op de kathedraal gebouwd zouden worden. Uiteindelijk is er 1 lange toren gebouwd maar die haalt het niet bij de geplande lengte aan het de kathedraal is wel te zien dat ze van plan waren om er een tweede toren te maken. De noordertoren is voltooid met gotische bekroning, de zuidertoren heeft een noodkap

6. Beoordeling
Het sterke van de kathedraal vind ik dat als je maar even een blik werpt dat je meteen een gebouw ziet dat er ook echt staat, een gebouw die perfect in de omgeving past en een gebouw waaraan je kunt zien dat er heel wat mee is gebeurd. Een gebouw waar je trots op mag zijn! Sterke punten van de buitenkant van de kathedraal vind ik toch dat de ene toren af is en de andere niet, maar ook de mooie versieringen voor bij de kathedraal, de sterke punten aan de binnenkant vind ik de koepels en de pilaren. Wat ook sterk aanwezig is in de kathedraal is de ruimtelijkheid, verder vind ik de schilderijen/kunstwerken en de glas-in-loodramen ook erg mooi dat zijn dus ook zeker sterke punten. Ik kan eigenlijk geen aanbevelingen doen voor verbeteringen, want de kathedraal is gewoon af. Ik denk dat iedereen het er wel mee eens is als ik zeg dat deze kathedraal een echt stuk van de geschiedenis is en dat we blij mogen zijn dat het Franse bewind in 1794 niet heeft besloten om de kathedraal te slopen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.