Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hoofdstuk 4

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • vmbo | 1677 woorden
  • 17 augustus 2004
  • 54 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
54 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Geschiedenis samenvatting van gp hoofdstuk 4: de Verenigde Staten verdeeld of toch een?

agraaf 1: dertien staten vormen een land
Leertekst:
In 1607 hadden Engelsen 13 kolonies aan de oostkust van Noord-Amerika gesticht. De eerste kolonie was in Verginia, die werd gesticht door een Engelse maatschappij die zoveel mogelijk winst wilde maken. In 1620 vluchtte een grote groep Engelsen naar Amerika om hun geloof. Ze noemden hun kolonie, Massachusetts. Van daaruit stichtte zij New England, die bestond uit de 3 kolonies: New Hampshire, Rhode Island en Connecticut. In 1733 werden de andere 8 kolonies gesticht, gingen winstbejag en godsdienstige redenen hand in hand. Alle kolonies bleven onderdaan van de Engelse konie en hun belasting geld ging naar Engeland. Vooral veel mensen die in de kolonies waren geboren kwamen eind 18de eeuw in opstand tegen de Engelse overheersing. Want zij waren geboren in hun kolonie en voelden zich meer verbonden met hun kolonie dan met Engeland. In 1776 kwam er een onafhankelijks verklaring van Engeland dat ze niks meer te zeggen hadden in Amerika.(Declaration of Independence) De Engelse koning pikte dit niet en ze gingen vechten. In 1783 wonnen de kolonisten onder leiding van generaal Washington. De 13 kolonies hadden samen gevochten tegen de Engelsen, maar toen de Engelsen weg waren hadden ze het moeilijk om 1 land te vormen. De Founding fathers bedachten een manier om te samenwerken, ze maakte 1 grondwet voor de 13 staten. Er stond in dat er 1 president moest komen. De 13 delen mochten zelf regels opstellen voor zaken als: onderwijs, rechtspreek en politie. De 13 kolonies werden zo de 13 staten van de Unie die de Verenigde Staten genoemd werd. De president en de volksvertegenwoordigers (het Congres) regelden de buitenlandse en economische zaken van de Unie.

Paragraaf 2: voor indianen is er geen plek meer.
voordat de Europeanen kwamen woonden er alleen indianen in Amerika. Ze leefden vooral van landbouw en visserij. Sommige stokken rond. Tot 1800 woonden er alleen indianen aan de oostkust, waar ze jaagden. Op die plekken werden door de kolonies huizen gebouwd. Er bleef nog wel genoeg land over voor de indianen. Nadat de Verenigde Staten onafhankelijk verklaard waren trokken er steeds meer Europeanen naar de Appalachen, de pioniers waren een van de eersten. Zij kwamen om belangstelling voor de jacht, die de indianen deden. Sommige deden het ook voor straf te ontlopen of op avontuur te gaan. Door die mensen die naar het westen gingen kwam er een grens van het leefgebied van de indianen en die van de blanken. De trek naar het westen maakte een grens die de frontier genoemd werd. Doordat de pioniers naar Amerika waren vertrokken, trokken er nu ook boeren naar Amerika. De indianen verloren nu nog meer grond. In 1810 woonde 1 op de 7 blanken ten westen van de Appalachen. In 1850 werd dat 1op de 2. toen er in 1830 spoorwegen kwamen werd het jachtgebied van de indianen nog kleiner. Er werd geprobeerd om indianen de westerse cultuur te leren. Sommige stammen werden overgehaald om zich tot het christendom te keren, of om hun kinderen naar westerse scholen te laten gaan. Doordat regeringsambtenaren alle zaken regelden hadden stamhoofden niks meer te vertellen. Rond 1800 hadden de Cherokees zich tot het christendom gekeerd en vochten samen met de blanken. Maar toen er in 1828 goud in hun grond ontdekt werd eisten de blanken hun grond op. Ze moesten naar het westen reizen, tijdens die zwarte tocht zijn er 1 van de 4 omgekomen, dus 16.000 indianen heeft het leven gekost. De overlevende moesten naar en reservaat, waar de grond onvruchtbaar was.


Paragraaf 3: slavernij in het noorden en zuiden.
Er werden duizenden slaven vanuit Afrika onder het Engelse bestuur naar Amerika gebracht. De slaven moesten op plantages werken, de vruchtbare grond en het goede klimaat hadden de landbouw op grote schaal mogelijk gemaakt. In het noorden waren er niet veel landbouwbedrijven omdat er snel industrie kwam. Tussen 1777 en 1804 schaften de meeste Noordelijke staten de slavernij af. De zwarte mensen waar wel vrij maar werden minderwaardig gezien en gediscrimineerd door blanken. De meeste slaven werkten in het zuiden op een tabaksplantage, maar toen de prijs van tabak daalde konden plantage eigenaren het niet meer betalen. Daardoor was de slavernij ook kinderwaardig geworden. In 1793werd de Cotton Gin uitgevonden. Daarmee kon men het katoenpluis van de zaden loshalen van een katoenplant. Katoen was belangrijk in de Engelse industrie. Cotton gin werd winstgevend. Maar zonder slaven waren de katoenplantages niet te onderhouden, dus verdween de slavernij niet. Er was veel onenigheid over slavernij. Europese verlichters vonden dat de slavernij niet bij het ideaal patsen dat iedereen gelijk was. De Amerikaanse grondwet stelde vanaf 1807 dat er geen slaven meer mochten worden ingevoerd. In het noorden wonnen abolitionisten steeds meer grond, zij waren tegen de slavernij.

Paragraaf 4: de trek naar de Verenigde Staten.
Tussen 1850 en 1870 kwamen er 5 miljoen immigranten de VS binnen. Veel daarvan waren Ieren en Duitsers. Veel Ieren bleven in het oosten en de Duitsers gingen vooral naar het westen om boer te worden. Toen er in de jaren veertig in de 19e eeuw een aardappelziekte in Ierland uitbrak leidde dit tot een grote hongersnood. De honger was voor veel Ieren een groet reden om naar de VS te gaan. De nieuwe groep immigranten was armoede gewend, en dat was gunstig voor de Fabrieksdirecteuren. Want ze wouden graag werknemers tegen lage lonen. Ze werkten lange dagen voor weinig geld. De Amerikanen zagen de immigranten als oneerlijke concurrentie. De Ieren werden nog meer minder geaccepteerd omdat ze katholiek waren, en de meeste Amerikanen protestant waren. Na 1830 kwamen er steeds meer fabrieken. De chinezen immigranten kregen het nog moeilijker dan de Ieren, want ze waren niet van Europese herkomst. Zo ontstond er zelfs vreemdelingenhaat tegen de chinezen. Daardoor moesten veel chinezen een eigen bedrifje beginnen. In 1882 kwam er een grondwet dat de chinezen het land 10 jaar niet in mochten. Andere immigranten werden steeds meer geroepen om zich te integreren in de Amerikaanse samenleving. Ze moesten zich zoveel mogelijk aanpassen aan de Amerikanen.

Paragraaf 5: de Verenigde Staten vallen bijna uit elkaar.
In 1789 bestonden de VS uit 13 staten. Maar door de frontier die naar het westen ging meer staten. De Noordelijke staten vonden dat ze slavernij moesten worden, maar in het zuiden waren ze voor de slavernij. Rond 1860 waren er 23 staten slavenvrij en 11 staten voor de slavernij. In 1856 gingen voor- en tegenstanders van de slavernij elkaar te lijf in wat nu de staat Kansas is. Men sprak van Bleeding kansas. Er ontstond ook ruzie tussen Noord en Zuid Amerika of de VS wel of niet invoerrechten moest heffen. Het industriële noorden vond van wel. De fabriekdirecteuren wilden extra belasting heffen op kleding die uit Engeland kwam. Dan zou de Engelse kleding duurder zijn dan de Amerikaanse kleding. De zuidelijke katoenstaten waren tegen de invoerrechten. Want Engeland was hun belangrijkste afnemer van katoen. Engeland zou dan minder katoen kopen. Dat zou slecht zijn voor het zuiden. In 1860 werden de invoerrechten door de federale regering verhoogd. Abraham lincoln werd president. Hij keurde de slavernij af, maar verbood het niet. Daardoor scheidden vier staten zich. Hij wist niet hoe hij op de afscheiding moest reageren. In 1861 werd er een fort door de zuidelijke opstandelingen aangevallen. Dit was het begin van de Amerikaanse Burgeroorlog. Die duurde van 1861 tot 1865, en werd gewonnen door het noorden.

Begrippenlijst:
Aardappelziekte------een ziekte die in de veertig jaren van de 19e eeuw het platteland van Ierland trof. Daardoor ontstond een grote hongersnood. Veel Ieren gingen daardoor naar de VS.
Abolitionisten-----een groet groep mensen die tegen de slavernij waren en vonden dat het moest worden afgeschaft.
Afscheiding-----vier zuidelijke staten die zich in 1869 afscheidde van de Unie.
Amerikaanse Burgeroorlog-----een oorlog tussen de noordelijke en zuidelijke staten tussen 1861 en 1865 en werd gewonnen door het noorden.
Biologie-----studie van de levende natuur.

Bleeding kansas-----in 1856 een gevecht tussen de voor- en tegenstanders van de slavernij.
Blokkade-----afsluiting ven de zuidelijke havens door de noorden, zodat het zuiden moeilijk aan wapens kon komen tijdens de burgeroorlog.
Confederatie-----een verbond tussen onafhankelijke staten die alleen samnewerken als het uitkomt.
Cotton Gin-----een machine die in 1793 werd uitgevonden. Men kon de katoenpluis makkelijker van de zaden loshalen.
Declaration of Independence -----een verklaring van Engeland in 1776 door de kolonisten. Engeland had niets meer te zeggen over amerika.
Deserteren-----zonder toestemming weglopen uit het leger.
Federatie-----en land met 1 grondwet,1 president en 1 vertegenwoordeging. Daarnaast mogen de staten zelf veel beslissen.
Founding fathers----- de mensen die de grondwet hadden samengesteld.
Frontier-----een steeds naar het westen opschuivende grens tussen het woongebied van blanken en indianen.
Herkomst-----waar iemand oorspronkelijk vandaan komt.
Integreren----- nieuwkomers in een land moeten zoveel mogelijk de samenleving en de gewoontes overnemen.
Invoerrechten-----belasting die geheven word op producten uit het buitenland.
Kolonisten-----mensen die zich in een kolonie van hun land vestigen.

Nationale parken-----parken die worden opgericht om de natuur te hebouden.
New England-----de kolonie massachusetts die 3 andere kolonies pstichtten: new Hampshire, Rhode Island en connecticut.
Pioniers-----mensen die als eersten gingen immigreren nar de VS.
Plantages-----groet landbouwbedrijven waar veel slaven werkten.
Reservaten-----gebieden die werden toegewezen aan indianen als ze van hun grond waren verreven.
Trek naar het westen-----de grote groep mensen die na 1800 vanaf de oostkust steeds meer naar het westen trokken.
Verenigde staten-----Unie met 13 staten.
Vluchtelingenwet----- wet voor het noorden om gevluchte slaven terug naar het zuiden te brengen.
Vreemdelingenhaat-----haat van de oorspronkelijke bewoners tegen de immigranten.

Jaartallenlijst:
1607-----Engelsen 13 kolonies aan de oostkust van Noord-Amerika gesticht.
1620-----vluchtte een groet groep Engelsen om hun geloof naar Amerika. (massachusetts)
18e eeuw-----kolonies in opstand tegen de Engelse koning.
1776-----onafhankelijks verklaring voor Amerika, Engeland had niks meer te zeggen over Amerika.

1783----- de noordelijke staten winnen van de Koning
1800-----werden indianen aan de oostkust verjaagd door Engelsen.
1830------spoorwegen werden gelegd, daardoor de grond van de indianen nog kleiner
1828-----goud werd gevonden op de grond van indianen.
1777 en 1804----schafte de noordelijke staten de slavernij af.
1793---de Cotton Gin werd uitgevonden
1807-----er mogen geen slaven meer worden ingevoerd.
1850 en 1870-----ongeveer 5 miljoen immigranten naar de VS
jaren veertig in de 19e eeuw------aardappelziekte veroorzaakt hongersnood in Ierland, waardoor ze immigreren naar de VS
1830----steeds meer fabrieken omdat Ieren geen hoge lonen vragen
1882---grondwet verbied chinezen 10 jaar lang niet meer te komen in de VS.
1860-----23 staten tegen de slavernij en 11 staten voor de slavernij.
1861 en 1865-----burgeroorlog, die gewonnen werd door het noorden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.