1 April

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 3e klas vwo | 355 woorden
  • 18 november 2003
  • 204 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
204 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1 april Het is vandaag 1 april daarom wil ik jullie iets vertellen over de herkomst van 1 april. Op 1 april houdt men elkaar voor de gek. Oorspronkelijk is het de bedoeling om iemand een onmogelijke boodschap te laten doen. Zoals de dichte gaatjespan halen, een drinkbakje voor de vissen een waterzaag of hoefijzers voor de kat. Niet alleen in Nederland wordt 1 april gehouden, ook in o.a. Duitsland, Frankrijk en Amerika. Er zijn dan ook verschillende verhalen over de herkomst. In Nederland is er het verhaal dat de herkomst ligt bij de inname van Den Briel. De watergeuzen namen onder leiding van Lumey van de Mark op 1 april 1572 Den Briel in op Alva. Op 1 april verloor Alva Den Briel. Den Briel lijkt op zijn bril. Vandaar: Op 1 april verloor Alva zijn bril. In Frankrijk heeft men deze verklaring. Vroeger was nieuwjaarsdag in Frankrijk op 1 april. In 1562 is dat verschoven naar 1 januari. Veel mensen bleven het nog gewoon op 1 april houden. Die mensen werden voor aprilgek uitgescholden. Daar werden veel grappen over gemaakt. Het kan ook van de Azteken komen. Rond 1 april hielden zij altijd grote feesten voor de goden. Er werden toen mensenoffers gebracht. Dat is later afgeschaft, maar op 1 april bleef men iemand offeren. Voor de grap. In Duitsland wordt dit verhaal aangenomen. Er zou op 1 april 1531 een muntherschikking worden doorgevoerd. Omdat de mensen bang waren dat de geldwaarde zou dalen kocht iedereen goud. Maar de muntherschikking kwam niet. Doordat bijna iedereen goud had gekocht daalde de goudprijs opeens. Een dure grap dus. Er is ook een verhaal dat 1 april de geboorte- of sterfdag van Judas Iskariot is. Als je op 1 april geboren word was je moeilijk opvoedbaar en zou je snel sterven, dacht men. Sommige mensen keuren de 1 aprilgrappen af want het zou komen van de bespotting van Jezus door Herodes. Er zijn nog veel meer verhalen, maar die kan ik nu niet allemaal vertellen. Als je er in geïnteresseerd ben kijk dan op www.3slag.nl of
www.meertens.knaw.nl . Hoe het ook zij, op 1 april worden er in veel landen 1 aprilgrappen gemaakt. Dit was mijn spreekbeurt. Heeft er nog iemand vragen?

REACTIES

G.

G.

ik vindt het een goed e spreekbeurt zelf heb ik het ook gebruikt dus bedankt he maar het staat veel informatie in dus
xxjes gwenn

19 jaar geleden

L.

L.

wij gebruiken er stukje van en het is goed.
maar er staat een foutje in het is geen Lumey van der mark maar het is Willem van der Marck. Dat kan je in een boek lezen!

groetjes,
L & K

13 jaar geleden

H.

H.

SUPER! dankje! ik heb er een 8 voor gekregen!! haha.. gelukkig keek de lerares niet op deze site of ik hem had gekopieerd.. :-)
doei doei

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.