Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Hoe staat het met de zenuwen voor de examenuitslag?

De dag waar we al weken - zo niet maanden - naar toeleven, is eindelijk daar: het is vandaag tijd voor de uitslag van de eindexamens. Het duurt nog enkele uren voordat iedereen weet of 'ie geslaagd is of niet. Hoe staat het tot nu toe met de zenuwen?

Wij maakten een rondje langs de examenkandidaten.

Uitslag

"Ik heb na de examens geen stres kunnen krijgen, gelukkig", aldus havist Ayana (17). "Ik heb genoten van de rust na de examens. Ik heb sinds twee avonden wel last van stress in mijn buik. Hoe dan ook, ik laat mijzelf niet voor de gek houden. Ik heb mijn uiterste best gedaan en het resultaat zal hoe dan ook belonend zijn. Ik heb er op veel vlakken vertrouwen in, maar op veel ook niet, ik heb het gevoel dat ik enkele examens heb verprutst. Had ik toch beter moeten leren..."

De zestienjarige havist Sabriël is daarentegen helemaal niet zenuwachtig. "Zelfs tijdens de examens was ik dat niet. En dat maakt me juist bang, want ik ben nooit zo kalm geweest. Ik denk dat ik óf net geslaagd ben of nét niet geslaagd ben. Het ligt echt aan de n-termen en mijn punten. Ik weet mijn punten niet van drie vakken, omdat we geen punten mochten opvragen. Wat heel stom is... Maar we gaan het meemaken en kijken of de vlag straks uithangt. Of ik."

"Met de zenuwen gaat het tegen mijn verwachtingen in best goed!", vertelt vwo'er Doris (17) blij verrast. "Ik had voor de examens verwacht dat naar mate de uitslagdag dichterbij zou komen, ik echt enorm zenuwachtig zou zijn. Maar omdat de examens bij mij veel beter gingen dan mijn SE's, heb ik er wel vertrouwen in en ben ik vrij rustig. Ik heb mijn ochtend goed volgepland zodat ik niet de hele dag aan het wachten ben, want daar zou ik denk ik wel heel zenuwachtig van worden. Al met al denk ik dat ik een leuk feestje kan gaan vieren!"

Vertrouwen

Op de school van vmbo'er Evi (15) werkt het allemaal net even anders. Doordat zij op een mytylschool zit, doet zij staatsexamens. De schriftelijke examens heeft Evi met het reguliere onderwijs mee gedaan, maar zij moet nog een mondeling doen. "Ik ben wel zenuwachtig of ik mijn schriftelijke examens goed gemaakt heb, want dat punt krijgen we pas als we alle mondelingen gedaan hebben. Bij mij is dat 2 juli. Daar heb ik wel zenuwen voor, omdat ik dan allemaal antwoorden moet geven op vragen van twee examinatoren."

"Ik heb er best wel veel vertrouwen in dat ik slaag", meldt havist Charline (17). "Maar ik ben toch wel nerveus, omdat het altijd nog fout zou kunnen zijn gegaan. Biologie heeft mijn gemiddelde cijfer waarschijnlijk wel echt omlaag gehaald, dus dat wordt nog afwachten. Om de zenuwen te tackelen ben ik veel bezig met sporten en mijn hobby's." Vmbo'er Thomas (16): "De spanning begint nu wel op te lopen, vooral doordat ik er voor m'n examenperiode al niet al te best voor stond. Hopen dat het goed komt."

Vast op Mallorca

Voor wie het helemaal spannend is, is vwo'er Danique. Zij zou gisteren vanaf Mallorca terugvliegen naar Nederland, maar haar vlucht is gecanceld vanwege het noodweer aldaar. "Ik had al best wel wat spanning, want ik weet niet zeker of ik straks geslaagd ben of niet, ik twijfel daar heel erg over. We zouden om 16.00 uur terugvliegen, maar toen we onderweg waren naar het vliegveld, begon het ineens heel hard te regenen. Onze hele bus liep zelfs onder water, net als het vliegveld, zo zagen we later. Toen raakte iedereen in de stress. Bijna iedereen op die vlucht is op examenreis en we trekken met elkaar op. Op een gegeven moment kreeg iemand een belletje met 'kunnen jullie terugkomen, jullie vlucht is volgens mij gecanceld.' Toen zijn we allemaal teruggegaan."

"Daarna was het echt pure chaos", gaat Danique verder. De vlucht van vandaag zit vol, donderdag zat eigenlijk al meteen vol, en van Duitsers op het vliegveld hoorden dat voor hen de komende vijf dagen geen vluchten beschikbaar zijn. Niemand kon ons helpen, we stonden echt met honderden mensen op het vliegveld. Gelukkig hebben we nu een vlucht kunnen regelen voor vandaag, maar die gaat wel pas na de examenuitslag. Ik mis nu het moment met de docenten, het uitreiken van de cijferlijsten en het allemaal te vieren met de rest. Dat kan ik nu allemaal niet meemaken, dat vind ik wel heel erg jammer. Maar goed, ik ben al lang blij dat ik vandaag terug naar huis kan, hoewel er nu misschien ook nog noodweer komt. Ik hoop in ieder geval heelhuids thuis te komen."

Gepubliceerd op 12 juni 2024


Alles over de examens in je timeline?