Hoofdstuk 5 De Controverse

1. Ik vind op dit moment controversieel:
* Uitbreiding van het snelwegennet
* Vluchtelingenbeleid
* Klonen.
Conclusies:
* Voor: komt ten goede aan de economie, tegen: geluidsoverlast, vervuiling, verdwijnen van natuur.
* "Nederland is vol": Politieke vluchtelingen moeten toch binnengelaten worden omdat ze in hun land niet veilig zijn, maar economische moeten in hun land blijven.
* Voor: erfelijke ziektes voorkomen, Tegen: gunstige eigenschappen voor kinderen uitzoeken.

2. Deze dansen waren veel te beweeglijk voor de mensen, zij waren alleen maar stijldansen gewend in nette kleding. Vandaar dat zij opkeken van een dans als de Charleston.

3. Ja, want sommige mensen vinden punkers maar rare mensen met rare gewoontes en rare kleding, bijvoorbeeld hanenkammen en grote kettingen. Andere mensen vinden bijvoorbeeld het dansen van Britney Spears of Shakira maar oversexed gehuppel.

4. Onverwacht, verwarrend, anders, zijn zowel van toepassing op Napoleons 'avant-garde' als op de gelijknamige vernieuwers in de kunst.

5. * Muziek: Björk
* Film: Films met heksen, buitenaardse wezens etc.
* Beeldend: Jopie Huisman
* Toneel: Bloeiende Maagden
* Cabaret: Plien en Bianca
* Dans: Djazzex
* Literatuur: van Ostade

6. * 'Björk', 'Plien en Bianca', 'de Bloeiende Maagden' en 'van Ostade': Beperkt publiek, wordt nog steeds door mensen raar gevonden.
* 'Jopie Huisman' en 'Djazzex' beginnen meer en meer geaccepteerd te worden
* Tegenwoordig zijn bijna alle films met heksen en buitenaardse wezens, zoals 'Harry Potter' en 'The Lord of the Rings', en worden vaak het leukst gevonden.

7. Ze vechten tegen discriminatie met feiten, humor en nep-bont.

8. Ik ben van mening dat mannen en vrouwen dezelfde kansen moeten krijgen om carrière te maken. Maar speciale maatregelen zullen waarschijnlijk niet nodig zijn, want er zijn zeker wel vrouwen te vinden in de kunstwereld, en in het speciaal in de muziekwereld.

9. Een raamtoneel houdt in dat binnen één toneelstuk weer andere vertellingen of toneelstukjes plaats vinden. Dit is vergelijkbaar met een raamvertelling, waarin binnen één verhaal meerdere andere verhalen voorkomen.

10. Dat vind ik niet zo uitmaken, ik zou namelijk niet vrijwillig een dansvoorstelling bezoeken omdat ik niet van dans houd.

11. De SP

12. De SP heeft de tomaat als symbool 'gejat' van de Aktie Tomaat, zij kwamen in opstand, en dat is het beeld dat de SP ook wil hebben: in opstand komen tegen een verkeerde manier van regeren.

13. Ik zou meer subsidie van de overheid aan de theaters willen doorvoeren, en ook minder geld betalen aan de artiesten. Dit zou ik willen doorvoeren omdat voorstellingen steeds duurder worden, en de artiesten steeds rijker worden. Uiteindelijk gaan er steeds minder mensen naar het theater, omdat het nu voor velen al te duur is om er vaak heen te gaan.

14. Ja, want een onderneming kan een product op de markt brengen die veel mensen gaan gebruiken, en waardoor deze dus een rol speelt in sociale ontwikkeling.

15. Waarschijnlijk is dit de enige manier dat het de aandacht van de mensen trekt. Eigenlijk zou het door instellingen zonder winstoogmerk moeten gebeuren, omdat dit op een subtieler manier gaat, maar óf ze hebben er niet genoeg geld voor, of het trekt de aandacht niet (genoeg).

16. Gelijkheid van rassen, de kleren van Benetton zijn voor iedereen.

17. Dat je wel je mening mag uiten, maar je moet je daarbij wel aan de wet houden; zo mag je niet via de pers discriminerende gevoelens uiten.

18. Een polemiek is een openlijk gevoerde pennenstrijd, 'de kunst van het beledigen'.
1. De vadsige Hollandse Koning van de Vrije Gedachte, Theo van Gogh, beledigt er al vele jaren onbeschaamd op los in zijn talloze columns en op zijn website 'De Gezonde Roker.nl' In politiek correct Nederland trapte Van Gogh op vele zere tenen. De allochtone medemens hoefde niet op een speciale behandeling te rekenen, en werd net zo grof bejegend als andere medelanders die Van Gogh aantrof op zijn oorlogspad. Favoriete epitheta waarmee hij moslimburgers bedacht: 'achterlijke mohammedanen, kut-Marokkanen, soepjurken, theemutsen en geitenneukers.'
2. Herman Brusselmans zag de hele voorraad van zijn roman Uitgeverij Guggenheim (Prometheus 1999) uit de schappen verdwijnen. De Antwerpse modemaakster Ann Demeulemeester pikte het niet dat zij in het boek werd afgeschilderd als een 'dwergpoliep met puitogen' die bij monde van het hoofdpersonage 'standrechtelijk moet worden gefusileerd'. De zaak zorgde voor heel wat commotie.
3. De auteur Martin Walser, bracht 'de 'kunst van het beledigen' verfijnd ten uitvoer in een volledige roman, Tod eines Kritikers, waarin een arrogante, gezaghebbende tv-criticus van joodse afkomst vermoord schijnt te worden door een schrijver wiens werk hij heeft gekraakt. * battl.nl

19. Ja, dat vind ik acceptabel, want deze programma's laten zien wat er écht in de wereld gebeurt, zonder censuur zoals in het nieuws etc. En als mensen het er niet mee eens zijn, kijken ze er toch gewoon niet naar.

20. Op deze manier wordt een beeld gegeven aan het nieuws dat er verteld wordt, zodat mensen een beter idee krijgen van hoe het is.

21. Omdat er bijna geen kunst wordt gemaakt waarbij een mishandeld iemand wordt uitgebeeld, en omdat ze van zichzelf weet hoe erg het is omdat het een zelfportret is.

22. Cortènstaal bezit de eigenschap onder bepaalde voorwaarden van blootstelling aan de buitenlucht zich geleidelijk te bedekken met een beschermende laag oxiden. Hierdoor kunnen kunstwerken zonder verdere corrosiebescherming uitgevoerd worden. Dit materiaal heeft dus een veel langere levensduur dan gewoon metaal. In de praktijk wordt Cortènstaal toegepast bij fabricage van o.a. tankwagens en schepen. Met een eigen ontwikkelde lastechniek en met behulp van kleine plaatjes ontstaan monumentale beelden in staal.

23. Omdat hij ze op vreemde plaatsen zet.

24. Serra, want die heeft rechten gekregen om het kunstwerk neer te zetten, en toen hebben de mensen het zomaar weggehaald, zonder toestemming van auteur en staat.

25. '22 november 1997 - De 44-jarige Amsterdammer G.J. van B. heeft weer een schilderij van de Amerikaanse kunstenaar Barnett Newman in het Stedelijk Museum vernield. Met een stanleymes kerfde de man gisterochtend van links naar rechts vijf grote sneden in Cathedra, een schilderij met een afmeting van 5.45 x 2.44 meter uit 1951.'
'Met een glazen scheidingswand probeert het Stedelijk zich te wapenen tegen deze verwarde man, die bij herhaling toeslaat, nooit spijt heeft en blijft dreigen. Tot twee maal toe ging hij de schilderijen van Barnett Newman met een stanleymes te lijf. Op 21 november 1997 bracht hij de Cathedra ernstige beschadigingen toe, waarna hij een jaar in een psychiatrisch centrum zat.'
'Op 21 maart 1986 beschadigde Van B. het werk Who's afraid of red, yellow and blue III, dat als blikvanger bovenaan de monumentale trap van het museum hing. Ook toen gebruikte hij een stanleymes. Hij verklaarde dat hij het abstracte werk een aanfluiting vond en droeg zijn daad op aan de magisch-realistische schilder Carel Willink.'
Een ander incident:
'Een Rus in het Stedelijk Museum spoot op een schilderij van Kazimir Malevitsj een groen dollarteken.'

26. Newman had het schilderij "Who's afraid of Red Yellow & Blue" geschilderd met olieverf op doek. De restaurateur heeft de restauratie aangepakt door het schilderij in zijn geheel over te schilderen.

27. Ja, in reclames bijvoorbeeld wordt kunst gebruikt, muziek, dans, beeldende kunst.

28. Robbie Williams, Golden Earring, Status Quo, Vanessa Carlton

29. Trance, omdat deze stijl nog niet zo heel lang bestaat, die is in mijn tijd opgekomen.

30. Ja en nee, het wordt natuurlijk wel het huis van de koper, dus die moet wel enig inbreng hebben (wat ik op dit moment veel te weinig vind). Maar als er teveel aan een huis wordt veranderd, wordt de buurt vreselijk chaotisch, die ziet er dan niet meer uit als een eenheid. Maar als de koper het er niet mee eens is dat hij niet mag veranderen, kan hij altijd nog besluiten het huis niet te kopen.

31. Intellectueel eigendom betekent dat iemand (of een organisatie) een idee voor iets (bijvoorbeeld een computerspel of een ontwerp van een huis) heeft verzonnen en dat niemand anders dat mag overnemen: hij/zij heeft/hebben er patent op aangevraagd.

32. Een welstandscommissie keurt of een huis of een uitbouw / uitbreiding hiervan wel voldoet aan de eisen die hieraan worden gesteld, en of het wel in de wijk past. Ik vind zelf dat dit veel te streng gebeurt: er wordt strikt per vierkante meter op gelet hoeveel er (uit)gebouwd wordt, maar het is natuurlijk zinvol dat er controle op uitgeoefend wordt, anders gaat iedereen zijn gang maar.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.