Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Onderzoeksbureau Markteffect doet een landelijk onderzoek naar studiekeuze. Alle Nederlandse scholieren kunnen meedoen. Als je 'm invult, verdien je gegarandeerd 2 euro. Klik hier!

Landschappen in China

Aardrijkskunde

Praktische opdracht

China, Landschappen

5.8 / 10
4e klas havo
  • anoniem
  • Nederlands
  • 1909 woorden
  • 16722 keer
    24 deze maand
  • 27 november 2002
Inleiding

Hoofdvraag: Welke landschappen komen voor in China?
Deelvraag A: Waar bevinden de verschillende landschappen zich in China?
Deelvraag B: Wie of wat leven er in de verschillende landschappen?

We hebben heel veel informatie gevonden over heel veel verschillende landschappen. China heeft zoveel verschillende landschappen omdat het over een heel groot gebied verstrekt ligt. JE vind er tropische vegetatie, maar ook woestijnen; bergen en grotten maar ook stranden. Zoals te zien is vind je in China van alles wat waardoor het een heel gevarieerd landschap heeft.
Behalve veel verschillende landschappen vind je er ook veel culturele bezienswaardigheden. Een paar voorbeelden zijn natuurlijk de Chinese Muur, de Yungang – grotten bij Patong, de Verboden Stad en de Hemeltempel in Bejing.

We hebben voor elk landschap dat in China voorkomt apart een hoofdstuk gemaakt waarin we zullen vertellen hoe het landschap eruit ziet, wie er in leven en meer.
We hebben met veel plezier gewerkt aan dit werkstuk en we hopen dat u er net zoveel plezier aan beleefd tijdens het lezen als wij tijdens het maken!

1: Woestijnen.


Een ander landschap dat voorkomt in China is het woestijnlandschap. Het is niet een van de meest voorkomende landschappen in China, maar het is zeker wel interessant. Het is niet alleen onbewoond, zanderig en heet, er leeft ook een mysterieus wezen. IN de Gobi Woestijn dan. Vandaar dat er zo weinig mensen en dieren voorkomen…


Gobi woestijn

Een deel van de bekende Gobi Woestijn bevind zich in Noord China. Deze woestijn vormt als het ware een 5400 kilometer brede grens tussen China en Mongolië. Het is een zogenaamde inlandse Zee van zand en steppe. Er zijn veel dinosaurusskeletten en eieren gevonden.
De Gobi Woestijn is niet een woestijn met alleen maar zandvlakten en zandheuvels. Er komen eigenlijk meer kiezelvlaktes, grassteppes, gletsjers, ijsveldjes en zelfs groen begroeide heuvels voor dan zand. Je vind er ook rode rotslandschappen op bijvoorbeeld plaatsen waar ooit een meer heeft gelegen. Maar het is dus eigenlijk meer een gigantische gevarieerde steppe dan een woestijn met alleen maar zand.
Maar ondanks de redelijke plantengroei leeft er haast niets in de woestijn. Je vind er hier en daar een paar Bacterische kamelen en paarden, en verder steenbokken, steenarenden, lammergieren. Verder is het nog de woonplaats van het Argali schaap, het sneeuw luipaard, en adelaars. Deze dieren kunnen blijkbaar wel overleven in een droge, bijna grasloze steppe waar het zelfs in de winter, als er sneeuw ligt, meer dan 30 °C is. De enige mensen die er voorkomen zijn een paar herders en hier een daar een groep toeristen. Er zijn ook geen wegen, of haast geen wegen. De meeste ´wegen´ zijn sporen van andere mensen of voertuigen. Deze staan wel op een kaart vermeld.

Allghoi Khorkhoi.

Dit is een wezen waarvan het bestaan niet met feiten bevestigd is. Het is waarschijnlijk een zelfverzonnen creatie van een eenzame schapenherder.
Het verhaal gaat dat er in de Gobi Woestijn een extreem dodelijk wezen leeft, een soort worm, die op kilometers afstand mens en dier kan doden. Het wezen wordt beschreven als een dik, helder rood slangachtig dier met een afmeting van 60 cm. tot 1,20 meter en met het uiterlijk van koeiendarmen. De naam Allghoi khorkhoi betekent letterlijk vertaald "ingewanden worm". Het dier staat ook wel bekend onder de naam Mongolian Death Worm.
Er is niet veel informatie over te krijgen omdat de bewoners van het gebied waar de worm zou leven menen dat het al ongeluk brengt om de naam van het wezen uit te spreken. Dan hebben veel mensen waarschijnlijk geluk omdat de naam niet bepaald uit te spreken is…Afijn, er gaan dus veel verhalen ten ronde over de worm; dat het bijvoorbeeld aangetrokken wordt door de kleur geel, en dat het halverwege uit het zand komt als het iemand wil doden, en dat het zich onder het zand voortbeweegt. Voor meer informatie kunt u terecht op de site http://www.homepages.hetnet.nl/~pollie_37/Mongoliandeathworm.htm

Taklimakan woestijn

Deze woestijn behoord tot één van de grootste woestijnen op aarde. De naam, Taklimakan betekent ´wie hier binnen komt zal er niet uit komen´.In tegenstelling tot de Gobi Woestijn bestaat de Taklamakan woestijn wel grotendeels uit zand.

Deze woestijn ligt in het noordwesten van China, boven Tibet. Het Kunlungebergte ligt ten zuiden van deze woestijn, en het Tian Shan gebergte en de Tarim Rivier liggen ten noorden ervan. De woestijn kent enkele oases en steden. De 2 hoofdsteden zijn Yarkant en Hotan.
De woestijn heeft een erg slecht en wisselvallig klimaat. In de zomer is het overal ontzettend heet. Er is haast geen water en het water dát er is is meestal zout.
In de woestijn bevind zich het laagste punt onder de zeespiegel in de hele wereld waardoor het er ook het heetst ter wereld is. Niet echt een prettige woonplaats dus. Het is niet de grootste woestijn ter wereld, maar hij bestaat wel al sinds 4,5 miljoen jaar geleden.
De woestijn kent velen tornado´s en zandstormen die de gehele lucht kunnen vullen met zand zodat het zicht zo slecht is dat het nacht lijkt.
Vanwege het slechte klimaat, voedselhoeveelheid en water leven er weinig dieren in deze woestijn. Er zijn alleen wat kamelen en misschien een woestijnvosje maar veel meer ook niet. Er is gewoon simpelweg geen voeding en water voor.
Bij deze woestijn gaan er geen verhalen over een gigantische zandworm, maar wel over talloze geesten die rond zouden zwerven. Het zouden de geesten zijn van mensen die in de woestijn zijn verdwaald en omgekomen. Woestijnen zijn dus niet echt The place to be.

2: Rivieren


China telt meer dan 50.000 rivieren, die vrijwel allemaal afhankelijk zijn van de moessonregens. De lengte van het totale rivierstelsel bedraagt 226.800 kilometer, dat is 5,5 maal de volledige omtrek van onze aardbol! Het land beschikt verder over 108.000 kilometer bevaarbare waterwegen. China heeft veel te danken aan haar vele rivieren. Ze zorgen voor de vruchtbare afzettingen van löss, waardoor het toch mogelijk is om rijst en tarwe te verbouwen. Het maakt de grond dus vruchtbaar. Maar deze rivieren hebben ook een groot nadeel : de verwoestende overstromingen in regenachtige tijden…

Gele Rivier (Huanghe)

De oorsprong van deze grote rivier ligt in het Noord Chinese Kunlungebergte in de dun bevolkte provincie Qinghai, net ten zuiden van de Gobi-woestijn, de Han-Hai. De rivier heeft een lengte van 5464 kilometer en ze mondde eerst uit in de Gele Zee, maar sinds begin 1900 mondt ze uit in de Golf van Bo Hai. Ze stroomt vanuit haar oorsprong in Tibet naar de Ordos – Woestijn vanwaar zij grote hoeveelheden löss meeneemt. Vandaar dat deze rivier ook wel de Gele Rivier wordt genoemd, ze is geel door al het löss dat ze meebrengt uit de Ordos – Woestijn. Deze löss zet ze in de loop van haar stroming af in de “bochten”. Door deze afzetting wordt de bodem in het afzetgebied erg vruchtbaar wat goed is voor de landbouw. De combinatie van löss en water maakt het ook mogelijk om de verbouw van natte rijst winstgevend te maken. Ook kan er door de afzet van löss tarwe verbouwd worden en theeplantages. Dit is vooral het geval in Midden China waar de 3 grootste rivieren doorheen stromen.

Lange rivier (Jangzi of Chang jiang)

Deze langste rivier van China, en ook heel Azië, stroomt, zoals te zien is op het kaartje, onder de Huang He. Ze heeft een totale lengte van 6380 kilometer. Ook de oorsprong van deze rivier ligt in het Kunlungebergte, maar ze mondt uit in de Oost Chinese Zee. De bron van deze gigantische rivier ligt op een hoogte van 4900 meter, en ze bevloeid en irrigeert een gebied van 1.683.500 vierkante kilometer (55 maal België!). Langs de oevers van deze rivier wordt katoen en rijst verbouwd, vooral rijstplantages komen hier erg veel voor. Jaarlijks stuwt deze machtige stroom 900 biljoen (!) kubieke meter water in de oceaan. Haar kracht is zo groot dat de overheid de kleine huizen niet zal afbreken wanneer de stuw gereed is: het water zorgt zelf wel voor de grote opruiming. De rivier zorgt vaak genoeg voor overstromingen waardoor ook zij gevreesd wordt. Dit is tijdens perioden met zware regenval.
Maar de rivier is ook een belangrijke transportader; er varen vele boten overheen met vervoer van producten en mensen.

Mekong (Lancan Jiang)

De Mekong is een andere grote rivier die haar oorsprong vind op 5000 meter hoogte in het Kunlungebergte. Deze rivier stroomt alleen door China, maar helemaal door naar Thailand via Laos en Vietnam. Ze legt in totaal een afstand van 4500 kilometer af. Ook deze rivier is gevaarlijk in tijden van regenval en tegelijkertijd toch een rijkdom van de boeren. De Mekong stroomt vanuit de Himalaya in zuidelijke richting, terwijl de hierboven genoemde rivieren in oostelijke richting stromen. Het landschap rond de rivieren bestaan allemaal uit vooral netwerken van rijstplantages en kleine kanaaltjes om de rijstvelden nat te houden. Deze veldjes staan in verbinding door kleine bamboe bruggetjes. Ze splitst zich in Vietnam op om in de Zuid Chinese Zee uit te monden. Het verschil van deze rivier met de andere rivieren is dat de Mekong geen löss mee voert.


Rode Rivier (Yuan Jiang)

Deze rivier vind haar oorsprong in de provincie Yunnan. Ze stroomt niet alleen door China maar ook door Vietnam en Turkije. Ze mondt uit in de Zuid Chinese Zee. De Rode Rivier vormt ook een scheiding tussen Vietnam en China.,

Een paar andere rivieren zijn de Parel Rivier (Zhu Jiang), de Zwarte Rivier (Song Da), de Heldere Rivier ( Song Lo), de Li Jiang en de Amoer. Ik kan er nog wel veel meer op gaan noemen maar dan blijf ik aan de gang. Zoals te lezen is hebben de rivieren aparte namen in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Maas in Nederland. Parel Rivier klinkt toch wel even wat mooier.

Maar afijn, rivieren komen dus in heel China voor en velen vinden hun oorsprong in de Himalaya gebergten in Zuidwest China. Van daar uit stromen ze in allerlei richtingen. Ook vertakken ze zich naarmate ze verder het land in (of uit) stromen. De zwarte rivier en de heldere rivier bijvoorbeeld, zijn zijrivieren van de Rode Rivier. Vele rivieren hebben ook een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van China; bijvoorbeeld bij het afweren van vijandelijke troepen. De rivieren vormden barrières om vijanden buiten te houden.

Het landschap rond de rivieren is wisselend. Het begint natuurlijk in gebergte waar van de meeste rivieren de oorsprong ligt. Dan hangt het er vanaf waar ze heen stromen. Als ze naar het noorden stromen komen ze terecht in een woestijn landschap, naar het oosten eerst in woestijn en dan in laagland en naar het zuiden is het vrij tropisch laagland. Rond de meeste rivieren bevind zich een netwerk van kanaaltjes voor de irrigatie. De kracht van het stromende water wordt gebruikt om energie op te wekken en de aanvoer van löss door de 2 ´gele rivieren´ zorgt voor een vruchtbare grond en dus een vruchtbare landbouwgrond waar rijst, tarwe, thee en katoen op wordt verbouwd. Vooral terrassen met natte rijstplantages zijn veel te vinden in de buurt van rivieren.

In de rivieren wonen natuurlijk vissen. Een bekende vissoort die veel in China voorkomt is de Karper die soms wel te bezichtigen is in een Chinees restaurant. Een paar karpersoorten uit China zijn de graskarper, de zilverkarper en de grootkopkarper. Een paar andere vissoorten uit China zijn de Chinese steur, de Blauwband en de Yangtze Rivierdolfijn of Baiji. Er leven niet zo veel vissen meer in de rivieren van China omdat dezen zwaar vervuild zijn door de toenemende industrialisatie. De meeste Chinese vissoorten worden gekweekt in kwekerijen en komen niet meer voor in het wild.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

7112

reacties

Dit is een Hele leuke site Groetjes renee
door Renee (reageren) op 6 maart 2011 om 9:59
Dit is een Hele leuke site Groetjes Renée Zit vaak op deze site
door Renee (reageren) op 6 maart 2011 om 10:00
bedank!! thanks ik zit er vaak op! het heeft me geholpen!
door ...... (reageren) op 29 april 2011 om 17:25
erg goed zeg!! ben je er lang mee bezig geweest of niet?? moet een ppp over china maken.. dus vond ik dit erg handig!!
door mmm (reageren) op 8 januari 2014 om 17:06
dit is trouwens een erg handige site!! ik raad iedereen aan deze site als favoriet te hebben... anoniem bedankt voor alles wat ik aan jouw werkstuk heb gehad!!
door mmm (reageren) op 8 januari 2014 om 17:08
Goede site, aan te raden, heeft goed geholpen
door GaatJouNietsAan,DegeneDieDitLeest (reageren) op 16 april 2015 om 19:19
hoi dankjewel maar is het nou taklimakan woestijn of taklamakan woestijn
door evey (reageren) op 19 september 2017 om 19:55

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer