Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Leesautobiografie

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Leesautobiografie door een scholier
  • 3e klas vwo | 1013 woorden
  • 11 september 2007
  • 26 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
26 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Leesautobiografie ·Welke boeken vond je prachtig toen je op de basisschool zat? Noteer schrijvers en titels als je die nog weet. Waar gingen die boeken over en waarom spraken die boeken je aan? Toen ik nog klein was las ik nog niet echt boeken, ik bekeek toen alleen de plaatjes. Later, toen ik 5-6 jaar was leerde ik lezen en begon ik Poolse boekjes te lezen. Dat kwam omdat ik veel Poolse boekjes had gekregen van mijn oma uit Polen. In groep 3 leerde ik nog beter lezen en schrijven en later kwam ik in een leesgroepje. Dit was niet het enige wat ik aan lezen deed. Ik heb onder andere Peter pan in het Pools gelezen en nog wat andere Poolse boeken. De bekendste is de serie van Akademia Pana Kleksa die veel op de boeken van Harry potter lijkt alleen dan minder moeilijk leesbaar, met minder geweld en voor een jonger publiek. Deze boeken bestaan ongeveer 30-40 jaar langer dan de Harry Potter boeken maar toch vertonen deze twee series veel overeenkomsten. Beide boeken gaan bijvoorbeeld over een toversschool en in beide boeken komt een jongen voor die een speciale gave heeft en die wordt voorgetrokken door het schoolhoofd. Toen ik ongeveer 10 jaar was, las ik veel boeken uit de Eelke en Kameleon serie. Die boeken vond ik toen heel leuk, omdat er veel spannende dingen in gebeurden. Dat vond ik toen ook heel belangrijk, want als een boek dan heel spannend was, kon ik niet meer stoppen met lezen. · Welke boeken vond je minder leuk toen je op de basisschool zat en waarom? Ik vond boeken zoals de griezelbus helemaal niet leuk, maar eigenlijk vond ik geen enkel eng boek leuk. Dat kwam omdat ik er ook soms nachtmerries van kreeg. Vooral als ik ze ‘s avonds voor het slapen gaan nog las. Dat is de belangrijkste reden. De meeste zijn ook heel erg nep. Dingen die niet echt konden gebeuren interesseerden mij gewoon niet.
· Welke eigenschappen van verhalen vond je op de basisschool en in de onderbouw van het voortgezet onderwijs belangrijk en nu niet meer? Op de basisschool vond ik het altijd belangrijk dat ik me in een verhaal kon inleven. Als ik een boek aan het lezen was en ik kon me niet goed in het verhaal in leven, vond ik het meteen geen leuk boek meer. Nu let ik daar niet meer zo veel op. Ik let nu meer op de inhoud van een boek. · Welke eigenschappen van verhalen vond je op de basisschool en in de onderbouw van het voortgezet onderwijs belangrijk en nu nog steeds? Ik vond het op de basisschool en in het voortgezet onderwijs belangrijk dat een boek een pakkend verhaal had waarin je uren achterelkaar kan blijven lezen zonder dat het gaat vervelen. · Welke boeken heb je tot nu toe in het voortgezet onderwijs met heel veel plezier en interesse gelezen? Noteer ook hier namen van schrijvers en titels als je die nog weet. Waar gingen die boeken over en waarom vond je die boeken mooi of interessant? Leg dit voor jezelf zo goed mogelijk uit. Toen ik in de brugklas kwam, moest ik voor het eerst verplicht een boek lezen voor school, en daar een boekverslag over maken. Dat heb ik gedaan over ‘Naar de brugklas’ van Caja Cazemier, Karel Eykman en Martine Letterie. In de 2e en 3e klas heb ik nog boeken gelezen van Carry Slee. Ik las boeken van deze schrijfster, omdat haar manier van schrijven en onderwerpen mij wel aanspraken. · Welke boeken spraken je niet aan? Leg dit ook zo goed mogelijk uit. Nog steeds boeken met verzonnen en neppe verhalen. Deze boeken gaan over personen en gebeurtenissen die onwerkelijk zijn. Ik vind dat niet interessant, en saai om te lezen. · Doordat je ouder bent geworden en met veel soorten teksten in aanraking bent gekomen, is je smaak in de loop der jaren veranderd. Beschrijf in welk(e) opzicht(en) je smaak is veranderd. Vroeger was humor belangrijk factor voor mij tijdens het lezen. Nu niet meer, ik hou nu van boeken die een beetje realistisch zijn. Op de basisschool had ik ook een hekel aan dikke boeken waarin je heel lang aan het lezen was. Ook hield ik er niet van als er teveel moeilijke woorden in het verhaal zaten. Nu maakt het me niet zo veel meer uit hoe dik een boek is. Als het verhaal maar realistisch en pakkend is, en moeilijke woorden horen er nu gewoon bij. · Noteer wat voor soort boeken je momenteel graag leest en waarom je nu leest. Beschrijf dus je huidige smaak. Het boek waarin ik momenteel aan het lezen ben is ‘Oorlog zonder vrienden’ van Evert Hartman. Dit boek gaat over een jongen die uit een NSB gezin komt en heel erg gepest wordt op school. Ik ben dit boe nu aan het lezen, omdat ik er ook een boekverslag over moet schrijven. In mijn vrije tijd lees ik niet meer zoveel. Dat komt omdat ik me nu met veel andere dingen bezighoud en dan geen tijd meer heb om uit mezelf echt boeken te gaan lezen. Ik lees af en toe wel een tijdschrift of een schoolboek, maar daar blijft het dan ook echt bij.
· Wat voor soort boeken denk je in de komende tijd te gaan lezen? Wat voor boeken trekken je en waarom? Welke boeken ik de komende tijd ga leze weet ik ook nog niet precies. Ik denk dat ik pas weer serieus een boek ga lezen als ik weer een boekverslag moet maken of iets wat daarop lijkt. · Denk je dat je smaak in de komende jaren zal veranderen? Waarom wel/niet. Als je zo deze leesautobiografie leest, zie je wel dergelijk veranderingen. In het begin was het nog een beetje oriënteren van welke boeken er nou echt bij mij passen. Verder heb ik nog geen idee van welke schrijvers ik nog wat ga lezen. Of mijn smaak qua genre zal veranderen weet ik niet. Wel zal ik meer leeservaring hebben en een bredere kennis van wat er allemaal voor boeken zijn!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.