Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Oorlogswinter (2008)

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 537 woorden
  • 18 november 2009
  • 39 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
39 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting
Michiel is een jongen die in Nederland woont. Het is een avontuurlijke jongen die absoluut niet bang is van de Duitsers. Op een nacht zag Michiel van uit zijn raam een vliegtuig een beetje verderop neerstorten. De volgende dag ging hij samen met zijn buurjongen Theo naar het vliegtuig en haalde er een paar spullen uit. Ze werden ontdekt en zijn vader (Johan van Beusekom) was er niet zo blij mee want hij moest het weer gaan uitleggen. Michiel is kwaad op zijn vader die ook burgemeester is omdat hij niet ingaat tegen de Duitsers. Een paar dagen later arriveert oom Ben. Michiel is zeer blij en vraagt of hij bij hem op de kamer mag slapen. Een tijd later krijgt Michiel een brief van Dirk de broer van Theo en hij moet die brief afgeven aan Bertus omdat Dirk samen mat een paar mannen van het verzet een munitiedepot van de Duitsers gaat aanvallen. Dirk komt niet meer terug en op het moment dat Michiel de brief wil afgeven wordt Bertus doodgeschoten door de Duitsers. Michiel besluit de brief zelf te openen en ontdekt dat Dirk een Engelse piloot, genaamd Jack, had verzorgd. Hij volgt de beschrijving en komt aan een zelfgebouwde grot waar Jack in zat verscholen. Michiel verzorgt de piloot en betrekt zijn zuster Erika erbij omdat zij verpleegster is en zij Jack moet verzorgen. Michiel en Jack proberen te ontsnappen met de veerpond maar worden ontdekt door de Duitsers. Ze kunnen nog net ontsnappen maar het paard van Michiel breekt zijn poot en moet worden doodgeschoten. De Duitsers vinden een beetje verder in het bos een lijk van een Duitse soldaat die Jack had doodgeschoten. Omdat de Duitsers kwaad zijn, pakken ze een paar burgers op waaronder de vader van Michiel. Oom Ben kan Johan nog vrij krijgen maar dat wil hij niet omdat een ander slachtoffer zou moeten lijden. De volgende dag wordt de vader samen met de andere burgers doodgeschoten. Michiel treurt samen met zijn moeder en Erika om de dood van hun vader. Omdat Michiel zo kwaad is ,wil hij er alles aan doen om Jack toch over de rivier te krijgen. Oom Ben vertelt Michiel dat hij Jack over een brug zou krijgen maar dat hij niet mee mocht omdat het te gevaarlijk zou zijn en dat hij alleen met Erika en Jack zou vertrekken. Hij zegt ook dat Dirk hem er nooit mee mocht opzadelen. Toen oom Ben samen met Erika en Jack bijna aan de brug aankwamen ontdekt Michiel dat hij nooit iets tegen oom Ben over Dirk gezegd had. Hij beseft dat oom Ben hem had gespioneerd. Samen met een wapen gaat hij zo snel mogelijk naar Jack en Erika omdat oom Ben hen ook ging verraden. Hij komt er nog net op tijd aan en vertelt dat oom Ben aan de kant van de Duitsers staat. Ze binden hem vast aan een boom en Jack kan via de onderkant van de brug naar de overkant geraken. Toen Michiel zich omdraaide, ontdekt hij dat oom Ben ontsnapt is. Een beetje verder was oom Ben gestruikeld en Michiel schiet hem neer. Een paar maanden later werd Nederland bevrijd van de Duitsers en het is een groot feest.

REACTIES

J.

J.

wajo supahr filmmpie

12 jaar geleden

A.

A.

goede samenvatting maar is wel een beetje aan de lange kant hoor

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oorlogswinter (2008)"