Studeren lijkt misschien nog een ver-van-je-bed-show - eerst dat examen eens halen - maar de eerste voorstellen wat betreft de nieuwe basisbeurs zijn al uitgelekt.
De bedragen zijn ietsje lager dan bij de oude basisbeurs. Er wordt dus geen rekening gehouden met de huidige inflatie en duurdere leefomstandigheden. De hoogte van de beurs is overigens nog niet definitief vastgesteld, het voorstel wordt komende maand besproken in de Tweede Kamer.
Basisbeurs
Zoals je weet, komt de basisbeurs dus terug en verdwijnt het leenstelsel. Het kabinet wil studenten vanaf het collegejaar 2023/2024 een basisbeurs geven van 91 euro per maand als zij bij hun ouders wonen, en 255 euro als zij op kamers zitten. De aanvullende beurs voor studenten van wie de ouders weinig verdienen, moet maximaal 419 euro gaan bedragen. Dat bevestigen meerdere Haagse bronnen aan het AD.
De bedragen zijn lager dan toen de basisbeurs werd afgeschaft in 2015. Op dat moment kregen uitwonende studenten 286 euro en thuiswonende studenten 102 euro.
Dit bericht op Instagram bekijken
Niet blij
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) denkt niet dat aankomende studenten blij zijn met de bedragen die nu worden genoemd. "De bedragen zijn lager dan de vorige basisbeurs, terwijl de prijzen wel echt zijn gestegen", zegt de LSVb tegenover ANP.
Uit een rondgang van Scholieren.com onder studenten in spé blijkt inderdaad weinig enthousiasme. "Ik vind het een beetje een karig bedrag", meent Tobias. "Zeker als je kijkt naar wat een kamer tegenwoordig kost." Sanne sluit zich hierbij aan: "Dit is toch niks in verhouding met de huizenprijzen?" Volgens Suze 'gaat dit nergens over': "Ik ontvang op dit moment meer geld door mijn tegemoetkoming scholieren". Maartje is nog ietwat positief: "Erg weinig, maar ach, beter dan niks..."
"We vinden dat het mogelijk moet zijn voor studenten om schuldenvrij af te studeren. Dat kan niet met deze bedragen", aldus de LSVb. Zij kunnen zich ook niet vinden in het bedrag voor de nieuwe aanvullende beurs. "De aanvullende beurs is nauwelijks verruimd."
1 miljard
Minister Dijkgraaf begrijpt de reacties van scholieren, studenten en clubs als het LAKS en de LSVb, die volgden op het uitgelekte bericht over de nieuwe bedragen. Hij legt uit dat hij zich aan bepaalde voorwaarden moet houden. "We hebben de enveloppe van 1 miljard", zegt hij na afloop van de ministerraad. "Dus ja, hoe wil je dat verdelen?"
Over de aanvullende beurs zegt hij dat hij vooral studenten beter wil aansporen om de aanvullende beurs aan te vragen. Veel studenten maken geen gebruik van de aanvullende beurs, terwijl zij daar wel recht op hebben. Je kan dit straks aanvragen als je ouders maximaal 53.900 verdienen. De aanvullende financiering wordt dan meer als standaardoptie aan studenten aangeboden. "Dat betekent dat er meer gebruik van wordt gemaakt, dat geeft ook wel iets meer kosten. Dat zie je dan terug in een iets lagere basisbeurs", licht Dijkgraaf toe.
Studeren in 2022
Een andere belangrijke vraag die bij veel examenkandidaten leeft, is wat er gebeurt als je dit jaar begint met studeren, dus in september 2022. Dan geldt het leenstelsel namelijk nog. Als het aan minister Dijkgraaf ligt, moet de prestatiebeurs in 2023 beschikbaar zijn voor iedereen die op dát moment studeert, dus ook voor studenten die al in eerdere jaren zijn begonnen aan hun studie, zo schrijft De Telegraaf. Als je in 2023 begint, krijg je dus direct de basisbeurs. Als je dit jaar al aan een opleiding begint, krijg je het vanaf je tweede jaar.
Jongeren die al studeren en gebruikmaken van het leenstelsel - of er volgend jaar tijdens hun eerste studiejaar gebruik van zullen maken - zullen worden gecompenseerd. Daarover lees je meer via deze link op Studenten.com.
Definitieve besluit volgt
Volgens de Haagse bronnen zijn de bovengenoemde bedragen de voorkeur van het kabinet, maar zijn er nog andere scenario's in kaart gebracht. Die zijn vrijdag besproken in de ministerraad. Volgende maand gaat de Tweede Kamer erover praten. Nog even wachten op het definitieve besluit dus.
Lees ook
Zal ik wel of geen tussenjaar nemen vanwege het leenstelsel?