Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hoofdstuk 2 Nederland in de wereld

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 3e klas havo | 1125 woorden
  • 19 april 2009
  • 116 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
116 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting H2. Nederland in de wereld

Paragraaf 5. Mainport Rotterdam (+ B130 – B114 – B121).
Mainport Rotterdam
Een haven die een handelsstroom is tussen werelddelen noem je een mainport. Rotterdam is zo’n mainport. Hier kunnen de grootste olie-, erts- en containerschepen afmeren. In Rotterdam komen goederen aan maar worden ook weer afgevoerd. De totale aan- en afvoer van goederen heet de goederenoverslag.

Het gebied waarop een haven gericht is voor de aan- en afvoer van goederen heet het achterland. De goederen gaan dan via binnenschip, pijpleiding, vrachtauto of trein. Zij zorgen voor het vervoer van goederen naar andere landen. Een deel van de goederen gaan verder per zeeschip. Die kleinere havens die de mainport bedienen heten samen het voorland.


Doorvoerhaven
Het grootste deel van de goederen die aankomen in Rotterdam wordt ook weer doorgevoerd. Rotterdam is dus een doorvoerhaven, ook wel transitohaven genoemd. Er worden twee soorten goederen vervoerd: massagoederen en stukgoederen.
Massagoed of bulk wordt los in het ruim gegooid, zijn niet verpakt. Nat en droog wordt van elkaar onderscheiden. Stukgoed zijn los verpakte goederen, worden meestal vervoerd in containers. Voor de meeste stukgoederen is Rotterdam alleen een tussenstation. De meeste stukgoederen zijn verpakt in containers. Op de Maasvlakte ligt de grootste containeroverslagplaats, bijna alles gaat hier automatisch. Containers zijn laadkisten die precies op de oplegger van een vrachtauto of een treinonderstel passen.

Industriehaven
Een deel van de aangekomen goederen in Rotterdam wordt ter plekke bewerkt. Vooral de olieraffinaderijen en chemische industrie zijn belangrijk. Veel chemische bedrijven zijn onderling met elkaar verbonden: het eindproduct van de een is grondstof voor de ander.
Grondstof zijn stoffen waarmee een fabriek de productie begint. Pijpleidingen zorgen voor de aan- en afvoer van grondstoffen en halffabrikaten. Grondstoffen die al bewerkt zijn noemen we Halffabrikaten. De combinatie van olie en chemie staat bekend als het petrochemische complex.

Distributiehaven
De bewerking van containergoederen gebeurt in de distributiehaven. Soorten werkzaamheden zijn stuffen en strippen, opslag, assemblage, verpakken, labelen, testen, groupage en degroupage. Al deze werkzaamheden vallen onder logistiek. Dat zijn alle activiteiten die ervoor zorgen dat goederen in je juiste hoeveelheid en samenstelling op de juiste tijd en plaats aankomen.

Paragraaf 6. De ontwikkeling van mainport Rotterdam (+ B129 – 185).
Wereldhaven

Rotterdam is één van de belangrijkste havens ter wereld. Die positie heeft ze te danken aan verschillende eigenschappen. 1. Rotterdam heeft een unieke ligging, aan de Rijn en Atlantische Oceaan. 2. Vanaf de zeekant is Rotterdam toegankelijk voor alle schepen via de sluisvrije Nieuw Waterweg. 3. Aan de landkant ligt een goede infrastructuur, met elke vorm van vervoer kunnen goederen worden aan- en afgevoerd. 4. Rotterdam is veelzijdig, industriehaven, transito- en distributiehaven. 5. Rotterdam is gemoderniseerd.

De groei van de haven
De groei van de Rotterdamse haven kun je in drie perioden verdelen.
1. Eind 19e eeuw. Opkomst Ruhrgebied, de rijn de ideale aanvoerweg. Na 1872 verbetering Rotterdam – Noordzee door de Nieuwe Waterweg. Ook werd de Akte van Mannheim afgesloten, elk schip uit elk land mocht de Rijn nu op en af varen.
2. Grootste uitbreiding na de 2e WO. Steeds meer aardolie nodig voor de economie van Europa. Rotterdam bleef belangrijk en kreeg steeds minder concurrentie.
3. Sinds 1970 is steeds meer ruimte nodig voor overslag van containers en voor mogelijkheden om de inhoud van de containers te bewerken. Rotterdam blijft haar concurrenten voor door steeds te moderniseren.

Concurrentie
De meeste invloed op de groei van de havens heeft de globalisering. Globalisering is het steeds doorgaande proces van internationale uitwisseling van geld, goederen en ideeën. Steeds meer goederen worden in containers vervoerd. De toekomst zit dan ook in de containers en het behandelen ervan. Een gevolg van de groei van het containervervoer is de groei van de schepen. Scheepseigenaren willen meer containers sneller en het liefst goedkoper vervoeren. Europese ontwikkelingen: minder belemmeringen voor de handel door de Euro en het feit dat er geen grenzen meer zijn.

Projecten

Verschillende projecten om ervoor te zorgen dat Rotterdam zijn concurrenten voor blijft.
1. Maasvlakte 2: winning van nieuw land, dus meer ruimte voor grote containerschepen.
2. Snelheid van het uit- en inladen verbeteren. Hoe sneller, hoe goedkoper.
3. Aan- en afvoerwegen verbeteren dmv. De Betuweroute: spoorlijn speciaal aangelegd voor het vervoer van goederen. En de Motorways of the Sea: afspraak tussen EU landen om het vervoer van goederen makkelijker te laten gaan tussen de EU-havens.

Paragraaf 7. Nederland in de wereld (+ B187).
Mainport Schiphol
Schiphol is ook een Mainport omdat vanaf Schiphol miljoenen mensen en tonnen vracht de hele wereld over gaan. Schiphol is een ‘hub’ and ‘spoke’. (hub = as, spokes = spaken). Schiphol is de as van het wiel, de andere luchthavens zijn via de spaken met de as (Schiphol) verbonden. De grootste luchtvaartmaatschappij op schiphol is de KLM. Ook heeft Schiphol goede verbindingen met het achterland en doet veel aan goederenvervoer. Goederen met een korte levenscyclus, die snel ergens anders moeten zijn. Veel distributiecentra vestigen zich vaak tussen beide mainports in.

De toekomst van Schiphol
Schiphol heeft ook veel last van concurrentie. Behalve van concurrentie heeft de luchtvaart last (gehad) van 1. een matige economie en 2. internationale rampen, 3. oorlog in Irak en
4. de besmettelijke ziekte SARS in Azië. Luchtvaartmaatschappijen werken samen om een ondergang te voorkomen. Milieuwetten beperken de groei van Schiphol, er zijn al maatregelen genomen om geluidsoverlast te beperken.

Nederland in de wereld

Nederland is gericht op het buitenland maar het buitenland ook op ons Veel multinationals produceren hun goederen buiten Europa en hebben het hoofdkantoor (ELC) in West-Europa. Er zijn vier redenen waarom buitenlandse bedrijven voor Nederland kiezen. Naast goede toegankelijkheid zijn opleiding, kennis van vreemde talen en ervaring met handel belangrijk.
Toekomst
De ontwikkelingen van Europa hebben veel invloed op Nederland. Binnen de EU zijn veel belemmeringen in de handel verdwenen. Er zijn geen *tariefmuren meer en de meeste grenzen zijn opgeheven. Dit zorgt ervoor dat geld, mensen en goederen zonder problemen van het ene naar het andere land kunnen. Nederland profiteert volop van het ‘open’ Europa. Door de globalisering is er in West- Europa voorral kenniswerkend en dienstverlenend werk.
*tariefmuren zijn invoerrechten in een land die de handel belemmeren.
Handelsbalans is de waardeverhouding tussen de totale invoer van een land en de totale uitvoer

Paragraaf 8. Op reis (+ B131 - B133 – B134).
Internationaal toerisme
Er wordt veel gereisd, vakantie en zakenreizen. Een toerist is iemand die op reis is en niet in zijn eigen omgeving verblijft. Het toerisme is een belangrijk onderdeel van de economie. Nederland kent zo’n 500.000 banen, 6-7% van de totale werkgelegenheid. Buitenlandse toeristen geven in Nederland veel geld uit en zorgen voor werk in de Horeca. Andersom gebeurt dat natuurlijk ook.

Vakantiebestemmingen van Nederlanders
In de zomer gaan miljoenen Nederlanders op vakantie in Europa. Het massatoerisme is vooral langs de Middellandse Zee. Ook in de bergen zijn inrichtingselementen voor het toerisme.


Handelsbalans = de waardeverhouding tussen de totale invoer van een land en de totale uitvoer. Actieve balans = Wanneer er meer geld binnenkomt dan er uitgaat (winst).
Passieve balans = Wanneer er meer geld uitgaat dan er binnenkomt (verlies).

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.