Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hoe duur was de suiker? (2013)

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 723 woorden
  • 15 april 2017
  • 31 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
31 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Hoe duur was de suiker

De film speelt zich af in de tijd dat Nederland nog koloniën bezat. Je volgt in deze film verschillende personages maar de nadruk licht voornamelijk op het leven van Minimini en Misi Sarith. Minimini is een slavin maar eigenlijk een half slavin. Ze is namelijk ter wereld gebracht door haar moeder en een slavenhouder die haar had misbruikt. Op deze manier is ze op een positie beland die gunstiger is dan het lot van de meeste slaven. Ze is de lijfslaaf van Misi Sarith. Enkel in het begin van de film blik je terug naar het verleden als Minimini terugblikt naar haar oorsprong; de tijd dat haar moeder, Kwasiba, werd misbruikt en zij ter wereld kwam. Vervolgens wordt er teruggeblikt op de kindertijd. Dit deel is zeer kort maar je ziet hoe haar 2 mogelijke vaders achtereen overlijden. Minimini is niet zeker wie van de 2 haar vader is omdat ze beide haar moeder achter elkaar hadden misbruikt. Beide overlijden ze als Minimini en Misi Sarith nog kinderen zijn. Van deze tijd zie je slechts een kort stukje waarbij ze samen in de deuropening staan van de stervende. In dit stukje is te zien dat de omgang vriendschappelijk is en dat er nog geen slaaf en meesteres verhouding speelt. Na deze sprong in de tijd kom je terug in het heden. Sarith is 19 jaar oud en heeft een bevoorrecht leven. Na de dood van haar vader hertrouwt haar moeder. Deze man heeft ook al een huwelijk achter de rug en heeft een dochter, Elza. Elza en Sarith worden zusjes en ze gaan echt een familie vormen. Ze leven in luxe en hebben bedienende slaven om hen heen. Minimini is de lijfslavin van Sarith en zij is overtuigd dat zij de lijfslavin is van de mooiste vrouw van Suriname. Je merkt in deze film dat de omgang tussen de 2 hoofdpersonages enorm verandert. In het begin hebben ze een vriendelijke relatie tot elkaar en lijken het bijna vriendinnen. Minimini wordt zelfs in het rijtuig gelaten, maar later verandert dit. Beetje bij beetje groeien de standen uit elkaar en word Minimini steeds minder waardig. Je merkt ook dat Sarith zich steeds meer bewust gaat zijn van haar positie en daar zelfs misbruik van gaat maken. Op een gegeven moment als haar ouders buiten de deur zijn en zij vindt dat een slaaf ongehoorzaam is, laat ze haar bestraffen. Dit was de lievelingsslaaf van haar stiefvader en zij wordt zo zwaar gestraft dat dit haar dood wordt.

Als de film overgaat naar het heden zijn ze tieners op zoek op het liefdespad. Beide denken ze de liefde van hun leven te hebben gevonden maar later blijkt dat dit niet het geval is. Sarith wordt gedumpt en heeft zojuist haar zus gekoppeld in de veronderstelling dat ze dan tegelijkertijd zouden trouwen. Dit had het grootste feest van Suriname moeten worden.

De camera volgt zowel Sarith als Minimini. Maar het wordt uit Minimini's perspectief verteld. Ze schrijft vele jaren later haar levensverhaal op. Het schrijven heeft ze later in de film geleerd van haar uiteindelijke echtgenoot. Dit is uniek omdat de meeste slaven deze kans niet krijgen.

Minimini schrijft haar levensverhaal en eigenlijk kijk je als toeschouwer mee naar haar herinneringen. Het gevolg van deze perspectief keuze is dat je als kijker de verschillen tussen de twee standen ervaart. Door deze keuze krijg je een beter inzicht in het leven van een slaaf maar ook zie je dat het leven van de hoge stand ook geen simpel bestaan is. Ze dienen aan vele verwachtingen te voldoen.

Mening:

Ik ben geen grote fan van deze film omdat het vrij veel op geslachtgemeenschap is gebaseerd en dit bijna de rode draad door het verhaal lijkt. Toch besef ik me dat dit waarschijnlijk ook wel bij het tijdperk hoort maar toch leek het onnatuurlijk veel. De acteurs waren stukken beter dan het niveau van de doorsnee Nederlandse film. De film heeft echter wel een goede boodschap. Ik heb altijd een hekel gehad aan de slavenhouders wat ook niet is verdwenen maar ik vergat dat het leven van de kolonie houders toch ook niet altijd rooskleurig was. Maar ook dat een vrije slaaf niet zeker was van zijn leven. Over het algemeen ben ik geen fan van deze film maar er zaten wel leerzame punten in.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.