Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Zo helpen je ouders je te slagen

Je ouders. Ze koken voor je, doen je was en boven alles houden ze natuurlijk enorm veel van je. Nu de examens dichterbij komen, bekruipt ook je ouders de examenstress. Dus hierbij de ultieme examengids voor ouders.

1. Geen verjaardagen

Je opa, nichtje of die vage kennis, altijd is er wel iemand jarig. En hoewel het wel zo beleefd is om even langs te komen op iemands verjaardag, hebben de eindexamens nou eenmaal prioriteit. Want in één keer slagen betekent ook dat je kind daarna ruim drie maanden vakantie heeft waarin je al die gemiste verjaardagsfeestjes kunt inhalen.

2. Geen klusjes

Ouders hebben er een handje van het werk dat ze eigenlijk zelf moeten doen, uitbesteden aan hun kinderen. Want ja, waarom heb je ze anders gekregen? Maar beste ouders, tijdens het leren voor de examens telt elke minuut en dat betekent dat jullie deze periode zelf de afwas moeten doen en ook zelf de auto moeten wassen. Het is veel werk, maar dan kunnen jullie alvast wennen voor wanneer wij uit huis gaan om te studeren.

3. Ruim onze kamer op

We leven in een chaotische wereld en dat geldt zeker ook voor onze kamer. Zonder erbij stil te staan verandert onze opgeruimde kamer telkens weer in een varkensnest. Nu zal het wel zo zijn dat we verantwoordelijker worden wanneer we de rommel zelf opruimen, maar voor verantwoordelijkheid is tijdens de eindexamens even geen tijd.

4. Even geen vragen

Wanneer ik thuis ben lijkt het wel alsof ik te gast ben bij de talkshow van mijn ouders. Ze willen zoveel weten: hoe was je dag? Had je het leuk op school? Hoe ging wiskunde? Dit is normaal gesproken al behoorlijk vervelend, maar tijdens de examenperiode hebben we het voor dit soort onzin simpelweg te druk. 

 5. Leg spullen klaar

Het is dan eindelijk zo ver. Na maandenlang studeren beginnen de examens. Waarschijnlijk zijn wij behoorlijk gestresst en dat kan ertoe leiden dat we wat vergeten. Daarom is het belangrijk dat wanneer wij een examen hebben, jullie de essentiële spullen voor ons klaarleggen. Denk hierbij aan een flesje water en een banaan voor tijdens het examen, maar bijvoorbeeld ook een geodriehoek bij het examen wiskunde. Natuurlijk willen we niet dat jullie ons vragen welk examen we hebben, maar gelukkig is dit allemaal te vinden op deze site.

6. Ga niet met ons in discussie

De laatste en állerbelangrijkste tip: ga niet in discussie en doe gewoon wat wij zeggen. Natuurlijk is dit even wennen na al die jaren waarin jullie alles over ons te zeggen hadden, maar tijdens de examenperiode is het belangrijk dat wij ons op ons gemak voelen. Dus wanneer wij een pizza willen, bestellen jullie een pizza. En wanneer wij de nieuwste iPhone willen, bestellen jullie de iPhone 14 pro. Zo simpel is het. Nou ja, misschien dat laatste niet, maar jullie snappen wat ik bedoel.

Natuurlijk begrijp ik dat de eindexamenperiode ook voor ouders een lastige tijd is. Want naast alle stress hebben jullie kinderen ineens ook geen tijd meer de saaie klusjes in huis te doen en jullie vragen te beantwoorden. Tegen alle ouders die hier moeite mee hebben, zou ik willen zeggen: nog even doorbijten, jullie zijn er bijna.

Dit blog werd eerder gepubliceerd op 6 april 2023

Gepubliceerd op 5 april 2024


ADVERTENTIE
Durf jij de uitdaging aan?

Ben jij tussen de 17-30 jaar en wil je kennismaken met Defensie en een bijdrage leveren aan de samenleving? Tijdens de MDT Missie van het Ministerie van Defensie en Stichting TijdVoorActie zet je jezelf 80 uur in voor zelfontwikkeling, maatschappelijke impact én teamwork. Meer weten? 

Check de video

Alles over de examens in je timeline?