Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Piercings

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Uiteenzetting door een scholier
  • 5e klas havo | 785 woorden
  • 23 augustus 2004
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
23 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Uiteenzetting.
Structuur: verleden, heden, toekomst.
Woorden: 761

“Gaatje hier, gaatje daar.”
Piercings, je ziet ze de laatste tijd steeds meer, vooral bij jongeren.
De rage begon in Amerika en heeft zich in een razend snel tempo verspreid door heel Europa. Het is een sieraad, en je vind of helemaal leuk, of je vind het niks. Het lijkt alsof piercings nog niet zo lang als sieraad word gebruikt, maar dat is helemaal niet het geval!

Al eeuwen lang laten mensen hun lichaam doorboren met allerlei sieraden.

Zelfs in de bijbel kun je het gebruik van neusbellen terugvinden.
Ook Egyptische farao's en hoge ambtenaren hadden piercings, als teken dat ze belangrijk waren. Hoe belangrijker de mensen waren, hoe meer ze versierd werden met piercings.
Al in het oude Rome waren piercings door de voorhuid van de penis of door de binnenste & buitenste schaamlippen van een vrouw eenvoudige en doeltreffende methoden om vreemd gaan te voorkomen. Ook Romeinse soldaten droegen tepelringen, als teken van hun moed.
Maar ook de society ladies in het Victoriaanse tijdperk droegen veelal tepelpiercings om het formaat en de vorm van hun tepels te vergroten. Terwijl de heren uit die tijd met behulp van een eikel piercing en een koord hun penis in toom hielden in de toenmalige strakke pantalons.
Afrikaanse stammen doorboren hun lichaam ook al jaren op allerlei plaatsen. Bijvoorbeeld ook om aan te tonen dat ze van dezelfde stam waren.

Tegenwoordig laten mensen hun lijf doorboren omdat ze het een mooi sieraad vinden.
Andere redenen dat mensen een piercing laten zetten is omdat ze op willen vallen, of omdat ze erbij willen horen. Je ziet het vooral bij jongeren. De piercings die meestal door tieners worden gevraagd zijn navelpiercing, neuspiercing, wenkbrauwpiercing, oorpiercings en tongpiercing. Dit zijn heel algemene piercings die waarschijnlijk veel vrienden en vriendinnen ook al hebben laten aanbrengen.
In Nederland is heb merendeel van de jongeren die een piercing neemt van het vrouwelijk geslacht, in België zijn het juist de jongens die een piercing hebben.
Meiden hebben het liefst een navelpiercing en jongens een wenkbrauwpiercing.
De leeftijd waarop mensen een piercing nemen komt steeds lager te liggen. Je ziet nu soms al op de basisschool kinderen lopen met een neus- of wenkbrauwpiercing.
Maar liefst 70% van de klanten van zogenaamde “piercing-bars” is onder de 18. Als je onder de 18 bent moet je wel toestemming hebben van je ouders, maar dat lukt zo te zien wel, aangezien 70% onder de 18 is!!

Het is wel beter als je naar een erkende piercer gaat. Natuurlijk om ervoor te zorgen dat alles goed en veilig wordt gedaan, maar ook voor de ervaring die zo iemand heeft en de hygiëne in eenspeciaalzaak is over het algemeen beter. De naald dan (als het goed is) nieuw en komt uit een steriele verpakking, en word ook maar eenmalig gebruikt.

De piercing-bars worden gecontroleerd door de GGD, dus dan weet je zeker dat t okay is.

Het aanbrengen van een piercing gaat als volgt, eerst wordt de huid rondom de pierce-plek schoongemaakt met ontsmettingsmiddel. Voor het piercen wordt een naald van chirurgisch staal gebruikt. Dat is een soort staal, waar niemand allergisch voor kan zijn.
De plek waar de piercing moet komen word met een stift aangegeven, vervolgens word de huid in een tang gepakt. Het sieraad wordt dan in de naald geplaatst, de naald wordt dan door de plaats waar de piercing moet komen heen gehaald, zodat het sieraad op de juiste plaats komt te zitten.
De naald is hol, om het sieraad mee te kunnen nemen, en in de opening te kunnen doen. Als laatst wordt alles nu nog een keer ontsmet.
Een piercing mag nooit met een piercingpistool worden aangebracht.
Deze zijn niet nauwkeurig en het belangrijkste, deze kunnen niet gesteriliseerd worden.

Als je dan eenmaal je piercing hebt moet je nog enkele weken, soms maanden, ligt aan de piercing, er rekening mee houden dat je bepaalde dingen niet mag. Bijvoorbeeld mag je niet zwemmen, in de sauna of onder de zonnebank. Als je een tongpiercing hebt, dan moet je een mondspoeling nemen. De juiste nazorg is heel belangrijk voor de genezing en het voorkomen van een infectie.

Als de lijn zo blijft lopen als ie nu doet, zullen het aantal piercings in de toekomst nog alleen maar toenemen. En zal de leeftijd waarop jongeren een piercing nemen afnemen.

Kortom, jongeren nemen steeds vaker en sneller een piercing, en ouders vinden het goed. 70% is onder de 18. Naar mijn mening is dat echt te veel, 70%! Maar ja, de ouders vinden het goed, en zolang ik er geen last van heb, ik ook.

Bronnen:

http://utopia.knoware.nl/users/hanswest/DRU/mci/helpdisk/piercing.htm

http://www.piercinginformatiesite.nl/ouders.htm

http://huiswerk.scholieren.com/werkstukken/verslag.php?verslagid=1853

REACTIES

Y.

Y.

Je praat de ene keer over een piercing alsof het sieraad de piercing is, terwijl het gat in de huid juist de piercing is. Een sieraad is gewoon wat je er doorheen steekt. En in het slot geef je je mening, dat is niet gepast voor een uiteenzetting. En er staan soms fouten in qua zinsbouw.

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.