Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Dit valt op aan de n-termen van de eindexamens 2024

Door Roos

Het is zover: de dag van de waarheid. Met gevoel voor drama kwamen vanochtend één voor één de n-termen op Examenblad te staan. Nu kun je best goed inschatten of je wel of niet geslaagd bent. Wij wierpen een blik op de n-termen en vergeleken deze met de statistieken van de bereken-je-cijfer tool en examenpolls die jullie hebben ingevuld. Welke n-termen vallen mee en welke tegen?

Wil jij alvast een inschatting maken of je vanmiddag een verlossend telefoontje krijgt? Bereken dan je cijfers met onze cijfertool die nu is bijgewerkt met de n-termen en gebruik daarna de ben-ik-geslaagd-tool om je SE en CE cijfers in te vullen. 

Hoge n-termen vwo wiskunde

Vwo'ers zijn aangenaam verrast over de n-termen. Scholieren zijn vooral verbaasd over de n-termen van wiskunde A en B, die komen allebei uit op 2,1. Faye (18): "Ik ben heel erg blij met wiskunde A. Thomas (17): "Sowieso vind ik de meeste n-termen echt aan de hoge kant, zoals 1,7 voor economie, 1,5 voor geschiedenis en 1,2 voor Nederlands." 

@remuslupin.co De buren hebben mij horen schreeuwen van geluk net #wiskunde #examen #examens2024 #vwo #wiskundeexamen ♬ original sound - 🎧

De n-termen voor havo en vmbo-gt kennen minder van deze uitschieters. Bij havo is er geen enkele n-term van 2,0 en op vmbo gt-niveau is die er alleen voor het vak drama. Yeshiva: "2,0 voor drama daar ben ik ook echt blij mee." 

Meer reacties van scholieren

"Ik heb de hele tijd gewacht op de n-term van Duits. Ik had al verwacht dat die laag zou zijn, maar voor Nederlands had ik toch echt hoger verwacht. Ik keek naar de reacties van docenten en die hadden de N-term hoger ingeschat, echt jammer. Engels moet ik ook eerlijk in zijn, daar had ik ook hoger gehoopt. Ik hoorde dat veel mensen hem lastig vonden en veel klachten bij het LAKS waren ingediend.

- Maria, vmbo-gt

"Ik had de n-termen eerlijk gezegd wel hoger verwacht."

- Alec (17), vmbo-gt

"1,9 voor scheikunde kan me nog wel beetje saven denk ik."

- Céline (16), vmbo-gt

Ik vind de n-termen wel prima. Bijvoorbeeld voor aardrijkskunde 1,7 en Nederlands 1,5. Die van economie en bedrijfseconomie had ik wel hoger verwacht (gehoopt).

- Daniek (17), havo

"Hoi, ik ben zelf echt heel blij met de n-termen, vooral omdat ik nu overal uitkom op een eindcijfer van afgerond 8. Ik was niet echt verrast dat het deze n-termen waren, maar ik had ze zelf wel wat lager ingeschat. Al met al ben ik natuurlijk heel blij, want deze n-termen hebben voor veel mensen het verschil gemaakt in slagen of zakken."

- Chelaysiah (17), havo

"Ik werd wakker met veel berichten over de n-term bekendmaking. Het begon met natuurkunde met een 1,2, dat was gunstig! Wel jammer dat Engels zo laag is met een 0,6. Vorige jaren was het 1,0. Ik kan niet klagen, aangezien ik toch op een hoge voldoende uitkom. Ik ben over het algemeen best blij met de n-termen en vond bijvoorbeeld Nederlands best hoog vergeleken met de moeilijkheid en vorige jaren."

- Ayana (17), havo

"Ik ben best wel tevreden met de n-termen, maar voor mijn gevoel mochten wiskunde B en natuurkunde wel hoger. Die n-term 1.5 van Nederlands had ik echt niet verwacht en daar was ik wel heel blij mee.
Door deze n-termen heb ik een hogere slagingskans."

- Sabriël (16), havo

"Ik ben vooral verbaasd over de hoogte van de n-term van wiskunde A: ik vond die echt goed te doen, maar ik denk dat ik daarmee in de minderheid ben, want 2,1 is echt heel hoog. Sowieso vind ik de meeste n-termen echt aan de hoge kant, zoals 1,7 voor economie, 1,5 voor geschiedenis en 1,2 voor Nederlands. Ook ben ik blij dat Duits net iets boven de 0 is, ik was uitgegaan van 0 omdat ik het examen zeer goed te doen vond. Ik ben benieuwd naar het telefoontje vanmiddag, want ik heb een redelijk goed gevoel nu!"

- Tycho (17), vwo

"Ik begrijp niet waarom scheikunde dit jaar laag is. De examen was niet echt heel makkelijk om zo’n n-term te geven. Ik had een 1,2 verwacht."

- Bana (20), vwo

"Ik vond de n-termen wel aan de hoge kant zeker voor wiskunde A. 1.5 had ik verwacht maar 2.1 zeker niet. 0.9 van scheikunde was zeker te verwachten omdat het prima examen was. 1.5 van bio erg blij mee, want ik wist niet zo goed wat ik daar van moest vinden."

- Willemieke (19), vwo

Reacties van docenten

"Vwo wiskunde A is wel echt bizar hoog! Wiskunde B had ik wel hoog verwacht. Vwo A was niet makkelijk, maar ook weer niet zo extreem. Heb de afgelopen jaren wel moeilijkere examens gezien."

- Menno Lagerwey, docent wiskunde 

"Voor natuurkunde en NaSk 1 geen rare n-termen.

- Rafal Wietsma, docent Nask-1 en natuurkunde

"De n-termen voor economie en beco voor havo zijn in lijn der verwachting. Had gerekend op een 1, het werd een 1,2 voor eco en beco."

- Frank Bosma, docent economie

Nog meer reacties op de n-termen

Reactie van het LAKS

"We zien dit jaar verdeeld over vmbo, havo en vwo veel hoge n-termen. Voor de meeste scholieren pakt dit natuurlijk goed uit, maar wel laat dit ook enigszins zien dat de examens (te) moeilijk waren. Dat kan verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld door lesuitval of door andere achterstanden. Die geluiden dat de examens moeilijk waren, hoorden wij gedurende de examens ook en zie je nu dus ook gedeeltelijk terug in de n-termen.

De meest opvallende voor ons is natuurlijk de n-term van 2.1 voor wiskunde A & B van vwo. Zo’n n-term is in het verleden al wel eerder voorgekomen bij wiskunde op het vwo, maar het blijft natuurlijk alsnog hoog. De hoogte van deze n-term kan iets zeggen over de prestaties van scholieren op het examen, maar ook hun ervaring van het examen. Zelf hebben wij natuurlijk ook klachten ontvangen over dat examen. Opgeteld waren dat er 12.500, daarvan gingen 8.000 over dat het examen te moeilijk was."

- Dada, eindexamenklachtenlijncoördinator LAKS

En hier gaat de tekst weer verder..

Gepubliceerd op 12 juni 2024


Alles over de examens in je timeline?