Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

Yes, ik blijf zitten!

"YEAH! VAKANTIE!" roep ik terwijl ik hysterisch op en neer spring. Het is mei 2011, ik zit in vwo-5 en ik heb net besloten dat ik dit schooljaar wil blijven zitten.

Vrijwillig, want in theorie zou ik nog over kunnen gaan.

Ik dacht altijd dat ik alles op alles zou zetten om naar vwo-6 te mogen, tot ik op een dag naar mijn vreselijke cijferlijst staar. Langzaam beginnen mijn vwo'ische breincellen na te denken over het nut van overgaan.

Geen harde werker

Dan zou ik namelijk vwo-6 beginnen met een ontzettende kennisachterstand en zou ik heel hard moeten werken om mijn examens te halen. Voor school ben ik echter helaas niet zo'n zeer harde werker. Bovendien heb ik op de basisschool al eens een klas overgeslagen, dus zo'n drama kan het toch niet zijn?

Het besluit is eigenlijk best wel overweldigend. Ik gedachten spring ik op, ren ik hysterisch door de school heen, ruk ik mijn kleren van mijn lijf en schal ik de leus "SPRING BREAK!!!" door de gangen. In werkelijkheid houdt slechts mijn ziel een feestje en vergezel ik mijn beste vriend tijdens zijn doublurejaar. In dezelfde klas economie, een drama voor onze docent.

Hogere slagingskans

Mijn ouders zijn van streek door mijn besluit, maar dit is toch het beste wat ik kan doen? Ik verhoog mijn slagingskans direct door nu vrijwillig te blijven zitten.

Het vooruitzicht van een jaar lang uit mijn neus eten, blijkt helaas niet te kloppen. Veel mensen denken dat zittenblijvers geen reet meer aan school hoeven te doen en alleen maar negens en tienen halen, MAAR ER IS EEN REDEN DAT IEMAND BLIJFT ZITTEN,

Die zes vijven op je rapport vorig jaar hadden toch ook een reden? Denk maar niet dat je als (al dan niet vrijwillig) zittenblijver niets meer hoeft te doen. Misschien heb je een kleine voorsprong, maar verder moet je in het nieuwe jaar toch echt aan de bak.

Bijna 3x

Sterker nog: nadat ik het vijfde jaar nog eens heb gedaan, ga ik slechts op het nippertje over. Het hangt echt van het laatste cijfer af van de uitgestelde toets op de dag voor de rapportvergaderingen.

Er staat niets voor niets in mijn Scholieren.com-bio dat ik een grote uitsteller ben.

Maar een jaar blijven zitten betekent natuurlijk ook een jaar uitstellen. Een jaar nog meer verlangen naar je middelbareschoolvrije toekomst. Zeven jaar is verschrikkelijk lang en ik ben er inmiddels ook meer dan klaar mee.

Eindelijk opgekrast

Elke dag fantaseer ik hoe het zou zijn als die rottige examens eindelijk achter de rug zijn en de vrijheid op me wacht. Als een heldere zon aan de wijde horizon. Wat zou het toch mooi zijn, een diploma. En wat zouden de docenten en directie blij zijn als ik eindelijk opgekrast ben.

Zeker als je niet weet wat voor studie je wilt gaan doen, is doubleren zo slecht nog niet. Je mag er dan gratis een jaartje extra over nadenken, terwijl je op hogescholen en universiteiten tegenwoordig een mooi bedrag moet dokken als jouw hersencellen de druk niet aankunnen. Ga dus niet onnozel je brein uitspitten, maar blijf lekker een jaartje zitten!

Gepubliceerd op 8 mei 2012


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

D.

D.

Misschien moet ik blijven zitten, dit jaar... Ik hoop dat ik van de 4 een 5 kan maken, of van de twee vijven, zesen. En dan ook verder niet afzakken... -_- Shit, ik blijf zitten!

10 jaar geleden

J.

J.

Ik herken je verhaal in mezelf. Heb 2 jaar geleden tijdens de proefwerkweek me kapotgewerkt om toch nog 6-vwo te kunnen halen. Vastbesloten om niet de 2 jaar die ik op de basisschool had overgeslagen weer te verliezen en 8 jaar over mijn vwo te doen, want ik had al een jaar 'verloren'. Maar toen ik, nadat ik zelfs na het wiskundeproefwerk nog bijles ben blijven volgen voor die her, die een 4,7 moest zijn, de dag voor die her mijn voorlopige cijferlijst zag, dacht ik 'wat ben ik aan het doen? Mijn eindexamenjaar ingaan met een 4 en een 5 en niks boven de 6,2 die dan voor altijd in mijn v5 pta zullen staan.' Heb school gebeld, de her niet gemaakt, en nadat op mijn 1e nieuwe v5 lijst een 9,7 voor bio en een 9,3 voor SK prijkten, en ik uiteindelijk met een 7 gemiddeld over ben gegaan, heb ik geen moment spijt gehad.

Ga niet met de hakken over de sloot je eindexamenjaar in. Tenzij je je hele zomervakantie binnen achter je bureau van 8 tot 8 wil zitten leren om je kennisachterstand in te halen. Een jaar extra klinkt lang, maar een jaar geen leven hebben omdat je alleen maar moet leren is je alternatief.

En echt, het kan erger. Er zijn mensen die 8 jaar over hun havo doen.

10 jaar geleden

A.

A.

Je kan het misschien nu wel opgeven, maar al je vrienden strijden wel en je doet toch niet veel met deze vrije tijd, ik heb in vwo 5 juist nog wel de sprong naar vwo 6 gemaakt om daar in vwo 6 te zakken, maar daar heb ik uiteindelijk veel meer aan gehad, in vwo 6 krijg je namelijk veel examen oefening, en je behandelt ALLE STOF, dus een achterstand is geen probleem, en zo heb ik uiteindelijk veel meer oefening gehad en slaagde ik in 1x met superhoge cijfers voor mijn tweede jaar examens

10 jaar geleden

S.

S.

ik ben moe van al die slechte cijfers man tips?

8 jaar geleden