Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Marokkaanse bruiloft

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 1e klas vwo | 717 woorden
  • 18 februari 2008
  • 194 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
194 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Ik hou mijn spreekbeurt over De Marokkaanse Bruiloft, omdat ik het een erg mooi feest vind, en jullie er meer over wil laten weten.

De Marokkaanse Bruiloft

Aan Marokkaanse bruiloften worden enorme bedragen uitgegeven. Er worden op z'n minst 200 mensen uitgenodigd. Die moeten allemaal lekker eten, drinken en snoepen, want dat hoort er bij. Er komt met zo'n bruiloft heel wat bij kijken bijv. make-up, kapsels, bruidsjurken, hennaversiering, hapjes en drankjes, aankleding van de zaal en nog veel meer. Marokkanen willen dat zo'n bruiloft altijd perfect verloopt. Dus inclusief bedienden, minstens 5 verschillende bruidsjurken en kapsels, mooie henna versiering en afwisselende muziek. De Marokkaanse bruiloft kun je niet vergelijken met een Nederlandse bruiloft. Als je in Nederland een Marokkaanse bruiloft wil houden, moet je heel veel plannen. Want meestal duurt zo'n bruiloft drie dagen. Dat zijn de Nederlanders niet gewend en dat kan dan storend zijn. De Marokkaanse bruiloften die hier worden gehouden, zijn meestal minder traditioneel dan dat ze in Marokko zelf worden gehouden.

De eerste dag

De henna dag is de eerste dag van de drie dagen bruiloft. Deze dag brengt er een Nakacha -een vrouw die gespecialiseerd is in henna tatoos- de henna aan bij de bruid. Henna wordt in veel islamitische landen gezien als krachtbron. Zo zou het kwade geesten buiten houden, waardoor de bruid met een gerust hart het huwelijk in kan. Maar meestal gebruiken ze het gewoon als versiering voor op de handen en voeten. Ze brengen het erop met een injectiespuit, maar dan zonder naald. Het is heel traditioneel. Henna kan echt niet ontbreken aan een Marokkaanse bruiloft. (1) (Henna & spuit)


De tweede dag

De tweede dag, is de officiële trouwdag. Op het begin van deze dag, draagt de bruid een gewone witte bruidsjurk en de bruidegom een smoking. De bruid en bruidegom gaan 's middags allerlei foto's maken. 's Avonds gaan ze naar de feestlocatie waar ze het grote traditionele feest houden. Tijdens de bruiloft wisselt de bruid minstens 5 keer van kapsels, sieraden, schoenen en takshita. (Jurk) Dit is een Marokkaanse feestjurk. Het zijn allemaal verschillende kleuren. De witte takshita zit er altijd bij. De ander kleuren maken eigenlijk niet uit. Als de bruid de witte takshita aan heeft, draagt de bruidegom een witte Jelleba (Jelleba) met traditionele puntschoenen (puntschoenen). Als de bruid andere kleuren aan heeft, dan draagt de bruidegom gewoon een smoking. Tijdens het feest wordt er Arabische muziek gedraaid zodat iedereen kan gaan dansen. Om de kleding van de bruid en bruidegom goed te showen, worden ze telkens bij een kleding verwisseling, op een koningsstoel (2) gezet, en dan door een paar mannen op de schouders getild. Zo lopen ze met de bruid en bruidegom op de schouders een paar rondjes door de feestlocatie. Aan het einde van het feest, draagt de bruid dezelfde jurk die ze ook aan het begin van de dag droeg. Op dat moment, worden de ringen uitgewisseld. Ook wordt er gevraagd of de bruidsschat is gegeven. Dat is een geldbedrag dat de bruidegom moet geven aan een bruid. Het is een teken dat de bruidegom de bruid zelfstandigheid geeft. Daarna snijdt het bruidspaar de bruidstaart aan. Daarbij wordt ook melk en dadels gegeven. Bij het sluiten van een huwelijk, dient de vader van de bruid aanwezig te zijn. Zonder toestemming van de vader, kan er niet getrouwd worden. Dit wil niet zeggen dat ze uitgehuwelijkt wordt. Dit is al jaren verboden. Vervolgens is het de rest van de avond feest, met Arabische muziek, hapjes en drankjes.

De derde dag

De laatste dag van de bruiloft, is de dag waarop de bruid, het huis van haar ouders verlaat, en bij haar man gaat wonen. Meestal duurde het feest van de tweede dag, tot 6 uur s' morgens, dus rijdt iedereen achter het paar aan om hen naar hun nieuwe huis te brengen. Dat is dan altijd in een lange reeks toeterende auto's. Als ze thuis zijn, gaat iedereen meestal het paar nog gelukkige jaren verder wensen, en vertrekken ze naar huis. Als de bruid dan haar huwelijksnacht gehad heeft en uitgeslapen is, gaan de vrouwen in de familie nog een soort feestje geven omdat ze nu een echte vrouw geworden is. Dan draagt ze een kaftan (kaftan). Dat is een minder zwaar versierde jurk dan de takshita. (filmpje)

Dat was mijn spreekbeurt, zijn er nog vragen?

REACTIES

A.

A.

Er zitten veel spelfouten in!

14 jaar geleden

S.

S.

hey! ik ga ook een spreekbeurt deoen over de marokaanse bruiloften maar moet bij mij 20minuten duren dus jaa is veel te weinig maar ik gebruik zeker deze stukjes
kun jij mij mischien helpen met hoe jij dat hebt gedaan

13 jaar geleden

R.

R.

Hallo,
Er staat beneden filpje!
Kun je die misschien versturen?
Groeten Rafik

13 jaar geleden

A.

A.

heel errug intresant

13 jaar geleden

A.

A.

dit ga ik zeker gebruiken!!!!

13 jaar geleden

W.

W.

ja goed gedaan maar als je in een klas alleen met megharba zit schiet niet op dus ja maar wel goed gedaan ja kan ook modeshow doen maar sommige dingen gaan net allemaal even anders maar ja ieder zijn eigen feest wel leuk onderwerp

12 jaar geleden

R.

R.

ik ga het doen ben nu bezig aan het schijven voor powerpoint ben benieuwd wat ik ga halen hoor !

12 jaar geleden

W.

W.

coooooooooooooooooollllllllll

12 jaar geleden

S.

S.

Dat is toevallig ik ga ook een spreekbeurt houden over Marokkaanse bruiloften. ik ga deze info zeker gebruiken

12 jaar geleden

S.

S.

ik vind het een heel leuk onderwerp

12 jaar geleden

S.

S.

ik heb een werkstuk over marokko en dat is moeilijk

10 jaar geleden

M.

M.

ik ga het erover doen leuk

9 jaar geleden

S.

S.

erg leuk! zou je de video ook kunnen plaatsen?

7 jaar geleden

M.

M.

Ik vind hem echt super goed en je legt het ook duidelijk uit X Mina

7 jaar geleden

N.

N.

geen goed info want dit stond al op een website en jij heb het gekopieerd.
dus ergggg slechttt

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.