Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Piramidespelen

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 6e klas vwo | 1947 woorden
  • 29 mei 2006
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
17 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding

De opdracht was het maken van een paar opdrachten over een spel waarbij je sokken moet versturen. Daarna moest je zelf ook twee piramidespelen gaan onderzoeken door daar ook vragen over te beantwoorden.
Ik heb mijn berekeningen afgerond in het po afgerond op 2 decimalen, maar in het echt heb ik doorgerekend met het onafgeronde getal.
Ik vond dit een heel erg moeilijk po, ik ben er erg lang mee bezig geweest en heb hulp gehad van mijn ouders en klasgenootjes. Uiteindelijk is het me gelukt het verslag te maken, ik hoop dat alle berekeningen gelukt zijn!

a. “meer dan 50”:

Er staan 4 namen en adressen op de kaart, dus er zijn 4 stappen voor nodig voordat je zelf bovenaan de lijst staat.

Je staat eerst onderaan, dan stuur je de bovenste persoon een paar sokken en streep je zijn of haar naam weg en zet je je eigen naam onderaan het lijstje. Deze lijst stuur je naar 3 bekenden. Deze 3 mensen sturen sokken naar de bovenste persoon op hun lijstje, strepen zijn of haar naam door en zetten hun eigen naam onderaan. Je staat dan op de 3e plaats. Deze 3 mensen sturen hun nieuwe lijstje weer door naar 3 bekenden, dat doen ze alle 3, dus 3 x 3 = 9 personen. Deze 9 personen sturen sokken naar de bovenste persoon op hun lijstje, strepen zijn of haar naam door en zetten hun eigen naam onderaan. Je staat dan op de 2e plaats. Deze 9 mensen sturen hun nieuwe lijstje weer door naar 3 bekenden, dat doen ze alle 9, dus 9 x 3 = 27. Deze 27 personen sturen sokken naar de bovenste persoon op hun lijstje, strepen zijn of haar naam door en zetten hun eigen naam onderaan. Je staat dan bovenaan het lijstje. Deze 27 mensen sturen hun nieuwe lijstje weer door naar 3 bekenden, dat doen ze alle 27, dus 27 x 3 = 81. Je staat nu bovenaan het lijstje, dus deze 81 mensen moeten je een paar sokken sturen en zul je dus 81 paar sokken ontvangen.
Bij elke stap ga je dus een plaats omhoog. Elke keer dat de brief wordt verstuurd komen er 3 mensen bij, dus moet je het met 3 vermenigvuldigen. Dus 1 x 3 = 3. 3 x 3 = 9. 9 x 3 = 27. 27 x 3 = 81. Dus hebben 81 mensen een brief met mijn naam bovenaan het lijstje, dus er worden 81 paar sokken naar me toe gestuurd.

“binnen een maand”:
Ik heb op de site van de TPG gekeken hoe lang het duurt voordat een brief met particuliere afzenders wordt bezorgd. Ik neem dus aan dat alleen particulieren en geen bedrijven aan dit spel meedoen. Op de site stond dat 95,6% hiervan binnen 24 uur bezorgd wordt. Ik neem aan dat dit klopt en dat de sokken gewoon de volgende dag in de brievenbus zitten.

De post is in totaal 5 keer onderweg, want ik post eerst mijn brieven(1), dan de 3 na mij(2), dan de 9 daarna(3), dan de 27 daarna(4) en uiteindelijk de 81 sokken die naar mij toe gestuurd worden(5).
5 x 24 = 120.
Vanaf het moment dat ik de brieven op de post doe totdat ik de 81 sokken heb zijn de brieven dus 120 uur onderweg, dus 5 dagen.

Ik ga ervan uit dat de mensen ook nog sokken moeten kopen en andere handelingen moeten verrichten voordat ze de sokken op de post doen. Ik moet de sokken binnen een maximale tijd van een maand hebben. Ik ga ervan uit dat de mensen binnen 3 dagen alles moeten kunnen redden. Je hebt 3 keer een handeling van 3 dagen want ik ga uit van het moment dat ik mijn post verstuur. Dus de 3 mensen na mijn hebben drie dagen, die negen daarna ook weer drie, die 27 daarna ook weer drie en die 81 daarna ook weer drie. Dat is dus 4 keer 3 dagen. 4 x 3 = 12 dagen.

De totale tijd die nodig is vanaf het moment dat ik mijn brieven heb gepost tot het moment dat ik alle 81 sokken heb gekregen is dus 12 dagen voor de handelingen, plus de 5 dagen dat de brieven onderweg zijn is dus 12 + 5 = 17 dagen.


b. A = aantal sokken dat je ontvangt
a = namen op de kaart
b = bekenden waarnaar je de sokken moet sturen.

Volgens mij moet de formule zijn: A = b ^ a.

Berekening:
Als je de berekening uit som a neemt, stuur je naar 3 bekenden (b) een paar sokken, er staan 4 namen op de kaart (a) en dan ontvang je 81 sokken (A). 3 ^ 4 = 81.
De formule klopt ook als er minder namen op de kaart staan, als er bijvoorbeeld 3 namen op de kaart staan. Je krijgt dan 1 ronde eerder je sokken. 3 ^ 3 = 27.
Bij 2 namen wordt het 3 ^ 2 = 9. En bij 1 naam, dus alleen nog je eigen naam, krijg je nog 3 paar sokken als je deze naar 3 mensen op stuurt 3 ^ 1 = 3.

c. t = tijd in dagen waarbinnen je moet reageren. (3)
T = tijd in dagen waarbinnen je de sokken hebt.
a = aantal namen op de kaart

De tijd waarbinnen ze moeten reageren is 3 dagen die ik in opdracht a had uitgerekend, die ze nodig hadden om alles te kopen enz. en 1 dag voor de post.
3 + 1 = 4 dagen.


De formule is T = (a *t)+(a+1)

Ik ben hiertoe gekomen door uitleg van mijn klasgenoten en ik heb het nagerekend en de cijfers achter elkaar neergezet en volgens mij klopt deze formule.

d. Ik heb niet zelf aan een dergelijk spel meegedaan, maar mijn vader wel. Dus heb ik zijn ervaringen gebruikt om deze vraag te beantwoorden.Voor het spel zie de bijlage.
Mijn vader heeft hier aan mee gedaan, heeft dus 200 brieven verstuurd. In het spel staat dat de kosten daarvan ongeveer neerkomen op €151. Dat klopte volgens mijn vader wel. De tijd die hij kwijt zou zijn, zou volgens de brief ongeveer 4 uur zijn. Mijn vader is hier ongeveer 10 uur mee bezig geweest. Na alle moeite en kosten, heeft hij maanden gewacht. Er kwam echter geen reactie. Zijn ervaring is dus teleurstellend geweest en hij zal dan ook niet weer mee doen aan iets dergelijks.

Circle of gold: voor 50 gulden kocht je een waardebrief en dan moest je aan degene die bovenaan de lijst van 10 mensen stond 200 gulden betalen. Dan moest je de brief 2 keer kopiëren en je eigen naam onderaan zetten, zodat de bovenste van de brief af gaat. Deze 2 brieven moest je dan verkopen voor 50 gulden per stuk.

1. Omdat het op een gegeven moment niet meer lukt om de 2 brieven te verkopen, omdat iedereen dan al een brief gekocht heeft of niet mee wil werken.
2. Ik neem aan dat het spel niet door gaat buiten Nederland. Daardoor blijft het aantal mogelijke deelnemers beperkt tot de Nederlanders boven de 18 jaar, want je moet meerderjarig zijn om mee te doen. Ik neem aan dat ongeveer twee/derde van de bevolking boven de 18 jaar is. Het totaal aantal inwoners van Nederland is 16 miljoen, dus twee/derde neem ik aan op 11 miljoen. Ik neem aan dat 1 procent van de bevolking deel neemt aan dit spel, dat zijn dus ongeveer 110 duizend mensen. Vanaf 1 heb ik de deelnemer van de nieuwe ronde berekend door te vermenigvuldigen met 2. Het totaal aantal deelnemers bereken je door de deelnemers van alle voorgaande rondes op te tellen bij de nieuwe ronde (dus 1 + 2 + 4 + 8 + 16 enz.), totdat je uitkomt op 110 duizend, zo dicht mogelijk benaderd. Na 16 keer kwam ik uit op 131071, dus kan het theoretisch 16 rondes doorgaan voordat het instort.
3. Je profiteert pas als je eerste op de lijst bent, dat ben je pas na 10 rondes. Dus als je na de 7e ronde instapt, is er geen kans meer dat je bovenaan de lijst komt te staan, omdat er geen 10 rondes meer na jou komen. Dus tot en met de 6e ronde kun je profiteren. Dus moet je de deelnemers van de 1e 6 rondes optellen (en de starter). 1 + 2 + 4 + 8 + 16 + 32 + 64 = 127. Dus 127 mensen kunnen theoretisch profiteren van dit spel.
4. Alle mensen die na de 6e ronde komen zijn gedupeerd, dus 131071 – 127 = 130944.

5. Er was geen dekmantel voor het spel, er werd alleen beloofd dat je heel veel geld kon verdienen door mee te doen.
6. Er wordt een sfeer gecreëerd dat iedereen die mee doet veel geld zal verdienen en dat ook bijna iedereen daadwerkelijk mee doet.
7. De maatschappelijke gevolgen waren een verbod op piramidespelen. Want toen dit spel meer bekendheid kreeg, heeft de regering dit verboden. Zij constateerde namelijk dat er te veel mensen gedupeerd werden.

Piramidespel 2: Voor uitleg van dit spel zie bijlage 1.

1. Omdat bijna niemand de moeite neemt om deze brieven te versturen.
2. Ik bereken de start vanaf de eerste persoon. Ik neem aan dat niemand de moeite neemt om de brief te vertalen, dus dat deze binnen Nederland blijft. De opsteller van het systeem gaat ervan uit dat 2 procent van de mensen waarnaar jij de brief hebt gestuurd reageert. Ik neem aan dat dan ook 2 procent van de Nederlanders boven de 18 deel neemt aan dit spel . 2 procent van alle 16 miljoen Nederlanders boven de 18 jaar (zie circle of gold) is ongeveer 220 duizend.
Ik neem aan dat ook weer 2 procent van de mensen reageert op de brief. Dus wanneer
slechts 2 procent van de 200 mensen reageert op de eerste brief, dan zullen 4 personen
op hun beurt 200 brieven versturen (ronde 1). Dat wordt dan 800 brieven. Wanneer slechts 2 procent van de 800 mensen reageert, dan zullen 16 personen ieder 200 brieven versturen (ronde 2). Dat wordt dan 3200 brieven. Wanneer slechts 2 procent van de 3200 brieven reageert, dan zullen 64 personen ieder 200 versturen (ronde 3). Dat wordt 12800 brieven. Wanneer slechts 2 procent van de 12800 mensen reageert, dan zullen 256 personen ieder 200 brieven versturen (ronde 4). Dat wordt dan 51200 brieven. Wanneer slechts 2 procent van de 51200 mensen reageert, dan zullen 1024 personen ieder 200 brieven versturen (ronde 5). Dat wordt dan 204800 brieven. Wanneer slechts 2 procent van de 204800 mensen reageert, dan zullen 4096 personen ieder 200 brieven versturen (ronde 6). Dat wordt dan 819200 brieven. Wanneer slechts 2 procent van de 819200 mensen reageert, dan zullen 16384 personen ieder 200 brieven versturen (ronde 7). Dat wordt dan 3276800 brieven. Wanneer slechts 2 procent van de 3276800 mensen reageert, dan zullen 65536 personen ieder 200 brieven versturen (ronde 8).
Als je steeds het aantal deelnemers van alle rondes optelt kom je bij de 8e ronde op 87381 deelnemers. Als je nog een ronde doorgaat kom je op 349525 deelnemers. Omdat dit ver boven 220 duizend mensen ligt, ga ik ervan uit dat het spel na de 8e ronde instort.

3. Je profiteert pas als je 1e op de lijst bent, dat ben je pas na 6 rondes. Dus als je na de 2e ronde instapt is er geen kans meer dat je bovenaan de lijst komt, omdat het spel na 8 rondes instort. Dus tot en met de 2e ronde kun je profiteren, dus je moet de deelnemers van deze 2 rondes bij elkaar optellen, plus de starter. 1 + 4 + 16 = 21. Dus 21 mensen kunnen theoretisch profiteren van dit spel.
4. Alle mensen die na de 2e ronde komen zijn gedupeerd. Het spel stort na de 8e ronde in, dus alle deelnemers op dat moment is 87381 – 21 = 87360 gedupeerden.
5. Onder de dekmantel dat degene van wie deze brief oorspronkelijk af komt heel erg rijk is geworden door dit spel. Als achtergrond wordt er zelfs bij gezegd dat zijn accountant heeft berekend dat hij binnen een half jaar miljonair zal zijn. Er staat ook een berekening in de brief van hoeveel geld je kunt verdienen.
6. Ja, er staan berekeningen in de brief van hoeveel geld je wel niet kunt verdienen en er staan ook een aantal ervaringen van andere deelnemers in de brief die ook veel geld gekregen zouden hebben.
7. Er zijn geen maatschappelijke gevolgen merkbaar geweest. Maar mijn vader heeft hier ook aan mee gedaan en dit heeft hem dus €151 gekost, want niemand heeft hem geld gestuurd.

Bronvermelding

Ik heb eigenlijk geen schriftelijke bronnen gebruikt. Voor de Piramidespelen die ik onderzocht heb, heb ik de informatie verkregen via mijn ouders. Mijn moeder vertelde me over “Circle of gold” en mijn vader vertelde me over het andere spel, waar hij zelf ook aan mee heeft gedaan. Daar had hij de papieren nog van thuis liggen. Deze heb ik ook gebruikt en in de bijlage gedaan.
Verder kon ik niet goed uit opdracht c komen, daar heb ik om wat uitleg gevraagd van wat klasgenootjes van me en na hun uitleg kon ik tot de formule komen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.