Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Red ons, Maria Montanelli door Herman Koch

Beoordeling 6
Foto van een scholier
Boekcover Red ons, Maria Montanelli
Shadow
  • Recensie door een scholier
  • Klas onbekend | 403 woorden
  • 12 februari 2017
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 6
7 keer beoordeeld

Boekcover Red ons, Maria Montanelli
Shadow

Het zogenaamd moderne en liberale Montanelli Lyceum, waar kinderen 'ontzettend creatief' moeten zijn en leraren het veel te goed bedoelen, staat centraal in deze angstaanjagend herkenbare roman. Wanneer een zwakbegaafde jongen voor de ogen van de verteller verdrinkt, wordt hij van school gestuurd. Zijn hieropvolgende aanklacht tegen een omgeving waarin geld de…

Het zogenaamd moderne en liberale Montanelli Lyceum, waar kinderen 'ontzettend creatief' moeten zijn en leraren het veel te goed bedoelen, staat centraal in deze angstaanja…

Het zogenaamd moderne en liberale Montanelli Lyceum, waar kinderen 'ontzettend creatief' moeten zijn en leraren het veel te goed bedoelen, staat centraal in deze angstaanjagend herkenbare roman. Wanneer een zwakbegaafde jongen voor de ogen van de verteller verdrinkt, wordt hij van school gestuurd. Zijn hieropvolgende aanklacht tegen een omgeving waarin geld de maatstaf van alle dingen is geworden is tragisch, omdat hij ondanks zijn kritiek toch duidelijk het product blijft van het door hem gehate milieu. 

 

Red ons, Maria Montanelli door Herman Koch
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

“Lieve Papa”

Zou jij ermee kunnen leven als je kind een vrouw in brand steekt? Of je kind herkennen in de beelden van Opsporing Verzocht? “Het Diner” van Herman Koch gaat over vier ouders die tijdens een diner dit probleem zo goed mogelijk proberen op te lossen.

In Het diner volgen wij Paul Lohman en zijn broer Serge Lohman, presidentkanidaat, en hun beroemde kinderen, niet van de leukste wens bij de BZT-show of Junior Song Festival, maar van het programma Opsporing Verzocht.

Er is te zien dat twee jongens een pinautomaat hokje binnen komen, niet kunnen pinnen aangezien daar een dakloze vrouw ligt te slapen en dan verdwijnen, niet omdat ze een andere pinautomaat beginnen te zoeken maar om deze vrouw even duidelijk te maken dat het geen slaapplaats is. De hele container word leeg gegooid in het pin hokje, en als laatste een lege, dachten ze, jerrycan. Ze lieten hun aansteker vallen op het pin hokje die inmiddels is omgetoverd tot vuilnisbelt en het beeld werd zwart.

Het idee alleen al dat je kind iemand heeft vermoord, lijkt mij, een reden om is even een goed gesprek te hebben, misschien nog wel meer dan een goed gesprek. Even laten merken dat dit niet gaat om een bal door het raam van de fietsenmaker, die zo bang is voor Paul dat hij bijna geen vergoeding meer durft te vragen, nee het gaat hier over een moord, een mensen leven. En waar kan dat niet beter dan in een restaurant, geen gewoon restaurant, maar een restaurant waar elke kruimel met de pink word aangewezen om uit te leggen wat het moet voorstellen. Iets wat alleen de koploper van de presidentsverkiezingen zou kunnen veroorloven. 

De schrijfstijl van Herman Koch is heel fijn om te lezen, net als in zijn boek “Red ons, Maria Montanelli” (1989), je leest er heel makkelijk door heen. Hij schrijft ook zodat jij als lezer bijna gaat geloven dat het vermoorden van een vrouw gelijk is aan een bal door de ruit, en dan word je even wakker geschud. Door de omschrijving van hoe Paul’s vrouw Claire, Serge is even onder handen neemt omdat hij niks bekend mag maken, zijn zoon Michel thuis komt met bebloede handen van het in elkaar slaan van zijn neefje, wanneer bij Paul elke keer dat Michel het incident verteld zijn mond hoeken beginnen op te krullen.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Red ons, Maria Montanelli door Herman Koch"