Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Zo organiseer je een examenstunt

Door David

De eindexamenstunt is het evenement waar menig scholier naar uitkijkt als het examenjaar van start gaat. De gekste ideeën worden bedacht en iedereen ziet het al helemaal voor zich. Maar als het dan eindelijk zover is, heb je het te druk, weet je niet wat je wil of staat niemand op om die stunt ook daadwerkelijk te organiseren. Aan de hand van foto's van mijn eigen examenstunt neem ik jullie mee door het stuntproces zodat jullie niet eindigen met een totale flop. 

1. Begin op tijd

Het is handig om vroeg te beginnen. Het eindexamenjaar is nu eenmaal druk en als je vlak voor je laatste schooldag ook nog eens een hele eindexamenstunt moet organiseren is de kans groot dat je dit toch maar overslaat. Hoe eerder het thema vastligt en hoe eerder een commissie is vastgesteld, hoe leuker de stunt uiteindelijk wordt. Het bespaart gewoon een hoop stress.

 

2. Neem met een klein groepje de leiding

Het is niet mogelijk om met de hele school een stunt te organiseren. Iedereen wil iets anders en uiteindelijk loop je elkaar alleen maar in de weg. Zorg dat je met maximaal acht mensen het voortouw neemt. Met dit groepje hak je de knopen door en zorg je dat alle ideeën ook daadwerkelijk worden uitgevoerd.

3. Zorg dat iedereen de mogelijkheid heeft om mee te denken

Natuurlijk kan je geen knopen doorhakken met de hele school, maar als een examenstunt zomaar wordt opgedrongen door een klein groepje dat dan toevallig de 'stuntcommissie' is, is dat niet zo chill. Maak een WhatsAppgroep aan waarin iedereen ideeën kan droppen of ga in een mentoruur de klassen langs. Zet in alle berichtjes dat mensen jou kunnen bereiken als ze een leuker idee hebben of als ze mee willen denken. Dan kunnen ze achteraf tenminste niet meer zeiken dat ze het huidige idee stom vinden. De kans om een beter idee te bedenken was er namelijk.

 

4. Overleg met de school maar zeg niet alles

Het is het leukst om de hele school te verrassen met jouw stunt, maar soms is het wel handig om even te overleggen met de leiding. Van welke lokalen kunnen jullie de sleutel krijgen, mogen jullie 's avonds in de school en op welk moment van de dag kunnen docenten vrij krijgen voor een feesie op het schoolplein? En als je je plan nou een beetje mooi presenteert, hebben de meeste scholen ook nog wel wat geld liggen voor de stunt. Dat scheelt weer eindeloze inzamelacties. 

5. Stuur iedereen een uitnodiging met alle info

Als alle knopen zijn doorgehakt en het plan compleet is, is het van belang dat alle examenkandidaten een uitnodiging krijgen. Datum, tijd, thema, kledingvoorschriften, do's en dont's, noem het allemaal maar op. Zorg dat het plan voor iedereen duidelijk is. Het is een beetje matig als de ene helft als hippies komt aanzetten en de andere helft van niks weet en in hun gewone schoolkloffie komt aankakken.

 

6. Taken verdelen

Overleggen gaat prima met dat kleine clubje, maar de hele school ombouwen tot een hippiecamping, studentenvereniging of boerderij gaat makkelijker met een grote groep. Voeg daarom bij je uitnodiging een takenlijst toe waarop mensen zich kunnen inschrijven. Het voordeel is dat alleen mensen zich aanmelden die ook echt mee willen werken.

7. Betrek de hele school er bij

Leuk om met je eigen jaar de boel op stelten te zetten, maar als brugger zat ook ik te wachten op een beetje ontregeling. Zorg dus dat je ook even aan de andere klassen laat zien dat het jullie f*cking laatste schooldag is. Gijzel een derdeklasser of organiseer een watergevecht tussen de onderbouw en de bovenbouw.

 8. En dan eindelijk rellen

Het feest kan beginnen! En dan niet met het ingooien van ramen, afsteken van brandbommen of het bekogelen van je leraar Duits. Dat is namelijk een beetje sad. Maar zet iedereen op scherp, trek wat klassen leeg, geef docenten wat maffe opdrachten en laat de muziek hard spelen. 

Bij mijn stunt was het thema 'studentencorps'. Beter nu één dag dan je hele studentenperiode, was het idee. Al zingend (een eeuwenoud studentenlied) trokken we door de school en vielen we klassen binnen waar we de scholieren al staande op tafels wat studentenwoorden aanleerden. 

Ontgroening

Aan het eind van de dag werden alle docenten uitgenodigd op het schoolplein voor de enige echte ontgroening. Onder luid applaus van de rest van de school werden de docenten één voor één naar voren gehaald om te Twisteren met rollerskates aan, hardop het hele woordenboek Duits voor te lezen en om deel te nemen aan de studentenquiz. De verliezende docent werd naar huis gestuurd met rood gespoten haar. 

Mijn stunt was een groot feestje.

Dit wil je ook lezen:

 

Gepubliceerd op 20 maart 2024


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?