Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Amadeus (1984)

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1085 woorden
  • 6 mei 2008
  • 92 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
92 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting:

De titel van de film is Amadeus. Amadeus is de achternaam van Mozart.
De film 'Amadeus' gaat over de jaloezie componist Salieri op het muziek op van
componist Mozart. Het verhaal wordt verteld door Salieri. Het begin van de film begint met een scène waarin Salieri schreeuwt dat hij Mozart vermoord heeft. Salieri wordt in een psychiatrische inrichting gestopt. Vanaf dat moment vertelt hij zijn verhaal aan een priester. Salieri was een bekende componist in Wenen, ondanks dat zijn vader hem niet steunde. Salieri's muziek was bekend, totdat Mozart een opera speelde. Keizer Joseph II vond de opera van Mozart zo goed, dat hij hem opdrachten gaf om onder andere nog meer opera's te schrijven. Salieri vond het muziek van Mozart ook erg mooi, maar hij begreep niet dat een jongen als Mozart zulk mooie muziek kon schrijven. Salieri bad tot God en vroeg aan hem of hij ook de aanleg kan krijgen om zulke mooie muziek te schrijven. Salieri's muziek werd steeds meer vergeten, terwijl het muziek van Mozart steeds bekender werd. Salieri deed aardig tegen Mozart, maar diep in zijn hart was hij jaloers. Hij probeerde Mozart op allerlei manieren tegen te werken, maar het lukte maar niet. Zo huurde hij een meisje in, om te gaan spioneren bij Mozart. Dankzij dit meisje kwam hij erachter dat Mozart bezig is met een opera waarin er Frans gezongen wordt en waarin er ballet in voor komt. Salieri verklapt dit aan de keizer, want de keizer had Franse opera's en ballet in opera's verboden. Toen de keizer zelfs zijn verbod introk, werd Salieri nog jaloerser! Wanneer de vader van Mozart sterft, bedenkt Salieri een gemeen plannetje. Hij gaat verkleed als zijn vader naar Mozart en vraagt hem een dodenmis te schrijven. Mozart zou er veel geld voor krijgen, dus neemt hij de opdracht aan. Helaas krijgt Mozart ruzie met zijn vrouw en wordt hij ziek. Mozart sterft en Salieri speelt zijn dodenmis.

Hoofdpersonen

De drie belangrijkste hoofdpersonen in de film zijn Mozart, Salieri en de vader van Mozart, Leopold.

Mozart :
Ik vind Mozart belangrijk, omdat de hele film om zijn muziek gaat. Het is moeilijk om zijn hele leven samen te vatten, dus daarom zie je maar een paar gebeurtenissen uit zijn leven. Mozart is zelfverzekerd, enthousiast, grappig en hij heeft lef. Hij wist zeker dat zijn muziek de beste was en was altijd blij om zijn opera's uit te voeren. Hij maakte grapjes en spotte met het muziek van andere componisten en hij had lef om ondanks het verbod van de keizer toch een opera te schrijven met ballet en Frans

Salieri:
Salieri is ook een hoofdpersoon, omdat de film door hem verteld wordt. Salieri is jaloers, onzeker, hopeloos en gemeen. Hij probeert Mozart iedere keer tegen te werken en daar draait de film grotendeels om.

Leopold:
De invloed van vader Leopold is heel belangrijk geweest. In de film is die invloed zelfs nog merkbaar als Leopold al gestorven is. Mozart schrijft een compositie over z’n vader. Als het gespeeld wordt staat er in het midden van het podium een in het zwart geklede slechte man, die z’n vader voor moet stellen.
Salieri gebruikte de invloed van Leopold in zijn plan om Mozart uiteindelijk uit te schakelen. Hij kleedde zich helemaal in het zwart en deed een masker op en vervolgens ging hij bij Mozart langs. Hij vroeg hem of Mozart een dodenmis wil schrijven. Mozart zegt ja, maar weet niet dat Salieri de gemaskerde man is.

Historisch gegeven

a )
De film is niet fictie maar ook niet realistisch. De meeste scènes zijn echt gebeurd, maar de regisseur heeft zijn accenten gelegd en bepaalde dingen een andere draai gegeven. Niet alles is gebeurd zoals in werkelijkheid, dus het is historisch gegeven niet helemaal nagespeeld. Er is wel gebruik gemaakt van oorspronkelijke filmmateriaal zoals, pruiken en kleding.
b)
De meeste personages in de film hebben echt bestaan. Bijvoorbeeld; Mozart, Salieri en Constanze Weber. Het ingehuurde meisje door Salieri om Mozart te bespioneren heeft denk ik niet echt bestaan.
c)
De gebeurtenissen in de film maakt in mijn ogen geen betrouwbare historische indruk, want de regisseur heeft de gebeurtenissen die hij belangrijk vind in scène gezet. Ook heeft hij dingen erbij verzonnen om het verhaal leuker te maken. Bijvoorbeeld;

Mozart kreeg de opdracht om een requiem te schrijven. In de film was de opdrachtgever onbekend, maar in zijn echte leven was de opdrachtgever wel bekend. Het was namelijk Graaf Walsegg die een requiem wilde voor zijn overleden vrouw.
Verder is het requiem in de film afgemaakt door Salieri. Dit is niet waar, want in zijn echte leven is het requiem afgemaakt door één van zijn leerlingen.

Tenslotte gebruikte Mozart in zijn echte leven niet het geld om in drank te voorzien, maar hij gebruikte het geld voor zijn zieke vrouw.

Historische figuur

a)
De film gaat voornamelijk over een historische figuur; Mozart. De film geeft geen neutraal verslag over zijn leven, omdat de belangrijkste scènes zijn nagespeeld. Deze scènes zijn niet helemaal gebaseerd op de werkelijkheid.
b)
De regisseur wilde met deze film de kijker amuseren en vertellen over de jaloezie van Salieri op het muziek van Mozart. Ik denk dat de regisseur wil laten zien dat Mozarts opera’s duidelijk te maken hadden met zijn eigen persoonlijke situatie.

Recensie Amadeus

De film 'Amadeus' gaat over het leven en muziek van Mozart en de jaloezie van componist Salieri daarop. Het is moeilijk om het hele leven en al het muziek van Mozart in scène te zetten, dus daarom is er veel weggelaten. De regisseur heeft naar zijn mening, de 'belangrijkste' gebeurtenissen in scène gezet.
Ik vond de film 'Amadeus' een mooie film, omdat het goed nagespeeld is. Ik kon me goed inleven met de personages en ik vond dat ze goed geacteerd hebben. Het gelach van Mozart vond ik ook een erge leuke eigenschap dat ik altijd zal onthouden.

Het milieu en de omgeving waarin de film is opgenomen, vond ik erg goed en betrouwbaar. De kleding, de pruiken, de maskers, alles past bij de tijd waarin Mozart geleefd heeft.
Ik vond de afwisseling en combinatie van muziek en gebeurtenissen erg mooi. Soms hoorde je tijdens een gebeurtenis muziek van Mozart. Bijvoorbeeld toen hij werkte aan zijn opera's.
Kortom; ik vind Amadeus een leuke en goede film. Je krijgt een goede indruk van de muziek en het leven van Mozart. De wrok van Salieri op Mozart is ook erg goed naar voren gebracht. Ik zou iedereen aanraden om te kijken naar Amadeus.

REACTIES

A.

A.

In het begin staat dat Amadeus de achternaam is van Mozart, maar het is zijn voornaam (Wolfgang Amadeus Mozart). Just saying (;

12 jaar geleden

A.

A.

leuk verslag heb er veel van geleerd

5 jaar geleden

K.

K.

slechtste verslag ooit en ook nog eens een k*t spelling. ook al staan er geen fouten in. de film is ook k*t

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Amadeus (1984)"