Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Chemie H3

Scheikunde

Samenvatting

Pulsar chemie

7.3 / 10
2e klas vwo
  • Marieke
  • Nederlands
  • 717 woorden
  • 65803 keer
    188 deze maand
  • 25 november 2003
2.1 Afval

Hoe kun je afval verwerken?


Afval kun je gedeeltelijk recyclen (hergebruiken). We moeten het dan sorteren. Dit gebeurt bijvoorbeeld met papier en glas. Als dit niet lukt wordt het verbrand of komt het op een stortplaats terecht.

Om afval weer te kunnen hergebruiken moet je het eerst sorteren. Hier wordt het bruikbare deel gesorteerd en de rest verbrand of op de afvalberg gegooid.

Afval Recycling
Glas Nieuwe Flessen
Tuin afval Compost
Plastic e.a bijv plastic paaltjes

Ook rioolwater wordt gezuiverd om weer opnieuw gebruikt te kunnen worden. Dit gebeurt in een rioolwaterzuiveringsinstallatie. Hier worden de grote vaste bestanddelen met een metalen zeef uit het water gezeefd.


Wat is filtreren?

Bij filtreren laten we een suspensie door een filter lopen. De vaste deeltjes kunnen niet door het filter heen en blijven op de filter achter: het residu. De vloeistof loopt wel door de filter: het filtraat.

Wat is centrifugeren?

Bij centrifugeren wordt een suspensie of emulsie in een centrifuge heel snel rondgedraaid. Hierdoor zakken de zware deeltjes naar de bodem.

Dit is hetzelfde als het rustig laten staan zodat het zakt en dan afschenken. De zwaarste stof erin laten zitten de andere eruit schenken.

Het scheiden van stoffen

In de scheikunde scheiden we niet alleen het afval maar ook afzonderlijke stoffen. Dit heet ook scheiden dit kan op vele manieren ( zie andere paragrafen). Op die manier halen we in de scheikunde een zuiver stof uit een mengsel.

2.2 De bereiding van drinkwater

Hoe maak je zoet water uit drinkwater?


Als je zeewater verdampt, verdampt het water. Als je dit water laat afkoelen condenseert het en heb je vloeibaar (zoet) drinkwater. Op deze manier kun je uit zeewater drinkwater maken.

Dit gaat zo:
1. Zeewater wordt naar een koelvat gepompt om als koelwand te dienen.
2. Zeewater wordt naar een bassin gepompt.
3. Door de zonnewarmte verdampt het zeewater.
4. Waterdamp wordt naar een koelvat gepompt.
5. Waterdamp condenseert
6. Water wordt opgevangen ( en gemengd met andere stoffen om het de juiste smaak en hardheid te geven.)
7. Koelwater wordt terug gepompt.

Wat is destilleren?

Bij destilleren verwarm je een mengsel van (vloei) stoffen. De stof met het laagste kookpunt verdampt en deze vang je op.

De stof die over destilleert, heet het destillaat. De stof die in de kolf achterblijft heet het residu.

Welke mengsels kun je destilleren?

Om een mengsel te kunnen destilleren moeten de kookpunten van de stoffen in het mengsel genoeg van elkaar verschillen. Oplossingen van een vaste stof ( hoog kookpunt) in water (laagste kookpunt) voldoen altijd aan deze eis; een mengsel van vloeistoffen soms.

2.3 Koffie zetten

Wat is extraheren?


Extraheren is een scheidingsmethode die je gebruikt bij het scheiden van vaste stoffen. Je voegt aan het mengsel een geschikte oplosmiddel toe waarin 1 bestandsdeel van het mengsel oplost. Door te filtreren en in te dampen ( of te destilleren) heb je de vaste vloeistoffen van elkaar gescheiden.

Het oplosmiddel dat wordt gebruikt heet extractiemiddel.

Welke extractie middelen gebruik je?

Als extractiemiddel gebruik je een oplosmiddel waarin sommige stoffen van het mengsel wel oplossen en sommigen niet. Veel gebruikte voorbeelden zijn water, wasbenzine of alcohol.

2.4 ontkleuren

Wat is adsorberen?


Bij adsorberen hecht een kleurstof zich aan het oppervlak van het adsorptiemiddel.

Een voorbeeld van een adsorptiemiddel is silicagel. Deze stof kan andere stoffen als het ware aan zich vast laten plakken. Om het oppervlak van het adsorptiemiddel zo groot mogelijk te maken moet je het eerst verpoederen. Deze scheidingsmethode wordt vooral gebruikt om verontreinigingen uit stoffen te halen. ( Zoals bijvoorbeeld kleurstoffen.)

Wat is een adsorptiemiddel?

Voorbeelden van adsorptiemiddelen zijn silicagel, norit en bleekaarde. Het is belangrijk dat het oppervlakte zo groot mogelijk is (verpoederen).

2.5 Viltstiften

Wat is chromatograferen?


Bij chromatograferen zet je een filtreerpapier met de te onderzoeken kleurstof in een loopvloeistof. De kleurstof die het beste in de loopvloeistof oplost en zich het stechtste aan het papier hecht, komt hoog op het filtreerpapier terecht. De kleurstof die goed aan het papier hecht en slecht in de loopvloeistof oplost komt laag op het papier terecht. Op deze manier kun je een mengsel van kleurstoffen van elkaar scheiden.

Het papiertje dat je na het chromatograferen overhoudt is het chromatogram. Je kunt hieruit afleiden welke kleurstoffen een bepaalde viltstift bevat. Bij deze scheidingsmethode spelen verschillen in oplosbaarheid en adsorbtie een rol. Het papier is het adsorbtiemiddel, de loopvloeistof het oplosmiddel. De kleurstoffen verschillen in oplosbaarheid in het loopvloeistof en in aanhechtingsvermogen aan het papier. Lukt het scheiden niet ga dan op zoek naar ander soort papier of een andere loopvloeistof.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

8807

reacties

mooi bedankt siet dr goewd uit
door simon (reageren) op 20 juni 2005 om 10:18
Mooi. Ziet er inderdaad goed, verzorgd en overzichtelijk uit! Groetjes.
door Susanne (reageren) op 23 november 2010 om 19:59
juistem a mattie
door amina (reageren) op 2 december 2010 om 19:26
echt heel duidelijk
door isa (reageren) op 9 november 2011 om 18:51
Super bedankt! Ik heb morgen een NASK proef en dit stukje heeft me echt ontzettend geholpen<'3 DANKJEWEL!!
door Leerlingg.. (reageren) op 22 november 2011 om 17:18
het stukje "extraheren" kan je beter niet gebruiken. Het is zo fout dat er geen leraar is (zou moeten zijn) die dit goedkeurt.
door Joost (reageren) op 27 maart 2013 om 13:01
Goed gedaan, alleen wat is oppervlakte water?
door Luuuuk (reageren) op 13 april 2014 om 21:46
ziet er goed uit, maar wat is extractie, want daar kwam ik voor
door Stefan (reageren) op 13 april 2014 om 21:48
THANKS! Echt heel handig, komt precies overeen wat leraar zei, hij was wel een paar dingen vergeten dus daarom kijk ik hier TOP!
door Niem Ano (reageren) op 1 september 2014 om 21:12
Thanx bro
door RESPECTter368 (reageren) op 6 juli 2016 om 14:41

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Wat doe jij om het plastic in de oceaan te verminderen?