Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Moeite met het kiezen van je PWS-onderwerp? Logisch. Klik hier om een goed onderwerp te kiezen. 

Middeleeuwse Schilderkunst

Nederlands

Opdracht

6.8 / 10
4e klas vwo
  • Rody
  • Nederlands
  • 509 woorden
  • 2339 keer
    5 deze maand
  • 2 december 2006
Middeleeuwse Schilderkunst

Men kan de middeleeuwse schilderkunst in twee stromingen verdelen: de Romaanse schilderkunst en de Gotiek.

Romaans

De Romaanse stijl is de benaming voor een stijlperiode in de kunst in Europa. Deze periode duurde van ongeveer 1000 tot ongeveer 1200 na Christus. De term Romaanse wordt vooral geassocieerd met de architectuur, maar het wordt ook gebruikt voor andere kunstvormen uit deze periode, zoals de beeldhouwkunst en de schilderkunst. De Romaanse schilderkunst begon omstreeks 1100 na Christus en eindigde omstreeks 1400 na Christus. Het is een schilderkunst die als eerste van alle schilderkunsten voorkomt in heel Europa. Ook is het een soort van uitbreiding van de Byzantijnse kunst en het heeft zich dan ook erg door de Byzantijnse kunst laten inspireren. In de Romaanse schilderkunst speelden vooral wandschilderingen een grote rol. Deze schilderingen werden gemaakt met de fresco techniek. Er werd weinig aandacht besteed aan een ruimtelijke achtergrond. Men sprak ook wel van de tweedimensionale kunst.
In Romaanse kerkruimte werd veel beschilderd. Niet alleen de wanden, maar ook de plafonds en de gewelven werden voorzien van schilderingen. De kerk zette de beeldende kunst in voor een belangrijk doel. Dit doel was om de gelovigen die niet konden lezen en schrijven toch wat vertellen over het geloof en over de almacht van god. De Romaanse stijl vond men in die tijd niet alleen in kerkruimtes, maar was ook terug te vinden in de miniaturen van de evangelieboeken.
In de architectuur, in de beeldhouwkunst en in de schilderkunst is de Romaanse stijl kenmerkend als overgang tussen de Byzantijnse Kunst en de Gotiek. De overgangsstijlen tussen de Romaanse stijl en de Gotiek worden soms aangeduid als Romanogotiek.

Gotiek

De laatmiddeleeuwse stijlvorm in de beeldende kunsten en de architectuur, wordt ook wel de gotiek genoemd. De gotiek is ontwikkeld uit de Romaanse schilderkunst in het midden van de 12e eeuw in Frankrijk. Het is de langste stijlperiode en er zijn vooral op het gebied van de schilderkunst een enorme hoeveelheid werken gemaakt. Sinds het ontstaan van de gotiek is er een duidelijke ontwikkeling in te zien. Aan het eind van de gotiek kan men het een internationale stijl noemen, waarin iedereen het ongeveer gelijk deed. In verschillende gebieden werden verschillende dingen bij de Gotiek ingedeeld, hoewel er grote verschillen waren tussen de stijl. Toch waren er ook een aantal overeenkomstige kenmerken te zien. De hoofdeigenschap van de gotiek is dat men alles verticaal (in de hoogte) wilde maken. In de schilderkunst werden lange personen, plantenfiguren en gewaden, spitse schoenen, puntige hoeden enzovoort geschilderd. Andere belangrijke eigenschappen zijn transparantie en realisme. Er was veel aandacht voor detail en de natuur en er werden veel vloeiende lijnen gebruikt in de schilderwerken.
In de 14e, 15e en 16e eeuw ging de gotiek over in de Renaissance, het eerst en min of meer spontaan in ItaliŽ, waar de gotiek nooit echt populair werd. In Noord-Europa was de overgang veel geleidelijker en zien we veel overgangsvormen. In Nederland werd de gotische vormentaal nog tot in de 17e eeuw gebruikt, met name voor kerken.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

7636

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer