Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Test: welk geldtype ben jij?

Test: welk geldtype ben jij?

Hoe ga jij met je geld om? Vertoon jij struisvogelgedrag of ben je je hyperbewust van waar al je centjes heengaan? Hou je al je uitgaven strikt bij een Excel-bestandje of zie je vanzelf wel of je aan het einde van de maand nog rondkomt? Doe de test hierboven en zie welk type jij bent. Of lees alvast de beschrijvingen hieronder om te zien waar jij je in herkent.

Struisvogel

Jij steekt je kop in het zand als het op geld aankomt. Je eet waar je zin in hebt en wanneer je daar zin in hebt, trakteert jezelf en anderen graag, en geld uitlenen aan je vrienden vind je geen enkel probleem. Zelfs niet als ze je vergeten terug te betalen. Maar ach, het komt altijd wel weer goed.

Als student kun je flink wat geld lenen van DUO met een lage rente. Handig, maar ook verraderlijk. Want op een dag moet je het allemaal terug gaan betalen. Tip: houd de uitgaven die je doet voor gezamenlijke boodschappen of rondjes bier bij op www.wiebetaaltwat.nl.

Spaarvarken

Jij hebt een tienjarenplan. Je weet hoeveel het gaat kosten om te studeren en hebt dit al besproken met je ouders. Met een beetje geluk heb je zo min mogelijk schuld aan het einde van je studie en krijg je direct een goede baan. Je gaat dan ook zeker geen opleiding doen zonder baankansen, daar zou je maar gestrest van worden.

Maar als je zo goed weet wat je inkomsten en uitgaven zijn, kun je het je best eens veroorloven om iets bijzonders te doen wat wél geld kost. Je studententijd is een tijd met weinig verantwoordelijkheden, geniet daarvan! Voor je het weet heb je die goede baan en geen tijd meer om te leven.

Het eeuwige kind

Je kunt je een wereld zonder geld niet voorstellen, maar tegelijkertijd denk je er nooit over na. Het is er gewoon, dankzij pap en mam die willen dat je onbezorgd kunt leven. Als student snap je dan ook niet zo goed waar iedereen zo moeilijk over doet. Je kunt toch best de nieuwste Iphone kopen, de Scotch en Soda-winkel leegwinkelen, naar 4 festivals per jaar gaan en ook nog eens met je lief op vakantie naar Bali?

Een goede tip voor jou is om je uitgaven en vooral inkomsten eens te vergelijken met een student die niets van zijn ouders krijgt, maar z'n kamerhuur en boodschappenkosten bij elkaar schraapt door vakken te vullen. Schaamrood op je kaken.

De gier

Jij moet altijd toevallig heel nodig naar de wc wanneer er betaald moet worden, 'vergeet' geld over te maken wanneer je beste vriend iets heeft voorgeschoten en bietst bij iedereen sigaretten. Lekker lullig, want niets maakt een ander chagrijniger dan een gier. En jij wordt er ook niet blij van wanneer al je vrienden zich net voor alle feestdagen realiseren dat ze allemaal nog geld van je krijgen en jij in één keer 100 euro moet ophoesten.

Wanneer je het studentenleven ingaat als gier zijn er twee mogelijkheden: 1. Verander je attitude of 2. Ga nooit uit. Studenten hebben allemaal weinig geld en voor je het weet laten ze jou zitten in de kroeg met een bierrekening van 398 euro om het je betaald te zetten.

Selfmade man

Jij bent een koning in schnabbelen. Iedereen vraagt jou hoe je dat toch doet. Je hebt de mooiste kleren, gaat naar concerten en festivals, én drinkt elke week met minstens drie mensen koffie. En dat terwijl je ouders je financieel niet supporten. Hoe je dat doet? Baantje hier, baantje daar en altijd aan het netwerken. Een diploma heb je eigenlijk helemaal niet nodig! Ervaring is tegenwoordig toch alles?

Een beetje roekeloos is dat wel. Nu lijkt 800 euro per maand heel veel, maar als je later een huis en een kind hebt, is dat niet genoeg. Een diploma zorgt voor een meerwaarde op de arbeidsmarkt, zo spreid je je kansen en hoef je niet meer alleen te vertrouwen op je geluk.

Gepubliceerd op 11 maart 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.