Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De koninklijke marine

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Keuzeopdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 2647 woorden
  • 20 maart 2003
  • 186 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
186 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Voorwoord.

Het onderwerp van mijn werkstuk is een onderdeel van “Het Nederlandse Leger”.

Ik heb voor het onderdeel “De Koninklijke Marine” gekozen omdat allebei mijn opa’s met de marine te maken hebben gehad.

Opa van Dijk heeft altijd bij de marinierskapel gewerkt. Vanaf 1946 is hij in dienst geweest bij deze muziekkapel. Hij heeft in veel landen van de wereld met de marinierskapel opgetreden. Zijn instrument is de trombone.

Opa Bokhoven heeft als elektromonteur op nieuw te bouwen marineschepen, zoals fregatten en onderzeeërs gewerkt. Hij maakte daar de lampen en trok kabels voor alle elektrische apparatuur om te kunnen varen.


In een aantal gesprekken met mijn opa heeft hij mij veel over de marine verteld.

De overige informatie in dit werkstuk heb ik met de hulp van mijn buurjongen Remco, verzameld. Hij heeft mij de folders over onze krijgsmacht gegeven.

Hierbij wil ik dan ook mijn opa en Remco bedanken voor hun tijd en hulp.

Inhoudsopgave

1 Inleiding
2 De Koninklijke Marine
3 Mijnendienst
4 Korps Mariniers
4 Korps Mariniers
5 Onderzeedienst
6 De Marine Luchtvaartdienst
7 De Koninklijke Marine in het Caraïbisch gebied
8 De Kustwacht
9 De Marinierskapel
10 Dienst der Hydrografie
11 Literatuurlijst

1. Inleiding.

De aarde bestaat voor 70% uit water. Oceanen, zeeën en zeestraten vormen de grens tussen werelddelen en landen. Ook zijn het de belangrijkste wegen tussen de werelddelen. De zee is dan ook voor transport en handel heel belangrijk.

Ongeveer 83% van het wereldtransport gaat over het water. De zee is ook belangrijk voor de visvangst en als vindplaats voor brandstoffen als olie en gas. Nederland met Rotterdam als grootste zeehaven van de wereld is erg afhankelijk van de zee.


Heel vroeger was Nederland al bekend om zijn zeevaart en handelsgeest. Dit jaar is het vierhonderd jaar geleden dat de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) werd opgericht. De VOC is bijna twee eeuwen lang, van 1602 tot 1800, het belangrijkst geweest in de vaart en handel vanuit Nederland op Azië.

De VOC had het recht om haar schepen in de Aziatische wateren als oorlogsschepen te gebruiken. In de 17e eeuw hebben zij hiervan vaak gebruik gemaakt. Bij thuiskomst werden de VOC schepen op de Noordzee opgewacht door kruisers van de Admiraliteiten. De reden was het geven van bescherming maar ook het voorkomen van smokkel.

In 1783 werd voor het eerst een marine-eskader naar de Oost gestuurd. Een vrije en veilige zee is voor Nederland heel belangrijk.

De belangrijkste taak van de Koninklijke Marine is dan ook het beschermen van de zee en deze vrij en veilig te houden.

2. De Koninklijke Marine.

De Koninklijke Marine is het oudste onderdeel van het Nederlandse leger. Het bestaat uit schepen, vliegtuigen en voertuigen en ongeveer 17.000 goed opgeleide mannen en vrouwen. De marine kan nationaal en wereldwijd in verschillende situaties worden ingezet. Vroeger dacht men dat Rusland de grootste vijand was. Deze dreiging is nu voorbij. De aandacht van de marine is nu veel meer op de onrustige landen van de wereld gericht. Deze landen liggen vaak in het Midden-Oosten, op de Balkan of in Noord-Afrika. Tegenwoordig is het belangrijk dat men snel kan worden ingezet om hulp te bieden. Hiervoor zijn taakgroepen opgericht. Een taakgroep bestaat uit vliegtuigen, fregatten en onderzeeboten. In vredestijd is een taakgroep altijd aan het oefenen. Dit noemt men een eskader. Het eskader oefent veel met eskaders uit andere NAVO-landen. In de Golfoorlog is een taakgroep van de Koninklijke Marine gaan helpen. Dit eskader bestond uit 2 fregatten, 3 mijnenjagers en 1 bevoorradingsschip. Hieronder vertel ik meer over andere onderdelen van de Koninklijke Marine.

3. De mijnendienst.

De hoofdtaak van de mijnendienst is het mijnenvrij houden van de zee, de kustwateren en de havens. De mijnendienst spoort mijnen op (een mijn is een drijvende bom die ontploft als er tegen aan gevaren wordt) en maakt ze onschadelijk. Je hebt ook land mijnen maar die liggen onder de grond en ontploffen als je er op gaat staan. Op zee wordt met behulp van mijnenjagers en mijnenvegers mijnen opgespoord. De mijnenjagers sporen de mijnen op en de mijnenvegers maken de mijnen onschadelijk. De Koninklijke Marine heeft 15 mijnenjagers en 11 mijnenvegers. De mijnendienst heeft ongeveer 1000 personeelsleden. De mijnenvegers en mijnenjagers kunnen ook worden ingezet bij het opsporen van gezonken schepen en spullen die over boord zijn geslagen. Deze spullen worden dan naar de kant gebracht. De mijnendienst werkt samen met de Belgische Zeemacht. Ook beschikken zij over duik- en demonteergroepen, die door vissersschepen opgeviste mijnen en bommen onschadelijk maken. De mijnendienst wordt regelmatig door de Verenigde Naties gevraagd om in het buitenland te helpen met het mijnenvrij maken van de zee. De snelheid van de mijnenvegers is vijftien knopen in vrije vaart. Bij de scheepvaart meten ze niet kilometers/per uur maar met knopen en 1 knoop is ongeveer 1,6 kilometer/per uur. De bemanning van een mijnenveger is minimaal zesendertig tot maximaal vierenveertig personen per boot. De grootste lengte is ongeveer 51 meter lang en ongeveer negen meter breed . Je hebt zeven verschillende soorten mijnen. Neem de grondmijn die rust op de bodem van de zee. De homing- mijn komt na een eerste scheepsinvloed los van zijn anker en gaat daarna met grote snelheid op zijn doel af en ontploft en het schip zinkt naar de bodem van de oceaan.

4. Het Korps Mariniers.

Het korps mariniers is de oudste troepenmacht van de Koninklijke Marine. Het korps mariniers moet gelijk kunnen worden ingezet als daar om gevraagd wordt. De mariniers zijn met 3100 man. Alleen mannen kunnen marinier worden. De mariniers werken samen met het Engelse korps mariniers. Het korps mariniers is opgericht op

10-12-1665 door Admiraal de Ruyter en Raadspensionaris Johan de Wit. Vanaf 1817 is Rotterdam de officiële garnizoenstad van de mariniers. Vroeger werd het korps mariniers alleen gebruikt voor het aanvallen van vijandelijke schepen en als het nodig was werden die schepen in beslag genomen. Tegenwoordig kan het korps mariniers voor veel meer taken worden ingezet. Het aanvallen van vijandelijke schepen doen ze nog steeds. Een andere taak van het korps mariniers is het beveiligen van het Nederlands grondgebied op de Nederlandse Antillen. Het korps mariniers kan soms ook worden ingezet bij vredesmissies van de Verenigde Naties. Omdat Nederlandse mariniers veel samenwerken met mariniers uit andere landen oefenen ze over de hele wereld. De mariniers houden oefeningen tot -40ºC in Noord Noorwegen en dan moet je op een speciale manier je wapens warm houden. Bij oefeningen tot +40ºC in de Sahara moet je je wapens weer koel zien te houden. De mariniers houden ook hele zware bergbeklimmingen in de Schotse Hooglanden. De mariniers zijn meestal actief in kleine groepjes van vijf tot zes personen.
De mariniers worden meestal over het water, maar ook door de lucht of natuurlijk over het land vervoerd. Als ze door de lucht worden vervoerd springen ze meestal uit een helikopter of uit een vliegtuig maar dan met een parachute. Dan zweven ze naar beneden en als ze landen gaan ze gelijk op hun buik liggen. Meestal zitten ze met twintig-man in een vliegtuig of helikopter.

In deze tijd heeft het korps mariniers 3 belangrijke taken.

Nationale taken. Bijvoorbeeld: trainen van overig personeel bij de Koninklijke Marine, erewacht bij Prinsjesdag, hulp bij wateroverlast door overstromingen en het helpen van de politie als dit wordt gevraagd. Dit is het Bijzondere Bijstands Eenheid Mariniers. Zij helpen bij een kaping of gijzeling.

NAVO taken. Bijvoorbeeld: samen met andere landen zorgen voor de veiligheid in de wereld.

Internationale vredes- en veiligheidstaken. Bijvoorbeeld: Nederlandse mariniers helpen om vrede te krijgen in Ethiopië of Bosnië. Dit noemt men humanitaire operaties oftewel hulp aan mensen in nood.

5. De onderzeedienst.

In ongeveer 1960 is gekozen voor diesel-elektrische onderzeeboten en niet voor nucleaire onderzeeboten. Deze eerst genoemde boten maken minder geluid en zijn dus beter geschikt voor hun taak. Ook zijn ze goedkoper om te maken en te onderhouden.
Je hebt vier verschillende onderzeeboten de Dolfijnklasse, Walrusklasse, Zeeleeuwklasse en de Bruinvisklasse. De thuishaven is Den Helder.
Onderzeeboten gaan onder water door tanks die aan de buitenkant zitten vol te laten lopen met water. Om weer boven water te komen pompen ze het water weg en vullen de tanks met lucht. De lengte van de Walrusklasse is achtenzestig meter lang en acht en halve meter breed. De snelheid boven water is dertien knopen en onderwater vijftien knopen. De maximale bemanning is vijftig personen en als wapens heeft hij vier torpedo buizen. De belangrijkste taken van een onderzeeboot zijn als het vredestijd is, verkenningen. Als ze oefeningen gaan doen met torpedo’s gaan ze meestal naar de diepe Noorse en Schotse wateren. Ze worden daarbij geholpen door het torpedowerkschip. Het torpedowerkschip haalt afgeschoten torpedo’s uit het water en maakt ze klaar voor het volgende schot. Het schip wordt ook gebruikt als doelwit van de onderzeeboten maar dan schieten ze niet raak maar er vlak onderdoor. De onderzeedienst bestaat verder uit vierhonderd personeelsleden. De snelheid van de dolfijn - klasse is boven water ongeveer veertien zeemijlen en 1 zeemijl is ongeveer 1,8 kilometer per/ uur. De snelheid onder water is ongeveer zeventien zeemijlen. Als bewapening heeft de dolfijn -klasse acht torpedobuizen, hij is negenenzeventig meter lang en acht meter breed. Er zijn ongeveer zevenenzestig bemanningsleden aan boord van deze onderzeeboot.

6. De Marine Luchtvaartdienst.

De belangrijkste taak van de marineluchtvaartdienst is het helpen van de Koninklijke Marine bij oefeningen op zee. Het zoeken naar en vinden van vijandelijke schepen en deze ( in oorlogstijd) onschadelijk maken. De Marineluchtvaartdienst bestaat uit de Groep Maritieme Patrouillevliegtuigen en de Groep Maritieme Helikopters. De marine luchtvaartdienst heeft daarvoor een type vliegtuig van het LOCKHEED P-3C ORION II en een helikopter van het type WESTLAND LYNX . Van het type vliegtuig LOCKHEED P-3C ORION II hebben ze dertien stuks en van het type Helikopter WESTLAND LYNX hebben ze tweeëntwintig stuks. Voor het zoeken naar onderzeeboten zijn de Lockheed Orions uitgerust met radar en infraroodapparatuur. Voor het onder water zoeken naar onderzeeboten hebben ze sono-boeien. De vliegtuigen kunnen de onderzeeboten aanvallen met doelzoekende torpedo’s. De WESTLAND LYNX Helikopter wordt niet allen ingezet om onderzeeboten uit te schakelen in oorlogstijd. Als het vrede is wordt de helikopter vaak gebruikt voor het redden van mensen op zee. In oorlogstijd wordt de helikopter ook wel gebruikt voor het brengen van het nodige materieel. De LOCKHEED P-3C ORIONS II zijn ondergebracht bij het marine vliegkamp Valkenburg en de helikopters zijn ondergebracht in het marine vliegkamp De Kooy vlakbij Den Helder.


De Lynx-helikopters worden ook gebruikt om vanaf marineschepen de omgeving te verkennen. Hierdoor kunnen ze over een veel groter gebied onderzeeboten opsporen.
De helikopters kunnen een apparaat in het water laten zakken waarmee ze onder water onderzeeboten kunnen zoeken. De wapens aan boord van de Lynx zijn net als bij de vliegtuigen doelzoekende torpedo’s. De Lynx-helikopters die aan de wal staan zijn voor het redden van mensen, het opsporen van doelen en voor het transport van goederen. Hiervoor is een hijslier aan boord van de helikopter.

7. De Koninklijke Marine in het Caraïbisch gebied.

De Nederlandse Antillen en Aruba zijn zelfstandige eilanden van Nederland. Die eilanden worden verdedigd door de Nederlandse Marine. De baas van dit gebied is de Commandant der Zeemacht Caraïbisch Gebied hij geeft de opdracht wat zijn mariniers moeten doen die in dit gebied zijn gevestigd. De Commandant der Zeemacht heeft het bevel over al het materieel en personeel dat aanwezig is en verder heeft hij ook het bevel over de verschillende kazernes. De Commandant der Zeemacht is ook de baas over verschillende schepen zoals het basisschip dat standaard een Lynx-helikopter aan boord heeft en de Hr. Ms. Pelikaan dat transport taken uitvoert. De Hr. Ms. Pelikaan, een voormalig koopvaardijschip, is ook een plaats waar het korps mariniers bij het starten van kleine operaties over het water en over het land vertrekken. Hij beschikt behalve over amfibische voertuigen ook over twee LOCKHEED P-3C ORION II vliegtuigen en over twee Lynx-helikopters. Hij geeft ook bevelen aan een kazerne op Aruba en ook bevelen aan een kazerne op Curaçao. In de wateren rond Aruba en Curaçao bestrijden ze ook de drugssmokkel met hulp van de Amerikaanse marine en kustwacht.

8. De Kustwacht.

De Nederlandse Kustwacht is opgericht in 1987 en werkt vanuit Den Helder.
Vroeger had elk onderdeel van de kustwacht zijn eigen boot, helikopter of vliegtuig. Toen dat na verloop van tijd wat duur werd zei de minister kunnen die aparte organisaties niet samen werken. Het bleek dat dit veel beter ging en ze bleven samen werken. Zo ontstond na verloop van tijd de kustwacht. In de Kustwacht werken 6 ministeries samen.De Nederlandse Kustwacht heeft 13 verschillende taken. Zes dienst-verleningstaken en zeven zijn handhavingstaken. Voorbeelden van dienstverleningstaken zijn het redden van drenkelingen op zee en rampenbestrijding. Soms gooien schepen stiekem olie overboord of zinkt een schip met gevaarlijke giffen aan boord. Dat moet dan allemaal opgeruimd worden. Ze voeren deze taken zowel op de Noordzee uit als op het IJsselmeer en op de Waddenzee. Handhavingstaken zijn bijvoorbeeld de grensbewaking op zee en controle op de visserij. Vissers moeten goede papieren hebben en ze mogen niet teveel kleine vissen vangen. De kustwacht heeft ook een vliegtuig. Naast dat vliegtuig hebben ze verschillende soorten boten zoals de boeileggers boot die als naam Betonningsvaartuig wordt genoemd. De kustwacht beschikt over zeven verschillende schepen. Eén bergingsvaartuig die wrakken uit het water haalt. Het bergingsvaartuig wordt ook wel de Waker genoemd.
De kustwacht gebruikt ook heel veel reddingboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Die hebben 37 stations langs de Noordzeekust, het IJsselmeer en de Waddenzee. Al deze verschillende taken worden geregeld vanuit het Kustwachtcentrum. Dit centrum is 24 uur, 7 dagen in de week, het hele jaar door geopend.

9. De Marinierskapel

De Marinierskapel der Koninklijke Marine is eigenlijk begonnen als orkest dat alleen marsmuziek speelde tijdens een plechtigheid voor militairen,maar is uitgegroeid tot een wereldberoemd orkest. Het werd opgericht op 1 augustus 1945 en is vanaf 10 december 1946 geplaatst in de Van Ghentkazerne in Rotterdam. Het orkest bestaat uit professionele muzikanten die van muziek hun werk hebben gemaakt. Omdat er een hoop verschillende muzikanten zijn kunnen er een aantal kleinere groepjes muzikanten worden gemaakt, zogenaamde ensembles, zoals een strijkkwartet of een saxofoonkwartet. Zij spelen allerlei soorten muziek zoals klassieke muziek en populaire muziek, maar ook nog steeds marsmuziek. Zij geven concerten over de hele wereld van Amerika tot in Frankrijk en van Spanje tot in Rusland. Tijdens deze concerten hebben vele beroemde gastdirigenten het orkest gedirigeerd en heeft het orkest met veel beroemde artiesten samen gespeeld. De Marinierskapel werkt ook samen met andere orkesten en werkt ook mee aan de muziek voor verschillende films.

10. Dienst der Hydrografie.

De belangrijkste opdracht van de dienst is het in kaart brengen van de zee, het maken en uitgeven van zeekaarten en het schrijven van artikelen over de scheepvaart.

Ze hebben daar voor twee schepen die steeds bijhouden hoe de zee veranderd en waar die ondieper wordt en waar niet. Ook waar wrakken liggen en waar ze niet liggen wordt door deze schepen nauwkeurig onderzocht. De schepen Hr. Ms. Tydeman en Hr. Ms. Buyskes doen dat niet alleen op de Noordzee maar ook daar buiten. Ze houden de vaarwegen in de gaten en de wrakken worden ook in kaart gebracht als dat nodig is. Ze doen dat werk ook bij Aruba, Curaçao en de Nederlandse Antillen. Uiteindelijk worden zo de zeevaartwegen in kaart gezet. Op het kantoor van het Bureau Hydrografie in Den Haag wordt al deze informatie verzameld en bewaard. Hier worden dan de zeekaarten, zeemansgidsen en stroomatlassen gemaakt en verkocht. In Nederland werken ze samen met het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Internationaal werken ze samen met een organisatie te Monaco. Met deze diensten en kennis ondersteunt de Dienst der Hydrografie de Koninklijke Marine. Men noemt dit ook soms “De Witte Vloot van de Koninklijke Marine”.

11. Literatuurlijst.

De Marine in Beeld” -Informatiebrochure Koninklijke Marine

Korps Mariniers “Zo wijd de Wereld strekt” -Brochure Korps Mariniers

De Wereld die Marine heet -Informatiebrochure Ministerie van Defensie

Van Boord -Informatiemagazine voor oud-medewerkers van de Koninklijke Marine.

Houwe Zo -Periodiek van het contact Oud Mariniers

Internet -www.koninklijkemarine.nl

Ook ben ik in het Mariniersmuseum in Rotterdam geweest.

REACTIES

A.

A.

ER STAAT 2 KEER ''4 KORPSMARINIERS'' DAT WAS HET

15 jaar geleden

J.

J.

heeft het te maken met de voc

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.