Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hairspray (2007)

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 1600 woorden
  • 18 december 2007
  • 32 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
32 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Verslag Hairspray

Primaire gegevens:
Titel: Hairspary
Bioscoop: Casino, Breda
Genre: Musical/Komedie
Première: 30-08-2007
Gemaakt: naar aanleiding van de Broadway musical. Deze musical is gemaakt naar aanleiding van een eerdere film uit 1988.
Regie: Adam Shankman
Cast: Nikki Blonsky
John Travolta
Michelle Pfeiffer
Christopher Walken
Amanda Bynes
James Marsden
Queen Latifah

Brittany Snow
Zac Efron
Elijah Kelley
Allison Janney
Jerry Stiller
Paul Dooley

Motivering van mijn keuze:
We wilden eerst naar de film Bordertown gaan, maar omdat deze alleen in de grote steden draaiden zagen we hiervan af. Toen hoorden we dat we ook naar Hairspray mochten en dit leek ons ook een leuke film.

Samenvatting:
Het is 1962. Tracy Turnblad heeft maar één passie en dat is dansen. Verder is ze een grote fan van The Corny Collins show. Wanneer ze een hier een dansplek in wint, probeert Amber samen met haar moeder er alles aan te doen om haar populariteit als koningin van de tv-show terug te winnen.
Ondertussen kan Tracy het steeds beter vinden met Link, de presentator van The Corny Collins show en doet ze er alles aan om het beeld te veranderen dat heerst over de 'zwarte' deelnemers van de show.


Uitwerking kijkwijzer:
Kijkwijzer Film
Titel: Hairspray
Regisseur: Adam Shankman
Naam: Klas: Datum: 31-10-2007

1 Wat zie je: fictie of non-fictie?
■ Speelfim, fictie  Mengvorm  Non fictie, documentaire

2 Wat zie je: hoe verloopt het verhaal?
■ Chronologisch  Mengvorm  Niet chronologisch, flash back - flash forward

3 Wat zie je: welke beeldtechnieken vallen op?
- Cameragebruik - Vertraging of versnelling - Beeldkwaliteit

4 Wat zie je: wat valt op aan de mise-en-scène?
■ De setting  Acteerstijl  Belichting en kleurgebruik

5 Wat zie je: wat valt op aan de nabewerking?
■ Rustige montage  Dynamische montage  Trucages en animaties

6 Wat hoor je: welke rol speelt het geluid?
■ Realistische geluidsmixage  Onrealistische geluidsmixage  (Nagenoeg) ontbreken van muziek


7 Inhoud: waarop ligt in de film de nadruk?
 Op gebeurtenissen en acties in het plot ■ Op de boodschap of thematiek  Op de personages

8 Inhoud: wat was de belangrijkste reden om de film te maken?
■ De filmindustrie  De filmmaker ■ Eerder uitgebrachte films, andere bronnen

9 Betekenis: hoe ervaar jij het bekijken van de film; wat brengt de film teweeg?
- Meeleven met of herkennen van emoties  Meedenken met de plotontwikkeling  Opgaan in genre-aspecten
- Verwonderen, genieten van technische vormgeving ■ Nadenken over thema's  Context en verbanden herkennen

Deel II

Mijn interpretatie/verwerking:
Ik vond de film Hairspray erg mooi. Ik had een klein stukje erover gelezen in de krant en dacht eerst dat ik een soort ‘zoete’ musicalfilm te zien zou krijgen. Dit klopte voor een gedeelte. De film heeft veel liedjes maar gaat ook over serieuze problemen (uit de jaren zestig) over het verschil tussen blank en zwart. In een recensie uit het parool stond het volgende:

“De musical Hairspray maakt tienercamp van het Assepoesterverhaal, maar de film gaat ook over blank en zwart. De zwarte burgerrechtenbeweging eist onder aanvoering van een sterke zwarte vrouw (Queen Latifah) opheffing van de rassenscheiding. Waarom heeft The Corny Collins show aparte dagen voor blanke en zwarte tieners, waarbij de zwarte tieners er met één dag per week ('negerdag') ook nog eens bekaaid afkomen? Waarom mogen blank en zwart niet samen dansen?”


Het verschil tussen blank en zwart is een van de dingen waar de film om draait. In de film wordt Tracy naar de “detention” gestuurd, omdat ze van school gespijbeld heeft vanwege de auditie voor de Corny Collins show. In het lokaal zijn alleen zwarte mensen, die aan het dansen zijn (oa Seaweed, zoon van Maybelle Stubs, de vrouw die de show met Negro Day presenteert). Tracy vindt het erg leuk en doet zelf ook met ze mee. De volgende dag komt de Corny Collins show bij hen op school, en dan mag Tracy niet met Seaweed dansen. Dit laat duidelijk het verschil zien tussen blank en zwart in deze film. De film laat ook veel zien dat vooral de kinderen lijden onder het probleem van het rassenscheiding. Het zusje van Seaweed, Little Inez wilde het in de show dansen. Nadat Negro Day was afgelast wist ze zeker dat ze nooit meer in de show zou kunnen dansen. Ik vond het juist extra leuk dat Inez aan het einde van de film gekozen werd tot Miss Hairspray. Dit zorgde ervoor dat de show werd geïntegreerd, en dat was voor veel mensen een hele grote verandering. De verontwaardiging van Velma von Tussle was erg grappig om te zien, vooral toen Edna Turnblad de camera op haar richtte zodat Velma op live tv bekende dat ze de uitslag heeft beïnvloed door Amber te willen laten winnen.
Ik vond het zelf ook leuk en mooi dat Penny Pingleton, ondanks dat ze van haar moeder niet met zwarte mensen om mocht gaan, toch naar de show ging en toch met de mensen ging dansen. Ik vond het ook wel erg grappig toen Penny Seaweed zoende, op live tv. Toen ze daar eenmaal achter was, was ze ook zo weer weg voor de camera. Om de reactie van haar moeder die het zag op tv, moest ik ook erg lachen.
Het mooiste van de film vond ik de muziek. Het verhaal van Hairspray is niet zo heel erg nieuw: een meisje met een droom, ze loopt tegen bepaalde problemen aan, uiteindelijk overwint ze die problemen en de droom komt uit. Het idee dat achter de film zit over de rassenscheiding tussen blank en zwart vind ik wel goed dat daar aandacht aan besteed wordt, maar ik denk niet dat je met zo een film echt iets bereikt.

Nieuwe 'Hairspray' volgt braaf oude

Dit is de titel van een recensie. Ik ben het hier wel mee eens, ik vond de film op zich wel leuk, maar het was beter geweest om de film te maken naar de oude film en musical en niet hetzelfde. Nu vond ik de film vrij ouderwets.
Over het algemeen vond ik Hairspray een leuke film, al zat er niet echt een goed verhaal in, maar door de liedjes werd het wel leuk.

Deel III
Recensies

John Travolta speelt vrouwelijke hoofdrol
LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse acteur John Travolta (52) gaat een vrouwelijke rol spelen in de verfilming van het musical Hairspray. Dit meldden Amerikaanse media vrijdag.
Haispray vertelt het verhaal van Tracy Turnblad, een dik meisje dat probeert beroemd te worden als danseres op televisie. Travolta speelt de moeder van Tracy.
Travolta werd in de jaren '70 wereldberoemd als king van de discodansvloer in Saturday Night Fever. Later speelde hij onder meer in Pulp Fiction.

www.bndestem.nl /
www.ad.nl

Nieuwe 'Hairspray' volgt braaf oude
JOS VAN DER BURG

Hollywoods buitenbeentje John Waters had het vast niet kunnen dromen. Zijn satirische cultfilm Hairspray over bekrompenheid in Baltimore in het begin van de jaren zestig werd in 1988 zijn grootste succes én later een musicalhit op Broadway. Een nieuwe filmversie van Hairspray combineert de musical en de film. Het origineel is venijniger.

John Waters zocht het met Hairspray dicht bij huis. De in 1946 geboren filmmaker groeide zelf op in de provinciestad Baltimore, wat voor een homo niet eenvoudig was. Het verklaart Waters' liefde voor buitenbeentjes die in al zijn films is terug te vinden.

In de nieuwe versie van Hairspray, die zich net als de oude in 1962 afspeelt, is de buitenstaander de dikke tiener Tracy Turnblad (innemend debuut Nikki Blonsky), die een torenhoog, door haarlak bij elkaar gehouden, kapsel heeft. Ze is idolaat van de op de lokale tv uitgezonden The Corny Collins show, waarin in hoepelrokken en keurige kostuums geklede tieners dansen op rock-'n-roll platen. Aan het einde van het seizoen wordt de beste danseres uitgeroepen tot Miss Hairspray. Het lukt Tracy om mee te doen aan de show en door haar energieke dansstijl wordt ze snel populair. Gedoodverfde winnaar Amber (Brittany Snow) probeert haar dikke concurrente met lasterpraatjes en beledigingen ('Cinemascope is breed, maar niet breed genoeg voor jou') uit te schakelen. Ze krijgt steun van haar bekrompen moeder, die de show produceert (geestige rol van Michelle Pfeiffer). Tracy heeft het beter getroffen met haar ruimdenkende moeder (John Travolta als dikke vrouw: minder erg dan u denkt) en vader (Christopher Walken).

De musical Hairspray maakt tienercamp van het Assepoesterverhaal, maar de film gaat ook over blank en zwart. De zwarte burgerrechtenbeweging eist onder aanvoering van een sterke zwarte vrouw (Queen Latifah) opheffing van de rassenscheiding. Waarom heeft The Corny Collins show aparte dagen voor blanke en zwarte tieners, waarbij de zwarte tieners er met één dag per week ('negerdag') ook nog eens bekaaid afkomen? Waarom mogen blank en zwart niet samen dansen?

Conservatief Baltimore raakt van die eis flink over de toeren. Als Tracy's vriendin Penny een zwart vriendje krijgt, stort voor haar hysterische, bijbelvaste moeder de wereld in. Helaas voor haar is de vooruitgang niet te stoppen. 'Je kunt de tijd proberen stil te zetten, maar je weet dat het niet kan,' zingen de tieners.

Scenarist Leslie Dixon (Freaky friday) en Adam Shankman, die tot nu toe de kost verdiende als filmchoreograaf, volgen met hun Hairspray tamelijk braaf de oude versie. Maar er zijn ook verschillen. In de nieuwe film zingen de acteurs om de vijf minuten een liedje uit de Broadwaymusical. Fijn voor musicalliefhebbers, maar hun vrolijk gesnater kan niet op tegen de muziek van onder meer Ike Turner en Curtis Mayfield in de oude versie.

En welk musicalliedje kan op tegen Lesley Gores You don't own me? Ook is veel van Waters' venijn in de nieuwe versie verdwenen, zoals de dolkomische scène waarin Penny's moeder in een zwarte wijk bij voorbaat denkt dat ze beroofd wordt: ''Neem alles mee, maar doe mij niets.''


De nieuwe Hairspray is leuk, maar keurig. Wat zou Waters ervan vinden?
www.parool.nl/film

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hairspray (2007)"