Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Moeite met het kiezen van je PWS-onderwerp? Logisch. Klik hier om een goed onderwerp te kiezen. 

Zeepaardjes

Nederlands

Spreekbeurt

6.2 / 10
2e klas vmbo
  • kaasiieJJ
  • Nederlands
  • 420 woorden
  • 13949 keer
    54 deze maand
  • 12 april 2005
Voedsel: Zeepaardjes hebben altijd honger, ze eten dan ook alles wat in hun bek past. Zeepaardjes eten het meest kleine kreeftjes heel kleine visjes garnalen plankton en vislarfjes. Zeepaardjes gaan niet op jacht. Ze wachten tot er een prooi voorbij zwemt en zuigen de prooi dan op. Zeepaardjes hebben geen tanden om hun prooi mee te kauwen.

Uiterlijk: Zeepaardjes hebben de kop van een paard, staart van een aap, ogen van een kameleon en een buidel. De ogen kunnen ze onafhankelijk van elkaar bewegen.
Het zeepaardje heeft een stevige rugvin. Die vin slaat wel 35x op en neer in 1 seconden dat is heel snel. Zeepaardjes hebben geen schubben maar knobbelige richeltjes. Met hun staart kunnen ze zich vasthouden aan zeegras. Zeepaardjes zwemmen niet snel. Ze zwemmen niet met hun staart maar met hun rugvin en borstvinnen. De kop van het zeepaardje wordt als stuur gebruikt. Als de kop naar rechts gaat, dan gaat heel het zeepaardje naar rechts. Als de vinnen van een zeepaardje worden beschadigd, hersteld hij heel snel. Het gemiddelde zeepaardje is 2.5 cm lang en de grootste kan wel 35 worden. Er zijn ongeveer 35 soorten zeepaardjes. Zeepaardjes zijn er in allerlei kleuren. Maar die zie je niet vaak want ze hebben meestal een schutkleur.

Voortplanting: Bij de zeepaardjes wordt het mannetje zwanger in plaats van het vrouwtje. Het mannetje heeft een broedzak waarin het vrouwtje wel 200 eieren legt. De eitjes in de broedzak worden bevrucht door het mannetje. Het vrouwtje hoeft niks meer te doen. Na 4-5 weken worden de kleine zeepaardjes geboren. Na deze gebeurtenis is het mannetje vaak totaal uitgeput en sterft vaak.

Leefomgeving: Zeepaardjes leven in ondiep water, langs de kusten van zeeŽn en oceanen. Ze leven het meest in koraal, zeegras of zeewier. Je vindt ze het meest in warme plaatsen. In Nederland komen er 2 soorten zeepaardjes voor: Kortsnuit zeepaardjes en langsnuit zeepaardjes. De helft leeft in de zeeŽn rond AustraliŽ. De rest leeft in de oceanen van Europa Noord-Amerika Afrika en in de stille oceaan.

Bedreigd: Omdat zeepaardjes niet hard kunnen zwemmen, zijn ze een gemakkelijke prooi. Ook zijn ze gevoelig voor stormen. Ze kunnen daardoor wegraken van hun leefomgeving en sterven door uitputting. Ook zijn mensen een bedreiging voor de zeepaardjes. Er worden jaarlijks meer dan 20 miljoen zeepaardjes gevangen. In AziŽ gebruiken mensen zeepaardjes voor genezing tegen astma en ze eten daar ook zeepaardjes. Gedroogde zeepaardjes worden gebruikt als souvenir. Ze worden ook gebruikt om in aquariums te zetten.

Dit was mijn spreekbeurt zijn er nog vragen?

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

4227

reacties

ik gebruik dit als spreekbeurt ,en het heeft indruk gemaakt op mijn klas genootjes . Ik ben ook erg blij !
door Romy (reageren) op 11 december 2011 om 17:16
ik wil zeggen dat ja ik heb het bij mijn spreekbeurt opgeschreven en het werkte ik had 10op10 had ik bven er echt blij mee
door eslem (reageren) op 13 december 2011 om 20:10
hallo goed gedaan
door ranja (reageren) op 26 maart 2013 om 19:11

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer