Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Moeite met het kiezen van je PWS-onderwerp? Logisch. Klik hier om een goed onderwerp te kiezen. 

Waterpolo

Nederlands

Spreekbeurt

Waterpolo

6.3 / 10
2e klas havo
  • Dunja
  • Nederlands
  • 1048 woorden
  • 6087 keer
    14 deze maand
  • 21 november 2006
Geschiedenis van Waterpolo.

Er is niet echt zekerheid over het ontstaan van waterpolo. De Engelse sportjournalist en oud-waterpolospeler Kelvin Juba noemt een zekere William Wilson, in 1844 uit Schotse ouders geboren, als de uitvinder van het 'handbal in water'. Hem zou in 1876 door zijn zwemvereniging Aberdeen zijn gevraagd regels voor een balspel te water te ontwerpen. In 1877 zou de eerste officiŽle waterpolowedstrijd zijn gespeeld tijdens het Bon Accord Swimming Festival in de rivier de Dee. Het is niet bekend of Wilson het spel verder heeft ontwikkeld.
In 1885 werd waterpolo officieel erkend. In 1887 werden voor de eerste maal echte doelen gebruikt. In 1888 werd in Engeland een waterpolo-commissie opgericht en het eerste nationale kampioenschap gespeeld. In datzelfde jaar werden regels vastgelegd en werd het spel vanuit Engeland naar de Verenigde Staten (Boston) geŽxporteerd. Het waterpolo won snel aan populariteit. In 1894 begon men er in Duitsland en Oostenrijk mee, in 1895 in Frankrijk, in 1897 in Hongarije en 1900 in ItaliŽ.

Teams

In een waterpolo team heb je 7 spelers in een veld. Je mag maximaal 13 spelers hebben. Dit hebben ze zo gedaan omdat je net geen 2e complete team mag hebben! Je mag met waterpolo beginnen vanaf 6 jaar.
vanaf 8 jaar mag je meespelen in de competitie. Tot je 10e jaar speel je op half veld. Als je ouder bent speel je al op heel veld.
Meisjes en Jongens mogen samen spelen tot hun 14e jaar. vanaf 14jaar worden ze gescheiden. Als club mag je dan nog wel kiezen of je wel meisjes en jongens samen wilt laten trainen!
Waarom mogen ze vanaf hun 14e niet meer samen spelen?
Dit hebben ze gedaan omdat jongens dan een grens halen. En meisjes die spelen over het algemeen wat voorzichtiger.

Kleding

Badpakken/Zwembroekjes;;
Voor waterpolo moet je als meisje een badpak aan hebben. Tot je 14e mag je met open rug badpakken spelen. Vanaf je 14e is dat al niet meer zo handig. Daarvoor heb je badpakken met rits.
Jongens mogen geen shorts aan hebben, alleen strakke zwembroekjes.

Capjes;
Elk capje heeft oorbeschermers.
Elke speler heeft een cap nodig waarmee die moet spelen. Als je thuis speelt is dit een witte cap. speel je uit dan heb je een blauwe cap. De keepers hebben een rode cap met oorberschermers in de kleur van het team.

Wedstrijd

Een wedstrijd heeft standaard 4 periodes.
je hebt bij elke soort groep andere tijden van periodes.

Pupillen; 4 periodes van 4minuten
Aspiranten Mix; 4periodes van 4minuten
Jongens Aspiranten; 4 periodes van 5minuten
Meisjes Aspiranten; 4 periodes van 5minuten
Heren Jeugd; 4 periodes van 5minuten
Dames 1 en verder; 4 periodes van 5 minuten
Heren 1 & 2; 4 periodes van 8 minuten
Alle andere Heren Teams; 4 periodes van 5 minuten

Als je na 4 periodes nog geen winnaar hebt bij een wedstrijd waar wel een winnaar uit moet komen dan heb je 2 periodes verlenging. Als er daarna nog steeds niks uitkomt worden er door alle spelers in het veld strafworpen genomen incl. keeper.

Veld

Dames spelen op velden van max. 25 meter lengte.
Heren spelen op velden van max. 30 meter lengte.

De Bal

De bal kan verschillende gewichten hebben. Dames ballen zijn lichter dan Heren ballen. Heren ballen zijn daarbij ook groter dan Dames ballen. Mini-ballen zijn de kleinste balen en die zijn daarbij speciaal groen.

Overtredingen

Lichte overtredingen worden bestraft met een vrije worp. Deze kan de speler gebruiken om de bal af te spelen op een van zijn medespelers, of om zelf mee te gaan zwemmen. De vrije worp mag niet direct op het doel geschoten worden als de overtreding binnen de vijfmeter-zone is begaan, maar wel wanneer deze erbuiten is begaan.

Zware overtredingen zoals iemand vasthouden tijdens het zwemmen worden bestraft met een U20. Bij een U20 moet de bestrafte speler naar de hoek zwemmen bij de eigen doellijn tegenover de tafel van het wedstrijd-secretariaat (waar de score en tijd wordt bijgehouden), en moet daar twintig seconden blijven liggen tenzij in die tijd de bal in bezit komt van de eigen partij, want dan mag de bestrafte speler weer de hoek verlaten. Wanneer hij nog niet in de hoek ligt, moet hij daar echter alsnog eerst naartoe zwemmen. Het weggooien van een bal nadat er gefloten is voor een overtreding wordt ook bestraft met een U20. In tegenstelling tot andere sporten wordt het bij waterpolo over het algemeen niet getolereerd dat een speler commentaar heeft op de leiding. Ook in dit geval zal hij worden bestraft met een U20. Wanneer een zware overtreding binnen de vijfmeter-zone (strook van vijf meter vanaf de doellijn van de partij die in dat gebied verdedigt) plaatsvindt met een kans om te scoren, kent de scheidsrechter een vijfmeter-bal toe. Dit is vergelijkbaar met een penalty bij voetbal. Wanneer een speler meedoet met het spel terwijl deze niet mee mag doen, bijvoorbeeld als hij niet helemaal in de hoek is gaan liggen bij een U20, wordt er ook een vijfmeterbal toegekend.

Wanneer een speler drie keer in ťťn wedstrijd een U20 krijgt, of verkeerd wisselt, mag hij niet meer meespelen. Er mag dan echter na 20 seconden wel een medespeler van hem meedoen in zijn plaats. Dit heet ook wel een UMV (Uitsluiting Met Vervanging). Ook als de scheidsrechter of andere officials worden beledigd, kan een speler een UMV krijgen. In dit geval mag er meteen een andere speler in zijn plaats komen.

Wanneer een speler zich schuldig maakt aan een zeer zware overtreding, bijvoorbeeld het bewust slaan van een medespeler, kan hij een UZV krijgen, wat equivalent is aan een rode kaart bij voetbal. UZV is dan ook een afkorting voor Uitsluiting Zonder Vervanging. Deze naamgeving is echter nog afkomstig van de oude spelregels: met ingang van het seizoen 2005-2006 zijn de regels zodanig aangepast dat er wel een medespeler voor de weggestuurde speler in de plaats mag komen, maar pas nadat 4 minuten speeltijd verstreken is. Bij een UZV zal meestal een rapport worden opgemaakt. De standaard-straf is een schorsing voor twee wedstrijden.

Bronvermelding

Dit komt allemaal uit mijn eigen hoofd ik zit nu namelijk al 6 jaar op waterpolo. Ik ken alle spelregels heel goed en mijn team is al 3x kampioen geworden. Ik vind het echt een Geweldige sport! Ik train 2x in de week met mijn eigen team. 2x met dames1. En dan ook nog eens 1x met Kring Rotterdam.
Ik vind waterpolo heel leuk. Ik weet zeker dat ik hier nog een tijdje mee doorga!

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

4543

reacties

Dankjee voor dit werkstuk ik heb dankzij jou een 9!
door Danice (reageren) op 11 februari 2007 om 20:29
alles is waar maar de ploeg namen zijn wel al lang veranderd
door lalal (reageren) op 9 november 2011 om 14:04
niet alles klopt meer want de regels zijn veranderd. en de minuten hoe lang ze spelen klopt ook niet dames 1 district 1 spelen 6 min
door carina nietbelangrijk (reageren) op 6 maart 2013 om 16:02
ik heb er wel wat van geleerd alleen het zijn kleine lettertjes
door Vincent (reageren) op 10 maart 2015 om 9:27

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer