Eindexamens 2023

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Fajah deed tijdens haar examenjaar een theatervooropleiding

Door Zoë

Schitteren als actrice in een film of toneelstuk: het is iets wat de zeventienjarige Fajah uit Dieren het liefste doet. Het is dan ook geen wonder dat ze na de middelbare school graag een theateropleiding wil doen. Om goed voorbereid deel te nemen aan de audities van deze opleiding en nog meer bezig te zijn met haar passie voor acteren, besluit Fajah een aantal maanden geleden om middenin haar examenjaar een intensieve theatervooropleiding te volgen. 

"Het begon allemaal aan het einde van groep 7", steekt Fajah van wal. "Ik ging kijken bij de eindvoorstelling van mijn zus die al wat langer bij een toneelschool bij mij in de buurt speelde. Toen ik daar was, dacht ik gelijk: dit wil ik ook! In groep 8 startte ik met toneellessen en kreeg ik gelijk de hoofdrol in de eindvoorstelling van dat jaar."

"Toen ik voor de eerste opvoering in de coulissen stond, voelde ik mijn hart tekeer gaan. Maar zodra ik opkwam, ging er een soort knop in mij om. Ik zag de mensen niet meer en ging volledig op in mijn rol. Het was ontzettend spannend, maar het gaf me wel een adrenalinekick. De jaren daarna veranderde mijn angst langzamerhand in gezonde spanning en kon ik steeds meer genieten van het optreden. Nu is toneel echt een uitlaatklep voor mij."

De auditie

Na een aantal jaren vol mooie voorstellingen gooit corona roet in het eten en kan er niet meer worden opgetreden. Fajah kan daardoor ook niet meer naar de toneelschool, maar de liefde voor acteren verdwijnt hierdoor niet: "Ik was nog steeds erg geïnteresseerd in toneelspelen en ging daarom kijken bij de open dag voor de theateropleiding van Artez in Arnhem. Toen ik daar was, wist ik bijna gelijk dat ik naar deze school wilde. Voor deze opleiding worden slechts tien van de vierhonderd auditanten aangenomen en aangezien ik door corona al een tijdje niet meer had gespeeld, wilde ik graag nog iets doen om mij beter voor te bereiden op de audities. Een leerling van Artez raadde mij aan om een vooropleiding te doen, en zodoende heb ik bij Theatervooropleiding Oost auditie gedaan."

"De auditie vond ik doodeng, want dit was de allereerste keer dat ik auditie deed. Er waren erg veel auditanten, en ik was er dan ook van overtuigd dat ik niet aangenomen zou worden. Een aantal dagen na mijn auditie belde mijn mentor van de vooropleiding mij om te vertellen dat ik deel mocht nemen aan de vooropleiding. Toen ik dit hoorde was ik eerst een paar minuten in shock, want ik had helemaal niet verwacht dat ik aangenomen zou worden. Later was ik erg blij en mijn familie en vrienden waren ook super trots en supportive."

Vooropleiding

Een aantal weken geleden heeft Fajah de vooropleiding, waar zij vijftien weken lang elke vrijdag en zaterdag les kreeg van verschillende docenten, afgerond: "Doordat ik voortdurend les kreeg van verschillende docenten, kon ik goed bekijken welke acteerdisciplines ik precies leuk vind. Ik moest niet alleen monologen uit mijn hoofd leren en voordragen, maar kreeg ook lessen in mime en rap-improvisatie. De allerleukste les vond ik camera-acteren, waarin ik zelf een personage moest ontwikkelen en de scènes die ik speelde ook echt werden opgenomen. Het terugzien van deze scènes maakte me best trots, maar ik was ook kritisch op wat ik zag. De lessen waren hierdoor erg leerzaam voor mij."

Het volgen van een extra opleiding tijdens het examenjaar is natuurlijk niet niks. Het combineren van de vooropleiding met school, werk en vrije tijd is dan ook niet altijd even makkelijk geweest voor Fajah: "In vwo-5 stond ik er super goed voor en dacht ik dat ik de vooropleiding er prima bij kon hebben, maar om heel eerlijk te zijn heb ik het allemaal wel een beetje onderschat. Ik had nauwelijks vrije tijd en was in de weken van de vooropleiding ook aardig oververmoeid. Desondanks had ik de drive om door te gaan, want ik vond het acteren super leuk. En doordat ik extra goed heb gepland, is het me toch gelukt om alles te combineren."

De toekomst

Na de middelbare school wil Fajah het liefst dus naar de toneelopleiding van Artez, maar ze heeft ook een plan B achter de hand: "Als ik niet door de audities kom, wil ik graag internationale ontwikkelingsstudies in Wageningen studeren. Dit wil ik dan combineren met een andere hobby van mij, namelijk het maken van mijn eigen muziek. Ik zou het super leuk vinden om toegelaten te worden tot de toneelopleiding, maar ben ook helemaal tevreden met mijn back-upplan. In de toekomst wil ik graag iets betekenen voor de wereld. Het lijkt me erg leuk om dit te doen aan de hand van het overbrengen van een boodschap in een toneelstuk, maar door middel van het oplossen van voedselvraagstukken kan ik ook belangrijke veranderingen teweegbrengen."

"Voor nu ga ik gewoon mijn best doen tijdens de auditie en de beste kant van mezelf laten zien, en verder zie ik wel. Ik ben al verder gekomen dan ik zelf ooit had gedacht, dus ik wil dan ook iedereen aanmoedigen om gewoon vol voor je passie te gaan. Wie weet kom je verder dan je denkt."

Dit wil je ook lezen:

Gepubliceerd op 24 maart 2023


ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!
Eindexamen gids

Ga jij studeren?

Op Studenten.com lees je alles en luister je de Studententijd podcast!

#}
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

#}