Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Examenupdate dag 12: frauderende examendocent

Door Kim

De aller-allerlaatste loodjes voor de allerlaatste examenkandidaten: vandaag werden alleen nog Spaans, Turks en Arabisch afgenomen op de havo en het vwo.

Daarnaast is een docent vandaag Duits vandaag ontslagen omdat hij fraudeerde tijdens het nakijken...in het voordeel van z'n leerlingen.

Frauderende docent

De leraar van het Elzendaalcollege in Gennep had namelijk bij elf van z'n 34 leerlingen de vmbo-examens Duits in hun voordeel verbeterd. Uit liefde voor z'n leerlingen of eigen slagingspercentage waarschijnlijk, maar de tweede corrector bleek minder gecharmeerd van deze actie.

De leraar is op non-actief gesteld, maar wordt sowieso ontslagen. De Onderwijsinspectie hoopt morgen te besluiten of de elf leerlingen hun examen over moeten doen in het tweede tijdvak, of dat de onterechte krullen en aangepaste antwoorden gewoon teruggedraaid kunnen worden.

Recordaantal fouten in examen

Nog nooit heeft het College van Examens zoveel gratis punten uit moeten delen omdat er verkeerde vragen gesteld werden in de toetsen. Meestal ging het over kennis die niet geleerd had hoeven worden.

In totaal kregen vier vragen het predikaat 'onterecht' en ontvingen alle scholieren daarom het volle puntenaantal: bij vmbo Aardrijkskunde, havo Wiskunde A, havo Aardrijkskunde en vwo Natuurkunde. Alle fouten werden ontdekt door het LAKS. Vorig jaar ging het maar om één verkeerde vraag.

Minder klachten dan vorig jaar

Geen klachtenrecord dit jaar: de teller bij het LAKS is blijven steken op ruim 137.000, terwijl het er vorig jaar nog 149.000 waren. Waren de examens goed te doen, of is er alleen maar minder geklaagd-om-het-klagen dan vorig jaar?

Anne van het LAKS: "Dat kan allebei, dat weten we niet zo goed. Sowieso merkten we vorige week wel even dat scholieren elkaar op aan het jutten waren om te gaan klagen, maar uiteindelijk bleek dat best mee te vallen. De onzinklachten halen we er natuurlijk meteen uit, met veel inhoudelijke klachten konden we meteen aan de slag. En voor klachten als 'te lang' of 'te moeilijk' gaan we volgende week met het College voor Examens om tafel zitten."

Amper Turks en Arabisch

Waarom zijn er maar 274 examenkandidaten in heel Nederland die Turks of Arabisch afleggen, terwijl er duizenden leerlingen zijn die talen spreken en best een voldoende zouden kunnen halen? Toon van der Ven, voorzitter van de vereniging Levende Talen, denkt dat veel scholieren wel interesse hebben in z'n examen, maar dat veel scholen het vak niet aan durven te bieden.

"Ze zijn bang om dan de enige in de klas te zijn, en daarmee Turkse en Marokkaanse leerlingen aan te trekken," verklaart hij. En dan is hun school niet meer zo 100% blank als het tafellaken van je Volendamse grootmoeder na een wasbeurt met Vanish Oxi Action endatwillennzeniet. Discriminatie!

Mega-examenreis van 100 leerlingen

Je kunt met twee vrienden naar Terschelling gaan, maar leerlingen uit Amstelveen wilden het eigenlijk wat grootser aanpakken. Maar liefst honderd(!) examenkandidaten van het Keizer Karel College stappen deze week gezamenlijk op het vliegtuig naar Mallorca.

Vwo'er Tyrone Dorlandt vertelt tijdens het inpakken van zijn koffer; "Het leek ons wel leuk om met een hele groep v6'ers op vakantie te gaan, en blijkbaar zijn wij wel een jaarlaag waarin bijna iedereen zo'n reis ook echt leuk vindt."

Bijzonder is dat de schoolleiding zich er helemaal niet mee bemoeid heeft. "Toen we dit bedacht hadden, zijn vier meisjes het gaan zelf regelen. Nu gaan we met honderd leerlingen, het overgrote deel dus." Honderd examenkandidaten van dezelfde jaarlaag die een week lang op hetzelfde eilandje hun examenstress al feestend uit hun poriën zweten: welke school weet dit te overtreffen?

Scholieren.com publiceert op elke examendag een examenupdate: over de toetsen van de dag, bizarre examenincidenten, de klachtenscore bij 't LAKS and more. Nog meer examennieuwshonger? Slam!FM presenteerde tot vandaag in samenwerking met ons het Eindexamenjournaal van 21:30 tot 22:00 uur. Uitzending gemist? Klik hierrr.

Gepubliceerd op 31 mei 2011


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?