Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Onderzoeksbureau Markteffect doet een landelijk onderzoek naar studiekeuze. Alle Nederlandse scholieren kunnen meedoen. Als je 'm invult, verdien je gegarandeerd 2 euro. Klik hier!

Denemarken

Aardrijkskunde

Spreekbeurt

6.0 / 10
2e klas vmbo
  • Sofie
  • Nederlands
  • 885 woorden
  • 23391 keer
    53 deze maand
  • 14 december 2003
DENEMARKEN:


Waarom hou ik mijn spreekbeurt over Denemarken?
Omdat het een interessant en mooi land is.
Maria is een nichtje van mij en woont in Ringkobing in Denemarken. Dat ligt in Midden-Jutland.

Een aantal feitjes om mee te beginnen
Denemarken hoort tot Scandinavie. De andere scandinavische landen zijn: Zweden, Noorwegen en Finland.
Tot Denemarken behoren ook de Faroer eilanden (ten noorden van Engeland) en Groenland.
Denemarken is een koninkrijk. De koningin heet koningin Margarethe.
De oppervlakte van Denemarken is ruim 43000 vierkante kilometer. Denemarken is enkele vierkante kilometer groter dan Nederland.

Er wonen 5,2 miljoen mensen in Denemarken. Bijna 90% van de Deense bevolking woont in de grote steden.
In Nederland wonen 16,5 miljoen mensen. Dat betekent dus dat in Nederland meer mensen wonen qua vierkante kilometers. Nederland is dus veel dichter bevolkt.

Het landschap en de eilanden

Het landschap van Denemarken is heuvelachtig. Er zijn geen grote rivieren.
Denemarken heeft 483 eilanden, waarvan er 100 zijn bewoond.
De belangrijkste eilanden zijn: Jutland, Funen, Sjaelland(Seeland), en Laeso (Op de kaart aanwijzen!). Minder bekende eilanden zijn: lolland, Falster, Als, Langeland,en het veel verder in de Oostzee gelegen Bornholm.
Nu ga ik een paar bijzonderheden over de belangrijkste eilanden vertellen:
Jutland: Op jutland heb je veel fjorden, dat zijn een soort diepe inhammen in de kust. Arhus en Alboorg zijn de twee grootste steden op Jutland met meer dan 100.000 inwoners, de rest van de steden heeft niet meer dan 50.000 inwoners.
Funen: Funen is geen echt eiland meer, want vanuit Jutland is de Lillebeltsbro, dat is een grote brug. Funen is het twee naar kleinste eiland van Denemarken.
Sjaelland: Sjael betekent ziel. Op Sjaelland ligt de hoofdstad Kopenhagen. In Kopenhagen wonen meer dan een 100.000 inwoners.
Laeso: er wonen 2500 inwoners in drie dorpen.

In Denemarken heb je hele lange bruggen. Die tussen Fünen en Seeland is een van de grootste ter wereld. Belangrijk om nog te vertellen is dat er sinds een paar jaar een brug is tussen het eiland Saelland (met Kopenhagen) en Zweden. Dat is veel handiger dan vroeger, toen moest je met de boot, dat duurde veel langer. Het is ook belangrijk voor de economie: handel drijven met Zweden is nu veel sneller en eenvoudiger geworden.

Godsdienst

In Denemarken kom je heel vaak van de zelfde soort kerkjes tegen. Ze vallen op door hun witte kleur. Je ziet ze op het platteland al van een grote afstand. Denemarken kent een soort staatskerk, dat betekent dat de kerk grotendeels door de Staat (dat is de regering) wordt betaald.

Waar leven de Denen van?

De meeste Denen leven van de landbouw want er is daar heel veel grond, in Nederland niet.

Toeristen

Veel toeristen komen uit Nederland en gaan naar Jutland, Sjaelland en Kopenhagen.
Voor veel mensen is Denemarken interessant, omdat het een mooi en apart land is. Het is een apart land omdat je het landschap niet vaak tegenkomt, je komt er ook veel huisjes tegen die van houten skeletbouw zijn. (laat zien!)
Een andere publiekstrekker is Legoland in het stadje Billund. Billund (8000 inwoners) is bekend geworden dankzij Legoland. Legoland is een park van lego. Er zijn atracties en huisjes van lego, alles! Vooral leuk voor gezinnen met jonge kinderen.

Kopenhagen

Kopenhagen op het eiland Sjaelland is de hoofdstad van Denemarken en werd al in de 12e eeuw zo genoemd. Vroeger was er oorlog met Engeland en was er veel verbrand. Van de oude kern is daardoor niks meer van over. Kopenhagen is een leuke en interessante stad om naar toe te komen, omdat er veel paleizen en kastelen zijn. Een andere publiekstrekker is Tivoli, een pretpark in Kopenhagen.

9 Geschiedenis

Van Denemarken komt natuurlijk de vikingen.De vikingen kwamen uit Denemarken. Dat waren een soort van piraten. Wanneer was dat? Wat deden die piraten? Ze gingen met andere piraten vechten. Dat was in de 12e eeuw. En daar zijn nog wat schepen van overgebleven en die zijn te zien in Roskilde. Er is een museum van over gebleven dat in 1778 werd gebouwd in Arhus. Het is een landhuis dat nu als universiteit wordt gebruikt.

10 Groenland

Groenland hoort ook bij Denemarken. Dat hebben ze ingepikt.
Wel raar want het ligt heel ver weg. Er ligt daar sneeuw dus ook wel raar dat mensen daar willen wonen. Het is daar natuurlijk moeilijk om te over leven.
De mensen die groenland hebben ontdekt noemde het zo, want dan denken ze dat de mensen dachten dat het er groen was.

11. Euro, geld

In Denemarken betaal je met Deense kronen. Ze doen mee aan de Europese Gemeenschap, maar ze doen niet mee aan de Euro. Net zoals het Verenigd Koninkrijk en Zweden, dat zijn ook landen van de EU, maar die doen toch niet mee.

12. Wat voor produkten worden er in Denemarken gemaakt. Welke dingen zijn een belangrijk exportprodukt? Waar leven de denen vooral van?
Een Deens ontbijt noem je een morgenmad. Het ontbijt bestaat uit brood, cornflakes, boter en verschillende soorten kaas en worsten. Maar ze eten ook veel roggebrood(rugbrod).

Vertel iets over de taal van de Denen.
De echte taal van de Denen is Deens

Is Denemarken een duur land?

Ja Denemarken is een duur land maar de mensen verdienen er ook meer dan in bijvoorbeeld Nederland.

Wat voor lekkere dingen verkopen ze in Denemarken die je in Nederland niet kunt krijgen? Dat is fijgen als broodbeleg en plakjes chocola.


Beroemde Denen:
Hans Christiaan Andersen, de sprookjesverteller
Etc.


Toerisme: hele mooie campings, heel schoon
De kampings in Denmarken zijn schoon en verzorgd

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

9385

reacties

heey goed gedaan ik heb er veel aan gehad dank je!!
door Annemiek (reageren) op 6 juni 2005 om 8:57
Heeij, Ik vind het een heel leuk werkstuk en ik ben hem zelf ook aan het maken en mijn familie woont ook in denemarken in Gronhoj maar ze woonde eerst in Viborg dat is ook in Jutland trouwen Gronhoj ligt daar ook. Hoe oud was je toen je dit werkstuk aan het maken was ik ben 12.Mijn compliment voor dit werkstuk ik vind hem echt heel mooi gemaakt en uitgebreid en je snapt alles meteen als je het voor de eerste keer leest! Groetjes, Erin
door Eriin (reageren) op 23 juni 2005 om 16:59
Veel mensen die denken dat Scandinavië bestaat uit Noorwegen, Zweden, Denemarken en Finland. Maar IJsland hoord ook nog bij Scandinavië.
door Anneke de Jong (reageren) op 16 december 2007 om 15:18
Heeyallemaal Dit is echt irri! Ik wil ff me werkstuk maken over Denemarken(gaat nu over Bevloking) Kan ik nix vinden! Weet iemand een goeie site? Wikipedia heb ik nix aan, want daar heb ik al gekeken! PLEASE HELP ME!
door Anoniempjexx (reageren) op 2 november 2011 om 17:37
Zuchtt nu gaat het over bestuur van Denemarken! EN KAN NU HELEMAAL AL NIX VINDEN! PLEASE HELP ME!
door Anoniempje (reageren) op 13 december 2011 om 17:04
ik maak nu ook een werkstuk over denemarken maar ik oet weten wat hun eetgewoonten zijn.please helpme!!!
door jesper (reageren) op 10 oktober 2012 om 17:17
@jesper: eetgewoonten zij aardappelsalade en gehaktballen!!
door k'tleen (reageren) op 25 oktober 2014 om 22:15
Kan beter , je zou het beter moeten opstellen door alles en volgorde , er bestaat een INHOUD ... maar deze is één van de beste die ik gevonden ...maar niet goed genoeg !
door Fire#Fake (reageren) op 26 februari 2018 om 17:02

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer