Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

5 tips voor het (her)vinden van je examenmotivatie

Het duurt nog een paar maanden en dan is het zover: de eindexamens. Volgens je docenten en je ouders super belangrijk, maar shit, jij moet nog de motivatie ervoor vinden...

Geeft niks, wij helpen je daar een handje bij.

Tip 1: Plannen

Om maar met de saaiste (maar effectiefste) tip te beginnen: een goede planning is goud waard. Het geeft je perspectief en zorgt ervoor dat je niet overweldigd raakt door de grote hoeveelheid stof. De hoeveelheid gelukshormonen die vrijkomt na het maken van een perfecte planning, is ongekend (maar ik ben dan ook een planning-junkie). 

Bekijk wat je per vak moet doen, bepaal in hoeveel sessies je de stof wilt leren, maak een overzicht van de beschikbare dagen en deel het aantal sessies door de dagen. Je hoeft daarna alleen nog te bedenken welk vak op welke dag je gaat doen en voilà, je bent klaar!

Tip 2: Denk aan voldoende vrije tijd

Het is minstens zo belangrijk om tijd voor leuke dingen vrij te houden, zodat je je niet schuldig hoeft te voelen als je je zesde aflevering van Friends aan het kijken bent – dat heb je immers ingepland - én zodat je een buffer hebt, mocht je planning te krap blijken. Zo zijn vrijdag en zondag bij mij standaard schoolwerk-vrije dagen. Op de andere dagen gooi ik meestal na een uur of zes 's avonds de handdoek in de ring, maar in de uren dat ik wél leer, concentreer ik me ook voor 100 procent (of nou ja, dat probeer ik…).

Tip 3: Houd het doel voor ogen

Hoe je het ook wendt of keert, dat eindexamen komt er en daar valt niets aan te doen. Wat er ná het eindexamen komt, is echter wel je eigen keuze. Misschien ga je eindelijk Spaans leren in je tussenjaar of heb je je ingeschreven voor de studie waar je altijd al van droomde. Op het moment dat je motivatie zich op een dieptepunt bevindt, zou je een lijstje kunnen maken met alle redenen om door te zetten. You got this!

Tip 4: máák motivatie

'Ik doe dit morgen wel, want dan heb ik wel motivatie.' Vaak genoeg zeg ik dit tegen mezelf, terwijl ik diep van binnen weet dat ik morgen net zo min zin heb in die lastige wiskundeopgave als vandaag. Soms moeten er gewoon dingen gebeuren en dan kan lichte dwang best handig zijn, bijvoorbeeld in de vorm van een examentraining. 

Het kan al helpen om jezelf te verplichten iets te doen door in de mediatheek op school te gaan zitten of door je telefoon uit te zetten. Voor sommigen werkt het om samen te gaan leren, maar de verleiding om te gaan kletsen is dan natuurlijk wel groot.

Tip 5: Focus op de positieve kanten

Eerlijk is eerlijk: het eindexamen heeft ook zo zijn voordelen. In tegenstelling tot de geslaagden van afgelopen jaar, kan jij zeggen dat je de complete examenjaar-experience hebt gehad, inclusief die beruchte weken waar je je hele schoolcarrière naartoe hebt gewerkt en het zenuwslopende telefoontje na afloop. Het jaar afsluiten zonder examens zou toch een beetje een anticlimax zijn. Bovendien, er is geen activiteit die meer verbroedert dan met duizenden medescholieren op dezelfde rottoets kunnen schelden 😉.

Gepubliceerd op 4 maart 2024


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?