Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Ook 5 maanden zomervakantie? Neem een tussenhalfjaar in eigen huis!

Opgelucht leg ik mijn pen neer. Mijn laatste schoolexamen zit erop en dus heb ik vakantie! Geen school, geen centrale eindexamens en geen verplichtingen meer. In plaats daarvan vijf maanden lang totale vrijheid. Ik heb er zin in!

Maar al snel na het verlaten van de gymzaal waar ik mijn toets had, slaan de twijfels toe. Wat nu? Ik ben dan wel klaar met school, maar eigenlijk heb ik geen idee wat ik met al mijn tijd ga doen. Vanwege de coronacrisis zijn festivals afgelast, gaat mijn examenreis niet door en ik heb geen idee wat ik nu eigenlijk wil met mijn leven. Een heldere ingeving verlost me: ik neem een tussenhalfjaar in eigen huis om naar mezelf op zoek te gaan. Eerste bestemming: de bank. 

Bankhangen

Uren, nee, dágen ga ik bankhangen! Netflix and chill, maar dan in mijn eentje onder een deken. Op anderhalve meter afstand van mijn ouders, dat wel. Ik weet zeker dat ik helemaal tot mezelf zal komen. Niets en niemand anders behalve een goede serie en ik, zodat ik puur kan focussen op mijn eigen spirituele verlangens.

En als ik dan drie series gebinged heb, heb ik eindelijk wat bereikt in mijn leven. Een voldaan gevoel, dat zal het me opleveren. En daarna, dan ga ik gewoon nóg een serie kijken… net zolang tot ik er geen voldoening meer uit haal. Dan is het tijd voor de volgende stap.

Tuinzania

Avontuur! Na al dat bankhangen is het tijd voor een activiteit met iets meer spanning. Daarom ga ik backpacken. Naar Tuinzania. Een beetje risicovol, want het coronavirus ligt op de loer in de buurlanden, maar juist dat risico zal mij een adrenalinestoot geven die ik in mijn leven nooit meer zal vergeten.

Verder wil ik niet te veel plannen. Van dag tot dag leven, dát maakt het juist zo spannend. Elke dag weer een andere hoek van de tuin ontdekken, en soms blijf ik ergens net wat langer plakken. Doen waar ik zin in heb, cultuur snuiven, vlinders tegenkomen! En misschien af en toe zelfs een spannend tripje naar de schuur.

De laatste fase

En dan is het tijd voor de belangrijkste fase in mijn tussenhalfjaar. Ik ga mijn kamer opruimen. Het klinkt misschien saai, zeker vergeleken met alle andere activiteiten die ik dan al gedaan heb, maar deze activiteit moet je zéker niet onderschatten. Door mijn kamer op te ruimen maak ik niet alleen mijn kamer, maar ook mezelf even helemaal leeg. En dán kun je pas volledig tot jezelf komen. Je kunt mediteren, of wandelen, of zelfs een boek schrijven, maar je kamer opruimen, dat zorgt ervoor dat je jezelf weer herontdekt. Tenminste, dat heb ik ergens gelezen.

En daarna? Dat zien we dan wel weer. Als het goed is, stap ik na deze belangrijke periode van mijn leven weer in een nieuwe fase en weet ik beter wat ik écht wil. Misschien dat ik dan voorzichtig de grenzen van mijn huis verlaat. Een festivalletje bezoeken, ofzo.

Gepubliceerd op 27 maart 2020


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?