Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

10 supervette examenstunts

Door David

Waar kijk je nou naar uit, na al die bittere schooljaren? Juist, het organiseren van een geweldige, onvergetelijke, allesovertreffende examenstunt! Lekker legaal van je school een puinhoop maken. Nog geen plannen gemaakt? Hier tien vette voorbeeldstunts ter inspiratie.

1. Ballonnen

Simpel en redelijk low budget: zo veel mogelijk kleurrijke ballonnen opblazen en ermee doen wat je wil. Het telaatkomloket tot de nok toe vullen, de aula omtoveren tot een ballonnenballenbak of de lerarenkamer pimpen.

Ook leuk: drie sloten aan de fiets van die vervelende conciërge hangen en de sleuteltjes in de ballonnen stoppen. Het zal even duren voordat hij thuis is. 

2. Party

Je neemt maar één keer afscheid van je middelbare school, dus dat kun je maar beter goed doen. Voor de enthousiaste laatstejaars die zich in dit motto herkennen: organiseer een feest! Onder schooltijd natuurlijk, liefst in een zelf afgezet (en afgesloten?) gebied midden in de aula, inclusief loeiharde Party Rock Anthems, loungebanken en bitterballen.

Variatie: maak er een beach party van door een paar kruiwagens zand te storten en voor de school te gaan bivakkeren in zwembroeken. Met strandstoelen, palmbomen en natuurlijk een ijscokraam.

3. Waterpret

Wil je die lieve schattige onderbouwers en de rest van school nog even lekker pesten? Zorg dan voor een tuinslang en een hoop commotie. Lok de hele school naar buiten om iedereen vervolgens van een verfrissende douche te voorzien.

Tip: maak er een hele act van door het brandalarm af te laten gaan (piece of cake met een sigaretje bij de melder) en ren in brandweerpakken door de school om hier en daar wat bruggertjes te blussen.

4. Bomvol bekertjes

Deze werkt gegarandeerd en blinkt uit in eenvoud. Nodig: plastic bekertjes. Heel veel plastic bekertjes. What to do? Vul ze met water en zet ze in de gang naar de lerarenkamer/het open leercentrum/het kunstlokaal, whatever. Precies zó dat het onmogelijk is het gebied in kwestie te betreden zonder een waterballet te creëeren.

Gevolg? Niemand kan erdoor tot de gang meter voor meter ontruimd is. Result!

5. Schuimparty

Dit is er eentje voor gevorderden, maar wel ü-ber-cool. Leg met alle examenkandidaten wat geld bijeen en huur een schuimkanon.

Ideaal om het schoolplein om te toveren in een badderfestijn en ervoor te zorgen dat die klas van 2023 voor eeuwig in de (brugger)geheugentjes gegrift staat.

6. Het boerenleven

Regel wat kippen  en laat die vrij in de gangen van school. Geeft natuurlijk een enorme schijtbende. Taak van de docenten: zorg dat alle 30 kippen binnen een uur in de kooi zitten. Wat je niet vertelt, is dat er maar 25 rondlopen.

Of de dierenbescherming hier blij mee zal zijn, is wel een dingetje. Want deze activiteit zal niet alleen de docenten een hoop stress opleveren.

7. Kamperen

Ben jij zo iemand die er altijd al van gedroomd heeft een nacht door te brengen op school? Waarom dan niet meteen in full camping-style? Zet met z'n allen tentjes op (in de aula of op het schoolplein), slaapzakjes mee en huppakee. En dan is een festivalcamping natuurlijk leuker dan een burgerlijke gezinsveldje.

Even overleggen met je schoolleiding is hier aan te raden. Of niet natuurlijk.

8. Barricade

Een beetje gewaagd: barricadeer de ingang(en) van de school. Dit kan op alle mogelijke manieren, van daadwerkelijke sloten met kettingen tot hooibalen of menselijke vleeshopen. Zolang er maar niemand een voet in het gebouw kan zetten.

9. Kunstenaar

Kies een kale grijze schoolmuur uit en schilder of teken daarop een mooi artistiek portret van je docenten. Het liefst natuurlijk een beetje grappig. Kijk bijvoorbeeld eens naar de naaktportretten in je kunstgeschiedenisboek. 

10. Studentencorps

Bouw het hele schoolgebouw om tot een heuse studententoko. Stapel de gangen vol met lege bierkratten en plak de lokalen vol met memo's: 'He Paul-Peter, ik heb je bakje nasi leeggegeten gozer. Sorry pik!'. Maak een vlag voor jouw studentenvereniging en hang die boven de ingang en uiteraard komt iedereen strak in pak op school. Een betere voorbereiding op het studentenleven is er niet. 

Check dit artikel voor dit voorbeeld en een heel stappenplan voor het organiseren van een examenstunt.

Let er wel op dat je geen grenzen overschrijdt, en bepaal van tevoren hoe lang je hiermee doorgaat. Leraren of directeuren hebben bizar genoeg nog wel eens moeite met veel lesuitval...

Dit artikel is eerder verschenen op 13 april 2018.

Gepubliceerd op 2 april 2024


ADVERTENTIE
Durf jij de uitdaging aan?

Ben jij tussen de 17-30 jaar en wil je kennismaken met Defensie en een bijdrage leveren aan de samenleving? Tijdens de MDT Missie van het Ministerie van Defensie en Stichting TijdVoorActie zet je jezelf 80 uur in voor zelfontwikkeling, maatschappelijke impact én teamwork. Meer weten? 

Check de video

Alles over de examens in je timeline?