Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2022

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Weinig stress bij vmbo-examen Nederlands

61.542 vmbo-scholieren van zowel gemengde leerweg als de theoretische leerweg kregen vandaag het examen Nederlands voor hun kiezen. Kahly Roose weet zeker dat ze dit vak in ieder geval gehaald heeft. “Er zaten nauwelijks onverwachte dingen in en had me goed voorbereid, dus heb er een goed gevoel over.”

Ze noemt slechts een paar moeilijkheden: "De eerste tekst vond ik wel lang en daarom lastig. En vraag 3 snapte ik totaal niet.” Ook was er een wesp in haar examenzaal waardoor iemand ging gillen. “Daar schrok ik wel even van.”

Bij Noah Snoek ging het ook goed. “Ik werd wel moe van al die woorden tellen. Maar het ging zeker niet slecht.”

Opslagruimte

Dolores Ockeloen zat in een nogal gehorige opslagruimte van de school het examen te maken: “Op een gegeven moment ging het regenen en het leek net of er meteorieten op het dak neerstortten. Maar mijn examen ging zo goed en stressloos dat ik het eigenlijk wel leuk vond!” Bij Ince Wright viel het ook erg mee: “De vraagstelling vond ik prima, het examen was zeker niet moeilijk.”

Docent Daniëlle Pronk is het daar mee eens: “Volgens mij was het een degelijk examen. De leerlingen die ik heb gesproken leken er goed mee overweg te kunnen.” Verder viel Daniëlle niets speciaals op behalve de bronnen: “De gegeven bronnen hadden wat meer variatie dan normaal, zo zag je een artikel van de Volkskrant terwijl dat vaker voorkomt in examens van een ander niveau.”

Erratum

Sterre Teunissen, klachtencoördinator van het LAKS, vertelt dat de meeste klachten binnenkomen over de lengte. “Blijkbaar vonden de scholieren die gingen klagen de vragen ook onduidelijk, en wisten ze daarom niet wat ze moesten doen.”

Sterre stelt in haar statement ook dat op verscheidene scholen een bijkomend erratum onduidelijk of helemaal niet is voorgelezen. Hierin stond dat een bepaald antwoord minstens 100 woorden moest bevatten en dat je anders geen punten voor krijgt. Het LAKS gaat hier verder onderzoek naar doen.

Vanaf woensdag 10 mei t/m 24 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en check onze livestream op onze Eindexamens facebookpagina elke dag rond de klok van 17:30u!

Gepubliceerd op 12 mei 2017


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?