Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Verdachte uitgelekt examen op vrije voeten

Update vrijdag 17:49 uur: De verdachte man van 22 die gisteren werd opgepakt in verband met het uitlekken van het examen Frans, is toch weer vrijgelaten. De officier van justitie heeft dat besloten. Hij blijft wel verdacht in het onderzoek, dat maakte justitie vrijdag bekend.

Scholieren.com houdt je op de hoogte.

Er zijn geen sporen van braak gevonden bij de kluis waar het uitgelekte examen in zat, meldt NU.nl. De kluis is opengemaakt met een sleutel en van één van de pakketjes met examens in die kluis was de verzegeling verbroken.
 
De examenkluis had oorspronkelijk drie sleutels, maar nu blijkt dat er in 2011 een kopie van een sleutel is gemaakt nadat er eentje kwijt was geraakt.

-------------------------------------------------------------------------------------
Er zijn geen braaksporen gevonden op de kluis waar het uitgelekte examen in zat. De kluis is geopend met een sleutel. Dat is bekendgemaakt op een persconferentie op de islamitische scholengemeenschap. In de kluis lagen sinds 17 april twee pakketjes met de examens, die voor 12 eindexamenkandidaten waren. Van een van die pakketten was de verzegeling verbroken.

Er zouden drie sleutels zijn van de kluis, maar uit onderzoek van de school blijkt dat er in 2011 een kopie is gemaakt, nadat er een sleutel was kwijtgeraakt. Wie hierbij betrokken is geweest, kon de school niet zeggen.

 
-------------------------------------------------------------------------------------
 
Het vwo-examen Frans is gelekt vanuit de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam. Dat heeft de politie bevestigd.

De politie heeft een 22-jarige man opgepakt, die donderdagmiddag verhoord wordt. Het is geen medewerker van de school.

Vwo Frans zou gistermiddag om 13:30 uur gemaakt worden, maar werd een avond voor de grote dag door een anoniem persoon op internet gezet. Daarom is ervoor gekozen om vandaag een alternatief examen Frans af te nemen. Enkele scholieren lieten ons al weten gedupeerd te zijn door de verplaatsing, omdat ze de volgende dag al op vakantie zouden gaan.

Vandaag zijn er dus alsnog zo'n 17.000 vwo'ers begonnen aan Frans. Volgens het College voor Examens hebben alle scholen het examen goed ontvangen.

De vraag is alleen of alle leerlingen zijn op komen dagen, omdat velen een vakantie hadden geboekt. Vliegmaatschappij KLM heeft al laten weten dat alle eindexamenkandidaten Frans hun vlucht gratis mochten omboeken.

Ibn Ghaldoun

De school kwam in 2007 al in opspraak omdat het subsidiegeld gebruikte voor diverse reizen in 2005 en 2006 naar Saudi-Arabië. Daarvoor besteedde de school circa 200.000 euro, terwijl de reizen helemaal geen 'educatief karakter' hadden, aldus de schoolinspectie toentertijd.

Maar er was de laatste jaren meer aan de hand: zo bleek uit onderzoek dat twee imams wel op de loonlijst van de school stonden, maar daar helemaal geen werkzaamheden uitvoerden. Ook bleek destijds dat examinatoren van de school bij het nakijken van de examens te veel punten toekenden aan leerlingen.

Lees al het nieuws rondom het uitgelekte examen Frans in ons dossier

Gepubliceerd op 31 mei 2013


ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Alles over de examens in je timeline?