Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Wie is er schuldig aan het examenlek?

Door Merel

Wie er ook achter de verspreiding van het vwo-examen Frans zit, waarschijnlijk zijn er meerdere partijen schuldig aan het lek. Mogelijk zelfs een school. Dat zegt Jaap Timmers, universitair hoofddocent en politiedeskundige aan de VU.

Als het vwo-examen Frans in fysieke vorm op een school gestolen is, ligt de fout deels bij die school. "De school is dan slordig geweest", aldus Timmers.

Goed opbergen

Want hoe gehaaid een dief ook is, de schooldirecteur is altijd verantwoordelijk voor het geheim houden en veilig opbergen van de examens. "Maar de andere schuldige is natuurlijk degene, een leerling of iemand anders, die daar misbruik van heeft gemaakt."

Het is echter ook mogelijk dat de dader het examen digitaal heeft gestolen en vervolgens geprint en gefotografeerd heeft. In dat geval zouden de examenmakers een gat in hun beveiliging kunnen hebben.

Vaker gebeurd

Timmers denkt ook dat dit soort problemen zich eerder hebben voorgedaan. "Ook al zeggen sommige instanties van niet, dat kan gewoon niet anders." Hij meent zich minstens één incident op de Nederlandse Antillen te herinneren.

Docent Frans Swannet van den Akker merkt op: "Als het examen uit een school is gestolen, dan moet de betreffende school dat weten. Een pakketje examens is altijd verzegeld en als die verzegeling gebroken is, dan valt dat heus wel op." Tot nu toe heeft geen enkele school zich gemeld.

Gepubliceerd op 29 mei 2013


ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Alles over de examens in je timeline?