Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Tatoeages en piercings

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Sectorwerkstuk door een scholier
  • 4e klas vmbo | 3293 woorden
  • 9 maart 2004
  • 211 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
211 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
INLEIDING Wij hebben een sectorwerkstuk over tatoeages en piercings gemaakt. Het leek ons leuk om meer over het onderwerp te weten te komen. In de klas ging er een blad rond met daarop allerlei onderwerpen, daar hebben we tatoeages en piercings uitgekozen. Nog niet zoveel mensen hebben het over dit onderwerp gedaan, dat was ook een reden voor onze keuze. De onderzoeksvraag is: ‘Wat kunnen de gevolgen zijn van het zetten van een tatoeage of piercing’? Bij de onderzoeksvraag hebben we ook een aantal deelvragen gemaakt om meer over tatoeages en piercings te weten te komen: -Wat zijn tatoeages en piercings? -Hoe zijn tatoeages en piercings ontstaan? -Wat kunnen de gevolgen zijn van het zetten van een tatoeage of piercing? -Hoe wordt een tatoeage gezet? -Hoe wordt een piercing gezet? -Interview met een tatoeage- en piercingspecialist. -Welke regels gelden er voor tatoeages en piercings? De meeste informatie hebben we van het internet. Verder hebben we een interview afgenomen met een tatoeage- en piercingspecialist. De antwoorden op onze vragen staan in de volgende hoofdstukken van dit sectorwerkstuk. Aan het einde van dit werkstuk staat het antwoord op de onderzoeksvraag in onze conclusie. HOOFDSTUK1: Algemeen hoofdstuk 1.1 Piercings Piercings zijn gaatjes die in je lichaam zijn geboord en waar vervolgens een sieraad in gedaan is. Het wordt al eeuwen gedaan, vroeger om je rang in de maatschappij aan te geven, tegenwoordig omdat mensen het mooi vinden
1.2 Tatoeages Tatoeëren betekent letterlijk: gekleurde figuren in de huid prikken. Tatoeages worden aangebracht door een tatoeagemachine die een naald steeds naar beneden slaat en zo een tekening aanbrengt. 1.3 Geschiedenis Tatoeages en piercings zijn al eeuwen oud. Onze voorouders gaven er hun rang in de maatschappij mee aan. En in Afrikaanse landen zijn er nog steeds tradities die tatoeages en piercings voorschrijven. In onze Westerse cultuur zijn piercings en tatoeages een “trend” geworden: de laatste tijd laten mensen een tatoeage of piercing zetten omdat ze het mooi vinden. 1.4 Stijlen en prijzen Er zijn veel verschillende tatoeagestijlen en er is ook veel keuze in piercings. De prijs van een tatoeage hangt af van de grootte en het aantal kleuren die gebruikt worden. Bij een piercing ligt het aan de plaats en het materiaal waar de piercing van gemaakt is. Goud is bijvoorbeeld duurder dan chirurgiestaal. 1.5 Hygiëne Een goede hygiëne is heel belangrijk bij het zetten van een piercing. Al het materiaal moet uit een ongeopende plastic verpakking komen en overig materiaal moet op medisch verantwoorde wijze gesteriliseerd worden. Als dat niet het geval is kan de piercing gaan ontsteken en blijft er een litteken achter. 1.6 Tradities Voor Noord- Europeanen lag het voor de hand om naar de Kelten te kijken, die dit gebied domineerden vóór de komst van de Romeinen. De Kelten waren niet alleen inheemse stammen die uit hun vaderland werden verdreven, maar ze stonden ook bekend als angstaanjagende krijgers, die Romeinen schokten door naakt te vechten. Ze droegen ook huidversieringen (tatoeages en piercings). In het noorden van Groot-Brittannië leefden stammen die Picten en Prytani heetten, wat betekende dat ze bedekt waren met afbeeldingen. De Romeinen waren erg onder de indruk van deze lichaamsdecoraties. Hoofdstuk 2: Hoe zijn tatoeages en piercings ontstaan? 2.1 Tatoeages: vroeger Tatoeages zijn door de eeuwen heen in diverse culturen in gebruik geweest. Overal ter wereld werden verschillende technieken toegepast om de kleurstof onder de huid aan te brengen. De verschillende technieken zijn dan ook ontstaan toen diverse volkeren in verschillende situaties hun eigen individuele manier zochten om deze basisbehoeften uit te drukken. Het is dan ook waarschijnlijk dat tatoeëren al sinds de prehistorie plaatsvindt, toen onze voorvaderen voor het eerst zelfbewustzijn begonnen te ontwikkelen, sociale gemeenschappen vormden en gereedschappen begonnen te gebruiken. Veel onderzoekers geloven dat tatoeages worden weergeven op rotstekeningen. In beeldhouwwerken, schilderijen en andere afbeeldingen van het menselijk lichaam uit vroegere beschavingen.
2.2 Tatoeage: ontdekking De oudste tatoeages die tot dusver zijn ontdekt, komen van een 5300 jaar oud lijk dat in een gletsjer in de Italiaanse Alpen gevonden is. Deze man, waarvan men denkt dat hij ongeveer 45 jaar oud was, had toen hij stierf 57 tatoeages op verschillende plaatsen op zijn lichaam. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze tatoeages gemaakt waren dichtbij de gewrichten. De man had artritis (een gewrichtsontsteking), daaruit heeft men verondersteld dat de tatoeages gemaakt zijn in een poging de gewrichtspijn van de man te verlichten. Deze man was op de oude wijze getatoeëerd met een “stokje” met daaraan een scherpe punt en inkt. 2.3 Tatoeages: uitvinding Op 18 december 1891 vond “Samuel O’Reilly’ de eerste tatoeagemachine uit. Op de zat een naald met een scherpe punt. Dat was een stuk hygiënischer, maar het duurde nog steeds erg lang, omdat elk stipje apart in de huid moest worden geprikt. 2.4 Tatoeages: nu Tegenwoordig heb je veel verschillende keuzes in tatoeages. Er zijn allerlei stijlen, bijvoorbeeld: tribal, tekens, namen, dieren, enzovoorts. 2.5 Piercings: vroeger piercings bestaan al eeuwenlang. “Piercen” betekend eigenlijk “doorboren”. In de tijd van de oude Romeinen zetten ze piercings door de voorhuid van de penis of door de binnenste en buitenste schaamlippen van een vrouw. Dat deden ze zodat ze niet vreemd konden gaan. De society lady’s in het Victoriaanse tijdperk droegen veelal tepelpiercings om het formaat. De mannen hadden toen een piercing door hun eikel en tepel en verbonden die met een koord, om hun eikel in toom te houden in de toenmalige strakke pantalons. Egyptische farao’s en hoge ambtenaren gebruikten piercings als teken dat ze belangrijk waren. 2.6 Piercings: nu Tegenwoordig laten mensen een piercing zetten om een trend te volgen. Het is net zoals kleren, een trend. Als er één heeft willen gelijk meerdere mensen zo’n piercing. In Nederland zijn het juist meisjes die het doen, maar in België de jongens. Sommige mensen willen het niet omdat het eng is of omdat ze er niet tegen kunnen. De rage is begonnen in Amerika. Toen heeft de rage zich snel verspreid in Europa.
Hoofdstuk 3: Wat kunnen de gevolgen zijn van het zetten van een tatoeage of piercing? 3.1 Wat kan er gebeuren na het zetten van een tatoeage? Op sommige plekken is het gevoelig om een tatoeage te laten zetten. Daarom kan je daar geen tatoeage laten zetten, omdat je er een allergie van kan krijgen. Met een tatoeage mag je niet in de zon of onder de zonnebank. De tatoeage gaat dan verkleuren en opzetten, met als gevolg enkele jaren durende jeuk. De tatoeage verbrandt sneller dan andere delen van de huid. Ook mag je er niet mee zwemmen. De tatoeëerder zegt dat het geen pijn doet maar eerder een irriterend gevoel is. 3.2 Nazorg tatoeage Om ervoor te zorgen dat je geen akelige gevolgen overhoudt van een tatoeage, moet je je tatoeage goed verzorgen. Als je jezelf aan deze regels houdt kan er meestal niks misgaan: - Na het aanbrengen van de tatoeage het verband minimaal 30 en maximaal 60 minuten laten zitten. - Daarna het verband verwijderen en de tatoeage met ongeparfumeerde zeep en lauw water wassen. Dan goed naspoelen en voorzichtig droogdeppen. - Vervolgens de meegekregen zalf dun opbrengen. - De komende week voor en na het douchen de zalf opbrengen en ’s avonds voor het slapen gaan. - Gebruik de zalf de hele week; daarna de tatoeage drooghouden. - Niet met vuile handen aan de tatoeage zitten. - Zwemmen in chloorwater de eerste week beter vermijden; wacht tot de tatoeage genezen is. - Bij het gebruik van een zonnebank moet de tatoeage bedekt worden. - Op de tatoeage zullen enkele korstjes komen waar je niet aan mag krabbelen. 3.3 Voorzorg bij piercings Als je een piercing gaat laten zetten ken je het best naar een specialist gaan, om ervoor te zorgen dat alles goed en veilig wordt gedaan. Het is belangrijk dat degene die de piercing zet hygiënisch werkt. De naald die bij het piercen gebruikt wordt, moet uit een steriele verpakking komen en na gebruik weggegooid worden. Een piercingnaald zal nooit twee keer gebruikt worden. 3.4 Nazorg bij piercings Algemene regels de eerste zes á negen weken gelden: - Handen zijn een bron van bacteriën, dus aanraking met de piercing voorkomen. - Bij ontsteking naar de huisarts en ook naar de piercingstudio gaan. Die hebben vaak meer ervaring met de materialen van de piercings. - Draai regelmatig het bolletje van de piercing vast (was wel eerst je handen). - Niet zwemmen, niet in een ligbad en niet in een bubbelbad. - Zorg dat de piercing niet klem zit tussen strakke kleding. - Speel niet met de piercing. - De piercing dagelijks reinigen met de aanbevolen middelen en op de aanbevolen wijze. - Als het sieraad een ring is absoluut niet doordraaien bij het reinigen. - Luister nooit naar die ‘deskundige’ die naast je in de kroeg zit. 3.5 Problemen bij piercings - Hygiëne: bij het piercen kan onhygiënisch te werk gaan leiden tot bloemkooloren (vergroeiing van het kraakbeen), ontstekingen, huidziekten, bloedingen en infecties. Uit een onlangs gehouden onderzoek in Engeland blijkt dat één op de drie infecties één van deze problemen geeft. - Mogelijke verminking: het zetten van een piercing betekend dat er om het doorboorde stukje huid littekenweefsel ontstaat. Dat is niet zonder risico. Het doorboren van de tepel kan bijvoorbeeld tot gevolg hebben dat vrouwen geen borstvoeding meer kunnen geven. De huid is litteken weefsel geworden waardoor de melkkanaaltjes verstopt raken. - Kankerverwekkende kleurstoffen: sommige kleurstoffen die worden gebruikt blijken kankerverwekkend te zijn. Bovendien bevatten sommige kleurstoffen zware metalen en zijn ze soms besmet met te grote hoeveelheden bacteriën. - Mondproblemen: bij piercings in de tong kunnen slik- en tand(vlees)problemen ontstaan. Door de piercing kunnen tanden afschilferen en als gevolg van het terugtrekken van tandvlees kunnen tanden uitvallen. - Het ontbreken van goede nazorg: een piercing geeft een wond die tussen de één en negen maanden tijd nodig heeft om te genezen. Onvoldoende verzorging kan ertoe leiden dat die gaat ontsteken.
Hoofdstuk 4: Hoe wordt een tatoeage gezet? 4.1 Met de machine Het plaatsen van een tatoeage gebeurt door een tatoeagemachine. Deze machine slaat een bar naar beneden, aan deze bar zit een naaldstaf waaraan naalden gesoldeerd zijn in verschillende hoeveelheden. Iedere machine heeft ook weer zijn eigen werking, de één heeft een krachtigere motor dan de andere, het hangt er vanaf welke de specialist het liefst gebruikt. De machine staat aangesloten op een voeding en de snelheid van de machine valt te bepalen door meer voltage te geven aan de machine…dus hoe meer voltage hoe sneller de machine gaat lopen. Meestal wordt er bij de outline’s (buitenlijnen van de tatoeage) gekozen voor een hogere voltage en bij hete inkleuren weer voor wat minder. Het geluid van de machine is voor de meeste onder ons een naar geluid (het wordt wel eens vergeleken met het geluid van een tandartsboor). 4.2 Het aanbrengen van een tatoeage Voordat de tatoeagespecialist begint met het plaatsen van een tatoeage scheert hij eerst de haartjes van de huid (haartjes zitten vol met bacteriën en kunnen eventuele infecties veroorzaken). Dit kan tot gevolg hebben dat het de tatoeage beschadigt. Daarna maakt hij/zij de huid bacterievrij. Als dat allemaal klaar is wordt het onderwerp dat uitgekozen is op de huid gezet. Het plaatje dat is gekozen wordt overgetrokken op een soort carbon (heel dun speciaal overtrekpapier) en daarna uitgeknipt en met een afdrukvloeistof op de huid gezet. Dit alles duurt ongeveer twintig minuten. Het is belangrijk dat als het ontwerp op de huid gezet wordt je jezelf ontspannen houdt, doe je dit niet en je ontspant je later dan heb je kans dat de tatoeage die je hebt scheef staat. Als het plaatje op de juiste plaats zit en is goedgekeurd door de klant wordt deze overgetrokken. Als de lijnen gezet worden hebben de meeste mensen last, omdat dit met één of drie naalds tatoeagemachine gezet wordt en dat heel gevoelig is. Tijdens het prikken maakt de mens een eigen verdoving aan die de pijn tot een minimum brengt, dus met het plaatsen van een tatoeage worden eerst de outline’s aangebracht. Als die erop staan kan de tatoeage ingekleurd worden, dit gebeurt met een naaldstaaf waar meerdere naalden aan vast zijn gesoldeerd. Tijdens het tatoeëren wordt er ongeveer één tot anderhalve millimeter in de huid geprikt. Dit is het maximum wat er geprikt kan worden, gaat de naald dieper dan is er kans op uitloop en opzettin. Maar als er ondiep geprikt wordt zal de tatoeage langzaam vervagen. 4.3 De nazorg ● Na het zetten van de tatoeage is het verstandig je aan de volgende regels te houden: - Laat het verband een uur of zes op de tatoeage zitten. - Haal daarna het verband voorzichtig eraf en gooi het weg. Vanaf dit moment hoeft er nooit meer verband op je tatoeage. - Was je tatoeage met een heel klein beetje zeep en water, droog het af met tissues (deppend drogen, niet wrijven). - Met een schone vinger smeer je een heel klein beetje zalf op je tatoeage (Bepanthen zalf) ● De twee weken na het zetten van een tatoeage moet je de volgende hygiënevoorschriften in acht nemen: - De tatoeage een keer per dag heel lichtjes wassen en een druppeltje zalf op de tatoeage. - Na drie tot vier dagen ontstaan er kleine korstjes op de tatoeage, die vallen er vanzelf af. Het is normaal dat de tatoeage er een beetje lichter uit gaat zien dan toen het net gezet was. Dat is het genezingsproces. - Na ongeveer een week zijn bijna alle korstjes weg en begint het een beetje te jeuken. Maar je mag er niet aan krabben anders beschadig je de tatoeage. - Na twee weken is de tatoeage genezen. ● Tijdens het genezingsproces: - De tatoeage uit de zon houden - De tatoeage mag niet nat te worden, een douche is prima maar niet zwemmen of een ligbad nemen. - Draag schone, luchtige en losse kleding op de tatoeage, het liefst katoen; geen wol of synthetische stof. - Als je de tatoeage aan iemand laat zien: laat niemand eraan zitten! Bacteriën zullen de tatoeage doen ontsteken. Hoofdstuk 5: Hoe wordt een piercing gezet? 5.1 Voorzorg Voor je een piercing wilt laten zetten, moet je er eerst zeker van zijn waar en of je hem wel wilt hebben. Sommige mensen willen een piercing in hun lip, andere in het oor of ergens anders. Als je er zeker van bent, zet de piercingspecialist er meestal een stipje zodat je kan kijken of je hem ‘echt’ daar wilt. Je moet ook enkele uren ervoor goed eten zodat je strek genoeg bent en niet flauw kan vallen. Ook moet je geen alcohol en/of drugs gebruiken. Als je een bloedafwijking hebt, zoals hepatitis of diabetes hemofilie moet je dat van tevoren melden. 5.2 Het zetten van een piercing Als je er zeker van bent dat je een piercing neemt, gaat degene die de piercing zet aan het werk. Het aanbrengen van een piercing kan met of zonder verdoving. Net als bij een tongpiercing wordt het zonder verdoving gedaan. Het eerste staafje dat de tong in gaat is extra lang en dient om de zwelling op te vangen. Na het herstel wordt de definitieve kleinere staaf ingebracht. Dit wordt in een afgeschermde ruimte gedaan. Het gebeurt onder zo steriel mogelijke omstandigheden. Als de piercer een piercing gaat plaatsen wordt het meestal ontsmet. De naald is van chirurgiestaal, dat is een soort staal waarvoor niemand allergisch kan zijn. De piercingnaald is hol, om het sieraad mee te kunnen nemen en in de opening te kunnen doen. (Een piercing mag nooit met een piercingpistool worden aangebracht. Deze zijn niet nauwkeurig genoeg en het belangrijkste, deze kunnen niet gesteriliseerd worden.) Naar het aanbrengen van de piercing wordt alles nog een keer ontsmet om alle bacteriën te doden en ontstekingen tegen te gaan.
Hoofdstuk 6: Interview met een tatoeage en piercing specialist. Door tijdgebrek hebben we een interview met Arthur en Ilse van tatoeage en
piercing salon Bigfoot via het internet gedaan. Vraag 1: Hoeveel klanten krijgt u gemiddeld per dag? Antwoord: We krijgen gemiddeld 20 klanten per dag. Vraag 2: Zet u meer tatoeages of meer piercings? Antwoord: Het meest zetten we piercings. Vraag 3: Krijgt u veel eigen ontwerpen van klanten? Antwoord: Nee, meestal kiezen onze klanten iets uit de boeken met ontwerpen die in onze winkel liggen. Vraag 4: Vanaf welke leeftijd zet u tatoeages en piercings? Antwoord: Zonder toestemming zetten we tatoeages vanaf 18 jaar, met toestemming vanaf 16 jaar. Voor piercings hanteren we een minimum leeftijd van 16 jaar. In een heel enkel geval willen we wel eens zakken naar 14 jaar, maar daar houdt het dan ook echt op. Vraag 5: Hoe lang bestaat uw zaak al? Antwoord: Onze zaak bestaat vanaf 1997. Vraag 6: Heeft u zelf tatoeages en/of piercings? Antwoord: Ja, we hebben zelf ook tatoeages en piercings (die hebben we zelf gezet). Vraag 7: Wat zijn de meest gestelde vragen over tatoeages en piercings? Antwoord: - Wat kost het? - Doet het pijn? - Hoe lang mag ik niet zwemmen? - Hoe moet ik het verzorgen? Hoofdstuk 7: Welke regels gelden er voor een tatoeage en piercing specialist? 7.1 Regels voor de tatoeëerder In sommige shops hebben de tatoeëerders een regel opgesteld dat je 16 jaar of ouder moet zijn. Sommige shops vinden dat mensen van 15 jaar al uitgegroeid zijn. Omdat mensen er nog niet echt zeker van zijn of ze hun hele leven met een tatoeage willen lopen heb je in sommige shops een tijdelijke tatoeage. Deze worden niet diep in de huid geprikt en de inkt zal door de lymfklieren het lichaam in enkele jaren geheel verlaten. 7.2 Wettelijke regels voor tatoeëerders In de wet staat dat je 18 jaar of ouder moet zijn. Maar de meeste tatoeëerders doen het al als je jonger bent. Onder de 18 jaar zijn mensen nog niet helemaal uitgegroeid en weten ze nog niet zeker of ze het over een aantal jaar ook nog wel mooi vinden. Onder de 18 jaar doen de meeste het meer om met de trend mee te doen, daarom hebben ze niet helemaal door dat ze er wel hun hele leven mee moeten lopen. Maar als je er heel erg zeker van bent mag je onder de 18 jaar een tatoeage van de tatoeëerder zolang je maar toestemming hebt van je ouders of verzorgers. Maar officieel mag het niet. 7.3 Regels bij piercings 1. Iedere shop die zijn diensten aan het publiek aanbiedt, dient ingeschreven te zijn als ondernemer bij de Kamer van Koophandel en duidelijk als zodanig herkenbaar. 2. Bij inschrijving moeten een aantal voorwaarden worden gesteld, o.a. bewijs erkende cursus hygiëne met goed gevolg te hebben afgerond en met de verplichting deze door middel van bijscholingen op pijl te houden. 3. Er dient tenminste één algemene speciaal op de praktijk gerichte cursus hygiëne voor deze bedrijfstak te komen. 4. Verplichte keuring van de shops op doelmatigheid van inrichting enz. en deelname aan hygiëne keuringen. 5. Aantal algemene stelregels waaraan men zich dient te houden, bijv. leeftijdsgrens enz. 6. Sancties indien niet aan een en ander wordt voldaan. 7. Verder dient er te worden gestreefd naar gifvrije, gecertificeerde tattoo-inkten. Dit zal niet op korte termijn mogelijk zijn, de materie is hiervoor m.i. voorlopig te ingewikkeld.
Conclusie In dit sectorwerkstuk hebben we een antwoord gezocht op de onderzoeksvraag: ‘Wat kunnen de voor- en nadelen van het zetten van een tatoeages of piercings zijn’? De voordelen van een tatoeage of piercing zijn dat je er veel lol mee kunt hebben en er jezelf mooi mee kunt maken. Maar het nadeel is dat als je niet werkt volgens de regels er allerlei nadelige verschijnselen optreden. Een voorbeeld van een nadeel van een tatoeage is jarenlang jeuk. Van een piercing kan je littekenweefsel gaan ontsteken, of je huid kan uitscheuren. De conclusie van dit onderzoek is: verzorg je tatoeage of piercing goed en ga eerst op onderzoek uit voor je een tatoeage op piercing laat zetten, dan kan er niks fout gaan.

REACTIES

K.

K.

Jullie werkstuk was geweldig, want daar stond net de infow i die ik nodig had!!! bedankt

Kirsten




18 jaar geleden

T.

T.

hey!!! dat is een heel erg mooi werkstuk... sorry, maar ik heb wat dingen van je geleend:P
doeidoei(K) tirzz

19 jaar geleden

S.

S.

waw hier heb ik veel aan voor mijn spreekbeurt over tatoeages
thanxxxxxxxxxx

10 jaar geleden

M.

M.

wat zijn voor en nadelen?

9 jaar geleden

A.

A.

ligt eraan of je een specifieke piercing bedoeld of een tatoege want een navelpiercing bijvoorbeeld KAN als nadeel hebben dat het aan je kleding blijft vasthaken en een tongpiercing slijtage aan tanden

5 jaar geleden

J.

J.

ik werd kei geil toen ik dit las

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.