Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
5.9 / 10
3e klas vwo
  • Otto Ambon
  • Nederlands
  • 1297 woorden
  • 8119 keer
    74 deze maand
  • 23 april 2002
1. Het verhaal.

Het verhaal gaat over het leven van Jozef, dat is de zoon van Jacob.
Het verhaal begint op een slavenmarkt waar handelaren Jozef proberen te verkopen aan de farao Potifar. De farao twijfelt want Jozef is een semiet maar uiteindelijk koopt hij toch Jozef want de farao wil een tempel laten bouwen en daar zijn veel slaven voor nodig. Jozef moet mee gaan helpen aan de bouw van de tempel.
Bij de tempel moet iedereen bidden tot de god (Aman) van de farao Potifar maar Jozef heeft een andere god dus die bid niet en wordt daar hard voor gestraft.
Tijdens de bouw van de tempel komt de architect kijken wil Jozef kopen want kan namelijk lezen en schrijven. Maar de farao wil hem zelf houden maar dan voor iets lichter werk. Ook krijgt Jozef een eigen kamer met een bad.

De verkrachting.

Terwijl Jozef in bad zit komt de vrouw van de farao binnen en begint hem te betasten maar dat wil Jozef helemaal niet en dat vindt ze dus niet leuk.
De volgende dag wordt Jozef opgepakt wegens de verkrachting van de vrouw van de farao. Jozef wordt verhoort door de farao. Tijdens zijn verhoring vertelt hij een verhaal over zijn jeugd. En dat gaat zo:
Hij vertelt dat hij tien broers heeft, zijn vader heet Jacob, en zijn moeder heet Rachel.
Op een dag komt er een koning, Sichem langs met zijn twee zonen. Die biedt de nomaden ruimte aan en dat nemen de nomaden aan, maar de voorwaarden is wel dat alle mannen van de koninklijke familie worden besneden. De dag erna wordt er een groot feest gehouden. Maar tijdens dat feest verkracht een van de zoons van de Koning de dochter van Jacob. De koning is diep teleurgesteld in zijn zoon maar zegt tegen Jacob dat er een oplossing is. Zijn zoon kan trouwen met de dochter van Jacob en dan is het probleem grotendeels opgelost. Jacob denkt daar lang over na en vindt het goed, maar zijn zoons denken daar anders over . De zonen van Jacob gaan wraak nemen door de hele familie van de koning en de koning zelf te vermoorden en hun zus terug te halen. Als Jacob erachter komt wat zijn zonen hebben gedaan is hij verschrikkelijk kwaad.

Dan beslist Jacob dat Jozef de nieuwe erfgenaam van de stam wordt en daar zijn zín broers niet blij mee. Zín broers vinden hem steeds irritanter worden want hij wordt een beetje voorgetrokken door Jacob. Ze willen hem graag dood hebben maar een van de broers (Ruben) vindt het allemaal overdreven. De dag erna moeten de zonen (behalve Jozef)met de kudde naar het westen want daar is meer gras volgens Jacob. Een paar dagen erna gaat Jozef naar zijn broers op zoek.

Als hij daar aangekomen is gooien zín broers hem in een put. De dag erna komt er toevallig een groep handelaren langs en die willen Jozef wel kopen voor twintig zilverstukken. Als ze weer thuis op het kamp zijn zeggen ze tegen Jacob dat hij is opgevreten. Ze laten hem de mantel zien die Jozef had gekregen vlak voordat hij vertrok. De mantel zit helemaal onder het bloed en Jacob is er helemaal kapot van. Dan is de verhoring afgelopen maar De twee oudste zonen moeten nog voedsel gaan ruilen in Kanaan. In het dorp komen ze een vrouw tegen. De zonen denken dat het een hoer is en een van de twee gaat met de vrouw naar bed. Later in het verhaal duikt die vrouw op bij de familie. Ze zegt dat ze zwanger is maar ze wil niet zeggen wie de vader is. Van Jacob moet ze sterven, maar dan herkent een van zijn zonen de vrouw en ze mag bij de familie komen wonen.

Weer terug in de gevangenis

Jozef krijgt als straf een gevangenisstraf. Hij wordt in de gevangenis gegooid bij twee andere gevangene. De gevangene hebben hele rare dromen die ze niet snappen. Als ze er achter komen dat Jozef helderziend is vertellen ze de dromen aan hem en vervolgens legt Jozef de dromen uit. De ene had een negatieve droom en die belandt uiteindelijk aan de galg. De andere had een positieve droom en wordt uiteindelijk weer vrijgelaten.
Dan gaat de farao Potifo samen met Jozef op bezoek bij de farao Ra want farao Ra heeft ook rare dromen en die denkt Jozef op te kunnen lossen.
Volgens Jozef komen er eerst zeven rijke jaren en daarna zeven arme jaren en er heerst dan veel hongersnood. De farao Ra wil het niet geloven en stuurt Jozef weg. De farao Ra wordt s'nachts wakker in een nachtmerrie over de hongersnood. Hij is er nu van overtuigd dat er een hongersnood komt en hij gaat praten met Jozef over hoe hij het kan voorkomen maar, dat kun je niet voorkomen zei Jozef.
In die zelfde week wordt Jozef bekroont tot onderkoning van Egypte en hij krijgt een vrouw die Asnat heet. Jozef heet nu Safenat paneach. Na een maand of tien krijgen ze een zoontje die Menassa heet. Dan breekt er een hongersnood uit maar de faraoís zijn er goed op voorbereid want ze hebben heel veel voedsel ingeslagen. In Kanaan breekt de hongersnood uit maar daar zijn ze er niet op voorbereid en Jacob stuurt zijn zonen naar Egypte om voedsel te halen. Als ze in Egypte zijn aangekomen herkent Safenat Peneach ze en gooit ze in de gevangenis want zijn angst was sterker dan zijn medelijden maar zijn broers herkennen hem niet. De volgende dag laat hij zijn broers vrij en hij stuurt ze met zakken graan terug maar hij merkt dat Benjamin niet bij is. De broers moeten terug komen met Benjamin maar hij houdt zijn broer Simeon gevangen tot dat ze weer terug zijn met Benjamin. Als ze halverwege op weg zijn moeten ze de dieren eten geven en ze merken dat het zilver waarmee ze het graan betaald hebben weer in de graanzakken zit. Ze denken dat het een gift van God is. Als de broers weer bij Jacob zijn vertellen ze dat ze met Benjamin terug moeten keren. Jacob wil dat niet want hij vertrouwd zijn zonen niet maar ze halen hem uiteindelijk over. Als de zonen weer in Egypte zijn aangekomen gaat Safenat Paneach met ze het lievelingseten eten van Jacob. De ochtend erna vertrekken zijn broers met zakken graan maar de wachters controleren de zakken en vinden een beker. Nu moet Benjamin achterblijven en ze moeten hun vader gaan halen (Jacob). Dat vinden ze niet goed want dan hebben ze grote problemen met hun vader. Ze besluiten om de wapens af te pakken van de wachters en Safenat Paneach onder schot te houden. Dan stuurt Safenat Paneach zijn wachters weg(zonder wapens).Dan vertelt Safenat Paneach dat hij Jozef is. Ze zijn allemaal heel blij en van Jozef mag de hele familie bij hem intrekken.


2.Mijn mening.

Wat vond ik van de film ?
Ik vond het wel een leuke film maar hij duurde erg lang. Ik vond de film ook realistisch.

Wat is er volgens mij aan de hand ?
Volgens mij was het grote probleem dat de zonen van Jacob erg jaloers waren, zo erg dat ze zelfs hun eigen broertje verkochten.

Wat vind ik van slavernij ?
Ik vind het erg dat er slavernij was. Ik vind het onmenselijk want je moet kunnen gaan en staan waar je zelf wilt daar heeft een ander niets over te zeggen.

Wat is het moraal van dit verhaal ?
Het moraal van dit verhaal is: Dat je elkaar moet kunnen vergeven want degene die je moet vergeven heeft er meestal heel veel spijt van.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

7773

reacties

Tof........ Thx doeg kuws Brita
door Brita (reageren) op 9 mei 2003 om 13:53
de farao heet Potifar niet Potifo
door eslY (reageren) op 9 januari 2006 om 19:31
Toch wel een belangrijke fout in het verslag, is dat niet de farao maar het hoofd van zijn lijfwacht Jozef koopt als slaaf [heet overigens Potifar]. Het is deze zijn vrouw die Jozef valselijk beschuldigd van verkrachting. En de besnijding van de mannen van Sichem is pas gebeurd na de verkrachting van Dina, zus van Jozef [was een list van de broers van Jozef]
door Ghysels (reageren) op 20 juli 2006 om 21:31
handig, badankt hier ben ik veel verder mee gekomen, mn werkstuk is helemaal af in 2 uurtjes! top.
door ubbogangertje (reageren) op 27 december 2010 om 20:07
ik had een 9,8
door jelle (reageren) op 22 oktober 2017 om 13:12

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer