Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Ontwikkelingssamenwerking

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 3852 woorden
  • 21 april 2010
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
13 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Praktische opdracht Ontwikkelingssamenwerking Maatschappijwetenschappen
Belangrijke hulporganisaties:
- Stichting WOL

- Stichting Oikos

De hoofddoelen van de organisatie. Bij welke millenniumdoelen passen deze doelen?

De stichting WOL (Stichting Werkgroep Ontwikkelingssamenwerking Limmen) werkt samen met de DSF (Association Développement Sans Frontière) in Burkina Faso, West- Afrika. De stichting zorgt voor goed onderwijs voor kinderen (scholenbouw, schoolmateriaal en goede onderwijzers) en doet er alles aan dat zowel jongens als meisjes gelijke kansen krijgen. De stichting WOL zorgt voor het behalen van millenniumdoel 2 en 3: allemaal naar school en gelijke kansen voor jongens en meisjes.

De Stichting Oikos strijdt tegen de armoede in de wereld en probeert duurzame oplossingen te zoeken. Oikos doet onderzoek naar de oorzaken van armoede en hoe armoede het best bestreden kan worden. De stichting voert veel campagnes en houdt veel workshops om mensen te informeren over de onderwerpen in ontwikkelingssamenwerking. Oikos werkt mee aan het behalen van millenniumdoelen 1,7 en 8: bestrijden van extreme armoede en uithongering, zorgen voor een duurzaam leefmilieu en het ontwikkelen van wereldwijde samenwerking voor meer hulp en minder schulden.


De structuur van de organisatie: Wat voor soort organisatie is het? Is het een vereniging of stichting? Hoe is het bestuur samengesteld? Hoeveel betaalde krachten en hoeveel vrijwilligers zijn er actief?

De structuur van de stichting WOL is het verzamelen van fondsen in Nederland om samen met de DSF hulp te bieden aan de ontwikkelingslanden in West-Afrika. De stichting verspreidt informatie door middel van acties en projecten. Er wordt voorlichting gegeven over de problemen in de ontwikkelingslanden en de manier waarop de stichting te werk gaat. Minimaal 1 keer per jaar wordt er een nieuwsbrief verstuurd om de donateurs voorlichting te geven en op de hoogte te houden van hun projecten. WOL is een stichting, geen vereniging omdat er grote projecten gedaan worden en er veel donateurs zijn. Het bestuur is samengesteld uit voorzitster Yvonne Zomerdijk-Vermeer, secretaris mevrouw J.H. Klein, penningmeester mevrouw G.E.M. Meijer-Koot, mevrouw M.F.W. Hoogeboom en mevrouw A. Vahl. Tien keer per jaar komen ze bij elkaar om de projecten te bespreken en voor het organiseren van nieuwe activiteiten/projecten. De groep van vrijwilligers bestaat uit 10 mensen. De geldgevers zijn scholen, fondsen, kerken, donateurs (particulieren) en overige bedrijven.

Het doel van de stichting Oikos is het onderzoeken van de oorzaak van armoede en de beste manier om het te bestrijden. Er wordt onderzoek gedaan naar oneerlijke handel, door de hoge leningen voornamelijk door schulde, en de positie van rijke landen ten opzichte van de ontwikkelingslanden. Oikos voert veel campagne, workshops, lobbyen(systematisch beïnvloeden van de besluitvorming van politici) en nog heel veel andere activiteiten rond deze onderwerpen. Oikos is een stichting werkt mee aan grote campagnes als die van EEN - Armoede uit de wereld. Oikos heeft 20 medewerkers in dienst uit een Directeur (Drs. H.J. Bakker), Beheer en financiën (C. Brussel), Communicatie & PR (R.A. van der Weijden) en een Secretariaat (M.E. Beckers–Kruijer, A. van Ede, A. Hartman–Deuling, J. Koehler en I. van Ofwegen–Schimmel). Verder werken bij Oikos 5 onderzoekers en 7 mensen die werken aan mondiale educatie. Oikos heeft 26 facilitators die in heel Nederland workshops geven aan scholieren en studenten over ontwikkelingssamenwerking.

Twee duidelijk uitgewerkte projecten in verschillende regio´s.

Een belangrijk project van de WOL dit jaar was het adopteren van schapen voor aanschaf van schoolspullen. Op de site van de stichting WOL kun je dan een schaap adopteren in Burkina Faso (Afrika), je krijgt foto´s toegestuurd van het kind (de eigenaar van het schaap) en een foto van het schaap zelf. Als eigenaar verzin je een naam voor het dier en het kind zorgt dan samen met zijn/haar familie voor het schaap. De prijs van een schaap is 50 Euro. De opbrengst van de schapenhouderij zorgt ervoor dat je daarmee families steunt zodat de kinderen naar school kunnen en er kunnen schoolspullen worden gekocht. De families krijgen pas hun schaap terug als hun kind klaar is met zijn school, als de ouders het kind voortijdig van school afhalen moeten ze het schaap inleveren en dat heeft als gevolg dat ze ook geen geld meer krijgen. Dit project loopt erg goed en er zijn inmiddels 2000 kinderen die nu normaal met een schooltas vol spullen naar school kunnen.

Nog een belangrijk project van WOL is het kerkenproject. In een kerk in Limmen werden projecten georganiseerd zoals een feest organiseren in Afrikaanse stijl, veel muziek en een collecte om geld in te zamelen voor Burkina Faso. Er werd een fietstocht georganiseerd vanuit Bolsward naar Ghana, het doel is het aantal kilometers te sponsoren en daarmee geld op te halen voor het onderwijs: ´Fietsen voor Onderwijs´. De deelname van de fietstocht bestaat uit 20 personen, waarbij er begeleiding mee gaat en er maar een gedeelte meefietst. Deze 2 projecten samen hebben 150.000 Euro opgehaald en hebben daarmee een onderwijscomplex kunnen bouwen in Zoodoo.

Een belangrijk project van Oikos dit jaar is ´EEN help armoede de wereld uit´. Zo kun je jouw talenten tonen en daarmee geld inzamelen door bijvoorbeeld te gaan shoppen, mee te doen aan fashion shows, te kiezen voor fair trade food, in protest komen voor geld voor WC´s en andere sanitaire voorzieningen of je gebruikte telefoon verkopen etc. Het is een grote cirkel van projecten die je kunt doen om samen een bedrag bijeen te krijgen en uit te geven aan bijvoorbeeld gezinnen helpen te overleven in de winter, watervoorzieningen laten plaatsen en het milieu te verbeteren door scholen te laten bouwen op goede plekken. Dit project is erg groot, het is internationaal  en door de steun van beroemdheden als Bono, Penelope Cruz, Brad Pitt en George Clooney is het gelukt om veel aandacht te krijgen voor de millenniumdoelen.

Een ander belangrijk project van Oikos is ´werken aan een geloofwaardige economie´. Dit is een 3-jarig project waarin verschillende kerken in Nederland bezig met hun lokale omgeving. Sommige kerken zijn bezig met groene energie of andere activiteiten die andere mensen activeren en stimuleren in een milieubewuste leefstijl. Er worden veel conferenties gehouden waar mensen bijeenkomen om te praten over de projecten. Dit jaar waren er veel jongeren aanwezig en werd er een kamp georganiseerd waarbij Nederlandse en Afrikaanse jongeren aanwezig waren. Het doel was om daar de kloof tussen arm en rijk te bekijken en ze gingen ook aan de slag bij een project om de ongelijkheid te verkleinen. De deelnemende jongeren werden tijdens de conferentie ondervraagd over hoe zij deelnamen aan globalisering. Dat was een goede inspiratiebron die goed gebruikt kon worden als voorbeeld in de westerse landen met name Nederland. Dit project is nu nog steeds aan de gang en dit jaar zal het laatste jaar zijn. 

De financiële basis van de organisatie: Hoe komt de organisatie aan geld? Wat is haar totale budget? Hoe is de verdeling van het budget over de verschillende projecten en/of landen? Wat zijn de opmerkingen CBF (Centraal Bureau Fondsenwerving) over de organisatie? In hoeverre is het afgelopen jaar het beschikbare geld voor de doelen toegenomen of afgenomen?

Stichtig WOL:
Stichting WOL komt aan geld door mensen/belangstellende te trekken op activiteiten om donateur te worden. Voor scholen, bedrijven, organisaties of groepen personen, die een project van de WOL en DSF ondersteunen, worden presentaties met beeldmateriaal over het werk van DSF en het betreffende project gehouden.


Ook krijgen ze geld door subsidies van de overheid, door inzamelingen, collectes enz…
Stichting WOL besteed z’n geld op dit moment aan 3 verschillende projecten:
1 Onderwijscomplex Zoodo, 2 Schapen voor school materiaal en 3 Scholieren Adoptie project.
Stichting WOL besteedt z’n geld op dit moment vooral aan het onderwijs in Burkina Faso.

Stichting WOL heeft geen CBF keurmerk omdat hier kosten aan verbonden zijn die beter
aan de doelstelling besteed kunnen worden. Ook is het onze indruk dat een CBF keurmerk niet
staat voor de effectiviteit en de resultaten van goede doelen in het ontwikkelingsland.

WOL geeft z’n geld uit aan 2 soorten kosten: 1 Bouwkosten (schoolgebouw, elektriciteitsvoorziening, fietsen stalling enz… ) en 2 Inventaris kosten ( schoolbanken, schoolborgen, kasten enz… ) Voor Bouwkosten is €150.498 nodig maar er is maar er was maar €130.468 beschikbaar Voor Inventaris kosten is er €24.742 nodig maar er was maar €11.525 beschikbaar. Dus het beschikbare geld voor de doelen is afgenomen.

Stichting Oikos:
Deze organisatie komt aan geld door subsidies van kerken zoals: Protestantse Kerk van Nederland, Rooms-katholiek kerkgenootschap, Remonstrantse broederschap, Algemene Doopsgezinde Sociëteit. Okios komt aan inkomsten voor haar activiteiten door financiele steun van een aantal fondsen. Ze krijgen ook geld voor hun projecten van verschillende grote ontwikkelingsorganisaties zoals Oxfam Novib, ICCO en Cordaid. In totaal heeft Oikos 36 samenwerkingspartners.


Het budget van deze organisatie is €1,5 miljoen euro per jaar.

Stichting Oikos is met verschillende projecten bezig namelijk: De Millenniumdoelen is een groot project waaraan Oikos meewerkt onder de naam “EEN! Armoede De Wereld Uit” . Ook heeft stichting Oikos financiële projecten bijvoorbeeld “Tax Justice”, bij dit project maakt Oikos zich hard voor eerlijke belasting wereldwijd. In het kader van duurzaamheid heeft deze stichting het project “Werk aan de wereld”. Bij dit project word er gestreefd naar een rechtvaardige en duurzame welvaart. Ook zijn er nog projecten in het kader van: Religie en Ontwikkeling, Geloof en Economie en Migranten.

Gezien de ontwikkelingsrelevantie van draagvlakactiviteiten en het belang ervan in het huidig politiek klimaat, is het dan ook niet logisch dat de minister het budget voor draagvlakactiviteiten halveert. Dat is een buitenproportionele reductie waarvoor de notitie geen overtuigende rechtvaardiging biedt. de ontwikkelingsrelevantie van draagvlakactiviteiten en het belang ervan in het huidig politiek klimaat, is het dan ook niet logisch dat de minister het budget voor draagvlakactiviteiten halveert. Dat is een buitenproportionele reductie waarvoor de notitie geen overtuigende rechtvaardiging biedt.

Politieke stromingen, politieke partijen, standpunten
Hoe de partij principieel staat tegenover ontwikkelingssamenwerking (positief, neutraal of negatief), met een motivering voor dit standpunt.
De 3 stromingen Liberalisme, Socialisme, Confessionalisme.

Liberalisme
VVD: De VVD staat nogal negatief tegenover ontwikkelingssamenwerking. Ze denken dat de ontwikkelingslanden niet zelfstandig worden als er te veel hulp word gegeven. De landen zullen dan niks doen en zich afhankelijk van het geld gaan voelen. Het is hetzelfde als een uitkering geven aan werklozen, ze zullen dan geen werk gaan zoeken omdat hun geld dan toch wel binnen komt.
De standpunten van de VVD zijn:
- Onzin dat Nederland als land veel meer geld geeft dan andere EU landen.

- Verminderen van drastische subsidies op goed bestuur, verplaatsen naar private sector want daar moet de economische groei vanuit komen.
- Verminderen van geld geven aan onderdrukte landen want anderen landen blijven de landen onderdrukken.
- Per land specifieke problemen bekijken en dan hulp geven omdat ieder land een specifiek probleem heeft.
- Beleid verbeteren, mensen op bepaald doelen laten richten. Het laten richten op private sectoren (bijv. onderwijs en ziekenhuizen)
- Verminderen van het aantal partnerlanden.

Progressieve liberalen
D66: De D66 staat positief tegenover ontwikkelingssamenwerking. De D66 zegt dat de planeet niet van ons is , dat er daarom veel dingen gedaan moet worden zodat wij er een goed leven kunnen leiden en dat mensen in armoede ook recht hebben op een leefbaar milieu. De planeet moet niet vervuild worden en er moet rekening gehouden worden met de medemens zodat er gezorgd kan worden voor een goede samenleving. De D66 legt ook vooral de nadruk op duurzaam bestrijden van de armoede in de wereld.
Standpunten van D66 zijn:
- Het budget handhaven en tegelijkertijd kijken naar besteding en onnodige bestedingen.
- Kwijtschelding export schulden te financieren boven de uitgaven van ontwikkelings-samenwerking.
- Het ODA moet niet ten laste komen van het budget van ontwikkelingssamenwerking.

Reactionair Liberaal
PVV: De PVV staat negatief tegenover ontwikkelingshulp. Wilders vindt dat het niet helpt omdat er te veel geld wordt gegeven. Het geld moet terug worden gegeven aan de burger zodat die ervoor kan kiezen of hij of zij het geld wil uitgeven aan ontwikkelingssamenwerking. De PVV vindt ook dat de hulp geen zin heeft omdat het niet zeker is dat hulp ook echt werkt en het de situatie in de landen niet verbeterd heeft.
Standpunten van de PVV zijn:

- Miljarden binnenhalen door te bezuinigen op het budget van ontwikkelingssamenwerking.
- Minder Nederlandse militairen laten meedoen aan internationale vredesoperaties.
- Alleen noodhulp moet worden behouden.
- Meer aandacht besteden aan mensenrechten omdat er in veel landen een doodstraf op staat als er een homohuwelijk plaats vindt.

Socialisme
Het socialisme heeft 3 belangrijke partijen: PvdA, GroenLinks, SP
PvdA: De PvdA staat positief tegenover ontwikkelingssamenwerking. Ze vinden dat de belangen van ontwikkelingsamenwerking te vaak worden genegeerd en dat de ontwikkelingslanden te weinig aan bod komen. Er is een organisatie uit de PvdA voortgekomen namelijk de EVS, een organisatie die helpt op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Ze vinden dat er gezorgd moet worden dat de situatie van mensen verbeterd wordt. Het streven naar solidariteit en een rechtvaardige wereld. Helpen van schulden op import/export kosten. Ze lobbyen veel problemen en zetten die op de politieke agenda.
Belangrijke Standpunten PvdA:
- Belangrijke beleidsproblemen in ontwikkelings landen verbeteren.
- Ontwikkelingssamenwerking moet effectief zijn, d.w.z. geen hulp aan corrupte regeringen en niet goed georganiseerde organisaties.
- Extra hulp aan fragiele staten, landen waar het zo´n chaos is dat ze aan de rand van de afgrond staan.
GroenLinks: GroenLinks staat positief tegenover ontwikkelingssamenwerking. Ze zijn erg actief bezig met het behalen van de millenniumdoelen voor 2015. Zoals verminderen van kindersterfte, schoon drinkwater, betaalbare medicijnen, bestrijden van ziekten (aids, malaria, tbc). Ieder rijk land is verplicht een bijdrage te leveren aan ontwikkelingshulp. Rijke landen moeten een goed voorbeeld geven aan ontwikkelingslanden.
Standpunten van GroenLinks:

- Ontwikkelingslanden moeten een goed bestuur krijgen en financiële steun zodat ze het geld met eigen inzichten kunnen besteden.
- Nederland moet zich inzetten voor het kwijtschelden van schulden van ontwikkelingslanden om meer te kunnen investeren in armoedebestrijding.
- Het stimuleren van het bedrijfsleven, in kleine bedrijfjes investeren wat goed is voor de economie.
- Eerlijke handel is ook erg belangrijk.
SP: De SP staat neutraal tegenover ontwikkelingssamenwerking. Het is belangrijk vooral de armste landen te helpen en goed kijken hoe er met het geld wordt omgegaan. De SP vind EU hulp overbodig omdat Nederland al veel multilaterale hulp heeft van de VN. De SP vind ook dat de 36 partnerlanden niet allemaal behoren tot de partnerlanden. De SP staat voor beter financiering en beter beleid in ontwikkelingslanden.
Standpunten van de SP:
- Noodhulp vestigen op landen die dringend hulp nodig hebben.
- De SP wil het medefinancieringsstelsel beëindigen. Organisaties die subsidie krijgen zouden een kwart van hun inkomsten uit giften moeten halen.
- De SP wil het budget van ontwikkelingssamenwerking verhogen door zaken als militaire vredes- operaties, eerstejaarsopvang van asielzoekers en schuld kwijtschelding niet langer uit de ontwikkelingsbegroting te halen.

Confessionalisme
CDA: Het CDA staat positief tegenover ontwikkelingssamenwerking. Deze partij is erg actief bezig met hulp aan ontwikkelde landen maar vindt het wel belangrijk om er voldoende aandacht aan te besteden. Het is ook belangrijk vanuit solidariteit maar er zijn ook andere dingen belangrijk. Ontwikkelingssamenwerking is ook belangrijk voor eigen belangen namelijk het verbeteren van internationale rechtsorde, mensenrechten veranderen en bestrijden van armoede. Het verbeteren van de situatie in ontwikkelingslanden zorgt er ook voor dat het conflict tussen migratie, immigratie, vluchtelingenstromingen en internationale criminaliteit verkleint.

Standpunten CDA:
- omstandigheden steunen die de economie en welvaart in het ontwikkelde land omhoog laten gaan.

- Contacten verleggen met organisaties en bedrijfjes in Nederland die de ontwikkelde landen willen steunen. De organisaties effectieve manieren laten zien hoe ze het beste een bijdrage kunnen leveren.
- Kritisch zijn op begrotingssteun zodat het beleid in de ontwikkelde landen goed kan verlopen door goede afspraken te maken. Duidelijkheid is erg belangrijk.
CU: De CU staat neutraal tegen ontwikkelingssamenwerking. Deze partij houdt zich niet streng bezig met ontwikkelingssamenwerking maar vindt het wel belangrijk om er aandacht aan te besteden. Het gaat erom mensen die op deze wereld leven ook een goed leven te geven. Bekeken uit een Bijbelse hoek is het de taak van de samenleving de ongelijkheid tussen mensen te bestrijden. De CU is ook bezig met het vervullen van de millenniumdoelen voor 2015 en met name het doel van armoede en oneerlijke handel.
Standpunten CU:
- Arme landen hebben recht op een ministerraad, ze moeten ook hun stem kunnen uitbrengen.
- Goed kijken naar de criteria van de arme landen en met name nadruk leggen op de criteria vrijheid van godsdienst en eredienst.
- Vrije handel en schuldkwijtschelding is belangrijk. Verbeteren van handelspositie in arme landen, meer fairtrade producten en in het duurzame productiesysteem investeren.
SGP: De SGP staat neutraal tegenover ontwikkelingssamenwerking. Het is niet een sterke factor waar ze zich veel mee bezighouden, maar deze partij vind dat het vanzelf sprekend is dat wij als samenleving de zwakkere in de wereld hulp geven. Het is een Christelijke plicht anderen te helpen, je naaste lief hebben. De SGP vindt dat wij als rijk land meer moeten uitgeven aan de arme landen kortom het budget van ontwikkelingssamenwerking moet verhoogd worden. De SGP houdt zich bezig met de millenniumdoelen voor 2015 en met name de doelen van het bestrijden van ziektes (aids, malaria en tbc) en recht op een duurzaam leefmilieu.
Standpunten van SGP:

- Noodhulp steunen en de kleine particuliere organisaties omdat zij hun werk goed doen.
- Nederland moet bepaalde partnerlanden waar de rechten van christenen of andere vreedzame burgers, onderdrukt worden, niet nog meer onder druk zetten door te korten op ontwikkelingshulp.
- Er moet veel Nederlandse kennis op de waterstaat worden toegepast bij ontwikkelde landen zodat zij ook schone watervoorzieningen kunnen krijgen.
- Volgens de SGP moeten de organisaties en de rijke landen, de bevolking in ontwikkelde landen vertellen dat trouw zijn in het huwelijk en onthouding voor het huwelijk de beste manier is om AIDS te voorkomen.

Welk ontwikkelingsprobleem de partij het eerst zou willen aanpakken.

Liberalisme:
VVD: De VVD legt een nadruk op mensenrechten en een goed bestuur. Mensen moeten meer vrijheid hebben, hun mening kunnen uiten maar dat kan alleen als er een goed bestuur is. In China heerst een dictatuur en dat hindert de vrijheid. De VVD vindt dat er een verbod op censuur gedaan moet worden.

D66: De D66 streeft voornamelijk naar een duurzame en harmonieuze samenleving. Stoppen met uitputten en vervuilen van milieu en rekening houden met de rest van de samenleving. Geen discussies voeren over het milieu en onze leefomgeving maar het moet beargumenteerd worden.

PVV: De PVV streeft voornamelijk naar verlagen van budget voor ontwikkelingssamenwerking en alleen Noodhulp als belangrijk doel van ontwikkelingssamenwerking. Deze partij vindt ontwikkelings-samenwerking zinloos. Deze partij vindt ook de EU samenwerking zinloos en vindt ook dat er al genoeg landen in de EU zitten.

Socialisme:

PvdA: De PvdA streeft voornamelijk naar de millenniumdoelen: ´Gelijke rechten en eerlijke handel´. Daarom wil de PvdA dat hulpindustrie verbeterd word en dat het geld aankomt bij mensen die het echt nodig hebben. Aan alle probleemonderwerpen moet aandacht besteed worden.


GroenLinks: GroenLinks streeft voornamelijk naar de doelen: ´Armoede uit de wereld halen en ziektebestrijding´. Om die twee doelen te vervullen vindt GroenLinks dat ieder rijk land een bijdrage moet leveren aan ontwikkelingslanden en een schoon milieu staat bovenaan, omdat met een schone omgeving kunnen ook ziektes vermeden worden.

SP: De SP houdt zich het meest bezig met het millenniumdoel:´Eerlijke handel en schuldkwijtschelding´. De SP wil exportsubsidies afschaffen zodat de ontwikkelingslanden kans hebben om hun eigen markt te beschermen. Er moet ook gezorgd worden dat de armste landen toegang krijgen tot de Europese handelsmarkt.

Confessionalisme:

CDA: Het CDA is niet doelgericht bezig op de millenniumdoelen maar wil vooral steun geven om een solidaire redenen. Iedereen moet een bijdrage leveren aan de ontwikkelingslanden om de economie te verberen. Doordat de economie beter gaat in een land kunnen er veel dingen verbeterd worden zoals het onderwijs, armoede en honger.

CU: De CU streeft vooral naar: ´Eerlijke handel en gelijke rechten´. De hulp moet komen vanuit een christelijke hoek: heb je naaste lief. Als gelijke rechten moeten mensen recht hebben om hun godsdienst te beoefenen. Door eerlijke handel en te investeren in allerlei bedrijven zorgt het ervoor dat de welvaart stijgt en armoede bestreden kan worden.

SGP: De SGP gaat ook niet specifiek op millenniumdoelen in maar geeft hulp vanuit een godsdienstige reden. Het is vanzelfsprekend een plicht om hulp te geven aan de armere landen. Wij als rijk land moeten een bijdrage leveren. Door godsdienst zullen er bijvoorbeeld ziekten kunnen worden vermeden door zich bijv. te houden aan geen seks voor het huwelijk.


Welk soort ontwikkelingshulp zij het meest effectief vindt (bilateraal, multilateraal, VN-verband, EU-verband, grootschalige projecten, particuliere organisaties, en dergelijke).

Stichting WOL werkt via een bilateraal kanaal. Ze gaan te werken door middel van grootschalige projecten in Burkina Faso ( scholen opbouwen ), dit heeft op langer termijn effect want het aantal kinderen dat naar school gaat is met 19%toegenomen, deze kinderen hebben dus ook kans op een betere toekomst

Oikos zet zich in voor rechtvaardige verhoudingen tussen Noord en Zuid. Dit doet Oikos niet door projecten in ontwikkelingslanden, maar door in Nederland aandacht te vragen voor thema's rond ontwikkelingssamenwerking. Okios gaat voor grootschalige projecten zoals al eerder genoemd het project “ EEN! Armoede de wereld uit”. Stichting Oikos gaat voor een multilateraal kanaal.

Of vindt de partij dat er te veel, te weinig of precies genoeg van de begroting wordt besteed aan ontwikkelingssamenwerking.


De partijen vinden dat er te weinig van de begroting word besteed aan ontwikkelinghulp, want na al die jaren dat Nederland geld geeft aan ontwikkelingshulp zien ze niet heel veel verbetering en de millennium doelen moeten in2015 allemaal bereikt zijn en tot nu zijn ze nog niet bereikt dus daarom vinden ze dat Nederland meer geld moet geven aan ontwikkelingssamenwerking.

Ten slotte
Onze conclusie:
Wij vonden dit een erg leuk project om aan te werken. Het was erg interessant omdat je veel te weten komt over verschillende culturen, de manier hoe de rijke landen, de grote organisaties, en fondsen de ontwikkelings landen helpen. Eerst wisten we niet hoe de problemen in de arme landen werden opgelost door de rijke landen. Het kwam vaak voorbij op tv zoals: ´Steun Giro 555, zo help je arme kinderen in Afrika´ maar onze vraag was dan: Hoe wordt er dan geholpen? Nu weten we het antwoord en hebben we ook gezien dat ontwikkelingssamenwerking een groot onderwerp is in de politiek maar ook in onze samenleving. We zijn er ook achtergekomen wat voor effect de problemen in de ontwikkelingslanden op onze samenleving heeft. Het milieu is slecht in de arme landen en dat heeft ook effect op ons klimaat. Slechte omstandigheden in een land kunnen ervoor zorgen dat de handel verslechtert en dat heeft niet alleen een effect op dat land zelf maar ook op de westerse landen die handel voeren met de ontwikkelings landen. We hebben geleerd dat wij wel degelijk iets te maken hebben met de mensen die het slecht hebben, er meer respect voor te tonen, zelf misschien ook een bijdrage te geven en we hebben ook geleerd dat samenwerking een goede manier is om problemen te verhelpen. Onze conslusie is dus: het helpen van anderen heeft ook een voordeel voor ons. Behalve zakelijke redenen heeft het ook een solidaire reden, namelijk uit medelijden hulp geven. Het is ook goed een land te helpen maar er moet wel gezorgd worden dat het ontwikkelingsland zelf ook actie onderneemt en goed omgaat met het geld dat ze krijgen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.