Ziek van zoenen

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Antwoorden door een scholier
  • 2e klas vmbo/havo | 1040 woorden
  • 20 april 2011
  • 44 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
44 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Hiv

Hoe raak je besmet met hiv?

Om geïnfecteerd te raken met het HIV virus is direct contact tussen de lichaamsvloeistoffen van de geïnfecteerde persoon die HIV bevatten (bloed, Vaginaal vocht, Sperma, moedermelk) en de lichaamsvloeistoffen van de te besmetten persoon nodig. Door dit directe contact kan het HIV virus zich verplaatsen van de ene persoon naar de andere. De andere persoon is nu ook besmet met HIV. Het HIV virus kan zich ook op bijvoorbeeld vuile injectienaalden bevinden. Als deze naalden in contact komen met de lichaamsvloeistoffen van een persoon is het ook mogelijk om besmet te raken.

Andere redenen zijn

Bloed

Vaginaal vocht

Voorvocht uit de penis

Sperma

Moedermelk

Wel/niet door zoenen?

Wanneer je allebei een wond in je mond hebt waar het bloed uitkomt kan je besmet raken met HIV. Doordat het bloed dan met elkaar in contact komt en in de wond van de andere gaat zitten. Dit kan alleen als je ‘allebei’ een wondje hebt.

Wat is de incubatietijd?

Wanneer je 1 van deze dingen hebt gedaan kun je het direct krijgen als het in je bloedbaan terecht is gekomen. Je kan er ook besmet mee raken maar dan komt het niet in je bloedbaan dus dan is er geen probleem.

Wat zijn de symptonen?

Symptomen HIV/AIDS bestaan vaak uit: enorme moeheid, nachtzweten, veel gewichtsverlies zonder duidelijke reden, koorts, hardnekkige diarree en kortademigheid.

Wat is het verloop van deze aandoening?

Hiv is een chronische aandoening dat betekend dat je er niks meer aan kan veranderen. Je krijgt allemaal verschillende infecties. Longonstekingen & dat soort dingen.

Wat is de behandeling aan deze aandoening

Er is geen behandeling voor ze kunnen je alleen medicijnen geven zodat je langer kan leven dan zonder die medicijnen.

Wat kan je doen om deze aandoening te voorkomen?

Oppassen met wondjes & Veilig seks hebben met condoom. Beffen met een beflapje pijpen met condoom. Geen drugs gebruiken. Zorgen dat je tattoo hygiënisch word aangebracht.

Pfeiffer

Hoe raak je besmet met pfeiffer?

Pfeiffer, een infectie ziekte, wordt veroorzaakt door een speciaal virus. Het virus bevindt zich in de keelholte. Besmetting vindt plaats van mens tot mens via speekseldruppeltjes, bijvoorbeeld door aanhoesten, vooral via zoenen en glaswerk. De ziekte van Pfeiffer, in medische termen mononucleosis infectiosa (infectiosa slaat op de besmettelijkheid ervan, mononucleosis op een toename van bepaalde witte bloedlichaampjes in het bloed) en in populaire termen ook wel 'kissing disease' of klierkoorts (vergrote lymfeklieren en de koorts) genoemd, wordt veroorzaakt door een virus - het Epstein-Barr-virus (EBV).

Wel/Niet door zoenen?

De ziekte van Pfeiffer wordt ook wel 'kissing disease' genoemd. Het wordt veroorzaakt door het Epstein-Barr virus en dat virus is overdraagbaar via het speeksel. Je kunt dus Pfeiffer krijgen als je iemand met Pfeiffer zoent, uit hetzelfde glas drinkt, hetzelfde bestek gebruikt, door aanhoesten, enz.

Wat is incubatietijd?

Ook hierover verschillen de meningen. In ieder geval is zeker dat je het meest besmettelijk bent in de incubatietijd. Dat is de tijd dat je al wel besmet bent met het virus, maar er nog geen last van hebt. De incubatietijd is 4 tot 6 weken. Daarna neemt de 'besmettelijkheid' af, maar het virus blijft nog wel in de keel 'zitten'. Dan kan je nog een aantal jaar anderen besmetten (of zelfs je hele leven, maar dat is dus niet helemaal duidelijk).

Wat zijn de symptonen?

De patiënt kan griepachtige verschijnselen krijgen zoals; hoofdpijn, koorts, spierpijn, rauwe keel, moe en erg beroerd zijn. Verder; opgezette en pijnlijke klieren in de oksels, hals en in de lies.

Soms is er ook sprake van ontwikkeling van geelzucht en huiduitslag die kan lijken op rode hond.

In de meeste gevallen krijgt de patiënt eerst last van een keelontsteking. Die verdwijnt meestal na 1 tot 2 weken

Wat is het verloop van deze aandoening?

Er bestaat een middel Lymphomyosot wat bij sommige patiënten de zwelling van lymfeklieren verminderd. Dit homeopathische middelen is verkrijgbaar bij elke apotheek.

Merknaam: Lymphomyosot® Biologische Geneesmiddelen B.V. Heel te Axel

Indicaties: opgezwollen klieren of chronische angina

Dosering: drie maal daags één tablet onder de tong laten oplossen

Inhoud: 100 pillen

Wat kan je doen om de aandoening te voorkomen?

Wanneer iemand pfeiffer heeft moet je er niet mee zoenen. Uit diegene der glas drinken of dat soort dingen. Gewoon zorgen dat je het speeksel niet binnen krijgt.

Koortslip

Hoe raak je besmet met een koortslip?

Een koortslip wordt veroorzaakt door het virus Herpes Simplex Virus. De meeste mensen zijn ooit besmet met het virus, maar het komt niet bij iedereen tot uiting als een koortslip. Als je eenmaal een koortslip hebt gekregen, dan is het duidelijk dat je het virus hebt. Helaas kom je er niet meer vanaf; je draagt het virus altijd bij je.

Wel/Niet door zoenen?

Wanneer je met iemand zoent die ook een koortslip heeft is het besmettelijk maar je hoeft het niet te krijgen het ligt eraan of je er gevoelig voor bent.

Wat is incubatietijd?

Het is verschillend de ene krijgt het de volgende dag de andere pas een paar maanden later.

Wat zijn de symptonen?

Een plotseling, branderig en tintelend gevoel rondom de lippen. Daarna ontstaan er pijnlijke blaasjes gevuld met vocht. Dit vocht is uiterst besmettelijk. De blaasjes zullen na verloop van tijd openspringen en daarna zullen er korstjes ontstaan. De genezing van de huid heeft een gemiddelde duur van zeven tot tien dagen. Raak de blaasjes of korstjes niet aan en krab ze vooral niet open. Was regelmatig je handen; je kunt met je vingers jezelf en anderen besmetten. Een koortslip is zelfs besmettelijk als er nog geen blaasjes zijn ontstaan.

Wat is het verloop van deze aandoening?

Het genezingsproces van de huid bij een koortslip duurt gemiddeld zeven tot tien dagen. Zorg voor een goede weerstand, goede bescherming in de zon en blijf vooral van de koortslip af. Als je een koortslip hebt, smeer dan meerdere malen per dag met een antivirale crème, zoals Zovirax Koortslip

Wat kan je doen om de aandoening te voorkomen?

Bescherm je lippen het hele jaar door. Op het strand, op het water en in de bergen zijn de momenten waarop je lippen schreeuwen om bescherming. Gebruik daarom altijd een lippenbalsem met beschermfactor voor de zon. Zorg ook goed voor jezelf, houdt je weerstand op peil door gezond te eten en te zorgen voor voldoende lichaamsbeweging.

REACTIES

T.

T.

geweldig

14 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.