Eindexamens 2022

Volg ons op Instagram of Tiktok!

Volg ons ook op Instagram of Tiktok!

Vmbo'ers verdeeld over derde examendag

Op het vmbo was woensdag de dag van de 'kleine' examens: voertuigentechniek, transport en logistiek en Fries. Twee van de drie Friese leesteksten waren volgens de deelnemers niet moeilijk. Over voertuigentechniek zijn de meningen verdeeld.

Zo'n 33 vmbo’ers van alle niveaus bogen zich woensdag over het examen Fries. Een van hen, examenkandidaat Marc de Boer, was de enige op zijn school die examen deed in het vak. "Het ging heel erg goed, misschien omdat ik erg veel examens heb geoefend", aldus Marc.

Eén lastige tekst

Examenkandidaat Jantine Boonstra is ook tevreden. "Het examen was niet veel moeilijker dan de oefenexamens die ik heb gemaakt. Een van de drie teksten was wel erg lastig, daarbij heb ik veel woorden in het woordenboek moeten opzoeken. Ik verwacht ongeveer een zes te hebben."

Bij de Eindexamenklachtenlijn van het LAKS zijn woensdag aan het begin van de avond nog helemaal geen klachten binnengekomen over vmbo Fries. Coördinator Sadjia Safdari is niet verbaasd, gezien het lage aantal deelnemers. "Ik vind het wel erg leuk dat Fries ook voor het vmbo nog altijd een examenvak is, terwijl er maar zo weinig deelnemers zijn."

Stof sloot niet aan

Het examen transport en logistiek is op niveau vmbo-gl in heel Nederland door maar drie leerlingen afgelegd. Nog eens veertig leerlingen deden het examen voertuigentechniek. Scholier Hans Roksnoer had er niet veel moeite mee. "De stof die wij het afgelopen jaar behandeld hebben, sloot niet heel erg aan bij het examen, maar toch was het goed te doen. Ik hield nog twintig minuten over en was dus ruim op tijd klaar."

Ook de vmbo-niveaus kaderberoepsgericht en basisberoepsgericht leggen examens voertuigentechniek af, maar dit zijn examens met de nadruk op praktijk waarbij de school zelf mag kiezen op welke datum het wordt getoetst.  

Lastige vraagstelling

Scholengemeenschap De Rede in Terneuzen koos voor woensdag. Docent Jan Willem Polderman vond het een theoretische gedeelte van de toets dit jaar pittig. "De vraagstelling was lastig voor de leerlingen. Het praktijkgedeelte daarentegen was dit keer juist makkelijker dan voorgaande jaren."

Over het examen voertuigtechniek kwamen bij Eindexamenklachtenlijn tot nu toe twee klachten binnen. Een leerling vond het examen te moeilijk en een dyslectische kandidaat kreeg van zijn school onterecht zijn cd niet waarop de examenvragen voorgelezen werden. "Vooral die laatste klacht vinden wij erg spijtig", aldus Safdari.

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op www.scholieren.com/eindexamens

Gepubliceerd op 15 mei 2013


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.