Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Moeite met het kiezen van je PWS-onderwerp? Logisch. Klik hier om een goed onderwerp te kiezen. 

India

Aardrijkskunde

Spreekbeurt

India

6.5 / 10
1e klas vwo
  • 006102
  • Nederlands
  • 1218 woorden
  • 14561 keer
    6 deze maand
  • 29 januari 2006
Bevolking in India.

India is na China het dichts bevolkte land. Doordat er meer mensen worden geboren in India dan in China is India hard op weg om China in te halen. Er wonen namelijk ongeveer 1.051.000.000 mensen in India.

De bevolking van India is in twee groepen te delen. De Indo-ariŰrs die met een meerderheid van ongeveer 72% de grootste bevolkingsgroep zijn. Ongeveer 25% van de IndiŰrs zijn zwarte IndiŰrs. De Indo-ariŰrs wonen in de vlakte van Ganges in Rajasthan en ook in centraal Deccan. Dat ligt in het van India. De zwarte IndiŰrs wonen vooral in het zuidoosten van India en in centraal en het uiterste noordoosten van Deccan.

Ongeveer 70 miljoen IndiŰrs leven nog in stamverband. Dat betekent dat ze in groepen leven. Deze groepen worden Adivasiĺs genoemd dat betekent oorspronkelijke bewoners. De 70 miljoen mensen zijn verdeeld in 500 stammen. Die meer dan 40 verschillende talen spreken.
De meeste stammen leven in ontoegankelijk dicht begroeid bosgebied. Zoals in Zuid-Bihar West-Orissa en op de Andaman-eilanden. (In atlas opzoeken en laten zien waar het ligt).

India is een democratisch land. Ook wordt er eens in de 5 jaar een president gekozen door iedereen die ouder is dan 18. De president neemt niet alleen beslissingen maar met de rest van het parlement.

Geloof van India

In India zijn er veel verschillende geloven zoals de Islam, Jodendom, Christendom, Mazde´sme, Hindoe´sme, Boeddhisme en de Sikhisme en Jainisme. Het Hindoe´sme is het meest voorkomende geloof in India ongeveer 80% van de IndiŰrs gelooft in het Hindoe´sme. Volgens het Hindoe´sme zijn koeien heilig en mag je ze niet aanraken eten of lastig vallen. Dat geeft nog wel eens problemen met het verkeer. Dan staan er namelijk koeien op de weg maar omdat ze de koeien niet mogen aanraken of iets moeten ze wachten tot de koeien weer weg zijn gegaan. Omdat het Sikhisme niet zo bekent is vertel ik daar apart over. Het Sikhisme is door de goeroe Nanak gesticht. Nanak leefde van 1469 tot 1539. In het Sikhisme is er maar 1 god die heet Hari. Mensen die in het Sikhisme geloven, geloven in re´ncarnatie. Ze hebben meerdere dingen overgenomen uit het Hindoe´sme en het Jodendom. Het Sikhisme heeft geen priester. De Sikhs hebben een heilig boek, in het heilige boek mag je alleen lezen als je in het Sikhs bent gedoopt. Als je Sikhs bent zijn er regels waar je, je moet houden. Dit zijn die regels:
Je mag geen tabak, alcohol en drugs gebruiken.
Je mag je haar niet knippen.
Je mag niet door een mens gedood vlees eten of verkopen.
Sikhs moeten andermans vrouw als zijn eigen moeder of zus beschouwen. Een dochter van iemand anders moet als zijn of haar eigen dochter worden beschouwt.
In sommige geloven komen vrouwen lager geplaatst dan mannen. In het Sikhisme is dat niet zo daar is juist de vrouw belangrijk maar niet belangrijker dan de man. In het Sikhisme zijn mannen en vrouwen gelijk.
Een gedoopte Sikh moet elke dag bidden. Van een Sikh wordt vereist dat hij regelmatig een Gurdwana bezoekt dat is een tempel van de Sikhs. De belangrijkste Gurdwana voor de Sikhs is de Gouden Tempel in Amritsar. Amritsar ligt in het noorden van India.
Het Sikhisme is het vierde geloof van India. In India geloven ongeveer 20 miljoen mensen in het Sikhisme.

Feesten uit India.

Er zijn wel honderden verschillende Hindoe feesten. Sommige feesten worden door alle Hindoes in de wereld gevierd, andere alleen in India en een aantal alleen in bepaalde dorpen.

Holi.
Het feest van Holi is aan het eind van de winter. Op voor Holi worden er brandstapels gebouwd om poppen van de heks Holika te verbranden. Op de dag van Holi trekken de mensen oude kleren aan. Ze gieten gekleurd poeder en water over elkaar heen. Holi is ook een bijzonder feest voor boeren. Ze vieren dan de eerste lente oogst.

Divali is de naam voor het nieuwe jaar voor Hindoes. Ze vieren het 5 dagen lang. Mensen versieren huizen en tempels met lichtjes. Er is veel vuurwerk. Divali is gewijd aan Lakshimi de godin van rijkdom.

Familie is heel belangrijk voor Hindoes. Bij geboortes komt de hele familie samen om dat te vieren.

Jongens tussen de 9 & 11 jaar krijgen van een priester een heilige draad. Die moeten ze hun hele leven over hun linker schouder en onder hen rechter arm dragen. Het is een teken van een nieuwe fase in hun leven.

Als een Hindoe gestorven is wordt het lichaam gecremeerd, het vuur waarop dat gebeurt wordt aangestoken door de oudste man of zoon in de familie. Twaalf dagen lang houden ze rituelen voor de ziel van de overledenen.

Huwelijk
Een Hindoe huwelijk wordt altijd geregeld door de ouders van het echtpaar. Het huwelijk zelf duurt een paar dagen met veel rituelen en plechtigheden. Er is geen bepaalde plaats waar het huwelijk moet plaats vinden het kan overal zijn. De bruid en de bruidegom zitten tijdens de plechtigheid voor een heilig vuur. De priester zegt gebeden op en offert voedsel aan de goden. Dan lopen de bruid en de bruidegom 7 keer om het vuur heen. Dan gaat de bruid bij de bruidegom in huis wonen.

Eten in India.

In India is het water uit de kraan bijna nooit gezond. Daarom is het goed om goed gesloten flessen water te kopen. Of om te zorgen dat je ze zelf meeneemt. Ook is het slim om geen drankjes met ijsklontjes te nemen omdat die vaak niet gemaakt zijn van gekookt water. In het noorden is het in sommige gebieden zo droog dat water daar het waardevolste is wat er bestaat.

Omdat er zoveel mensen in India wonen is het niet raar dat er veel verschillende soorten eetgewoontes zijn. Dat is niet de enige reden want het ligt ook aan het klimaat en de rest van de omgeving waarin ze wonen. Nu vertel ik welke dingen er typisch uit welk gebied komen.
In het noorden eten ze vooral yoghurt, noten, plat brood gemaakt van tarwe en ghee, dat is puur botervet dat eten ze niet los maar als extra smaak bij een ander product.
In het zuiden eten ze veel pikante dingen zoals Spaanse pepertjes, jalapeno dat zijn een soort pepers en ook kokos en kokosolie. In het zuiden is de keuken op veel plaatsen vegetarisch.
In het oosten eten ze veel visgerechten het speciale is dat het in mosterdolie word gebakken.
In het westen eten ze veel rijstgerechten, ook eten ze veel groenten deze hebben vaak een zoetzure smaak door de combinatie van suiker en citroen.
Maar ze hebben ook dingen gemeen zoals groenten, rijst, roti en de vele kruiden die gebruikt worden in de keuken. De kruiden mengsels zijn verschillend per familie, de mengsels worden van moeder op dochter doorgegeven.

Er zijn in India veel vegetarische volken door die mensen worden veel vegetarische gerechten gemaakt met peulvruchten zoals bonen, erwten en linzen.

Nu vertel ik wat over hoe en waar rijst verbouwd wordt in India.

De Tsunami in India.

In India zijn er ook gebieden getroffen door de tsunami. Er zijn in de kust gebieden nu nog meer arme mensen omdat ze van de visserij leefden bijvoorbeeld. Bij veel van die mensen zijn hun schepen verwoest en kunnen ze niet meer op zee gaan om te vissen. Deze mensen leven nu van dingen die hulporganisaties hun geven.
Door de tsunami leven nu veel mensen op straat, veel huizen zijn weggespoeld.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

9522

reacties

dit is geweldig luek
door lishaa (reageren) op 12 april 2011 om 11:49
@lishaa: Leuk schrijf je met eu niet met ue
door lilli (reageren) op 5 maart 2017 om 15:14
ik had ook een spreekbeurd en door deze pagina heb ik een 8,8 ; )
door ace (reageren) op 9 februari 2012 om 18:31
@acepreekbeurt schrijf je met een t niet met een d
door lilli (reageren) op 5 maart 2017 om 15:00
vet goed alleen staat er te weinig in
door sofie (reageren) op 20 oktober 2012 om 12:17
alles wat hier staat is niet waar kijk maar is op andere sites op internet
door lilli (reageren) op 5 maart 2017 om 14:58

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer