Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Examenklachten: waar melden?

Help, er wordt drumles gegeven boven m'n examenzaal, het examen is veel te moeilijk en er zoemt een wesp vlakbij 't raam! Wat moet je doen als je een klacht hebt over je examens? Wij zetten de belangrijkste sites, organisaties en nummers op een rijtje voor je.

Het LAKS

Onze vriendjes van 't LAKS openden vandaag hun examenklachtenlijn (al voor de 25e keer!). Je kan bij hen terecht met klachten over de organisatie, de inhoud en het niveau van de examens. Een drumles boven je examenzaal valt daar dus ook onder. Je kunt je klacht indienen 

op examenklacht.nl of de organisatie bellen op: 020-524 40 66. Daar zit een team van tien scholieren voor je klaar.

Klachten die bij 't LAKS binnenkomen, worden behoorlijk serieus genomen: ze overleggen met het College voor Examens of met de Inspectie van het Onderwijs.

En nog 'n extraatje: op de website examenklacht.nl wordt bovendien bijgehouden hoeveel klachten er per vak zijn ingediend. Kan je meteen even checken of jij de enige bent die het economie examen zo moeilijk vond.

Inspectie van het Onderwijs

Wat je ook kunt doen, is je rechtstreeks richten tot de Inspectie van het Onderwijs. Als je vindt of denkt dat je examen niet volgens de regels is afgenomen, kun je een brief of mailtje sturen naar de Inspectie van het Onderwijs. Zij checken of je klacht gegrond is en of het examen ongeldig kan worden verklaard. 

Op hun website kun je ook terecht voor veelgestelde vragen over de examens.

Klachtencommissie van school

Ook je school heeft een klachtencommissie. Klachten die je daar kunt indienen, moeten vooral gaan over het gedrag van personeel dat het examen heeft afgenomen. Als jij dus een constant niezende leraar naast je had zitten, kun je naar de klachtencommissie stappen. Ook de belissingen van het personeel van je school kun je aanklagen: als jij door een docent de examenzaal uitgezet bent, kun je dat natuurlijk ook aanklagen. Of je dan gelijk krijgt, is natuurlijk weer 'n ander verhaal..

Contactgegevens van deze commissie kun je vinden in de studiewijzer/informatiegids van je school.

Commissie van beroep

Heb je het echt te bont gemaakt? Dan kun je je nog altijd richten tot de Commissie van beroep. Dat kan bijvoorbeeld als je het niet eens bent met een beslissing die de directeur heeft genomen, omdat je het examenregelement hebt overtreden. 

Als je het niet eens bent met de uitspraak van de klachtencommissie van je school, kun je ook in beroep gaan bij de Commissie van beroep.

Gepubliceerd op 14 mei 2012


Alles over de examens in je timeline?