Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2022

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Vmbo'ers verdeeld over derde examendag

Op het vmbo was woensdag de dag van de 'kleine' examens: voertuigentechniek, transport en logistiek en Fries. Twee van de drie Friese leesteksten waren volgens de deelnemers niet moeilijk. Over voertuigentechniek zijn de meningen verdeeld.

Zo'n 33 vmbo’ers van alle niveaus bogen zich woensdag over het examen Fries. Een van hen, examenkandidaat Marc de Boer, was de enige op zijn school die examen deed in het vak. "Het ging heel erg goed, misschien omdat ik erg veel examens heb geoefend", aldus Marc.

Eén lastige tekst

Examenkandidaat Jantine Boonstra is ook tevreden. "Het examen was niet veel moeilijker dan de oefenexamens die ik heb gemaakt. Een van de drie teksten was wel erg lastig, daarbij heb ik veel woorden in het woordenboek moeten opzoeken. Ik verwacht ongeveer een zes te hebben."

Bij de Eindexamenklachtenlijn van het LAKS zijn woensdag aan het begin van de avond nog helemaal geen klachten binnengekomen over vmbo Fries. Coördinator Sadjia Safdari is niet verbaasd, gezien het lage aantal deelnemers. "Ik vind het wel erg leuk dat Fries ook voor het vmbo nog altijd een examenvak is, terwijl er maar zo weinig deelnemers zijn."

Stof sloot niet aan

Het examen transport en logistiek is op niveau vmbo-gl in heel Nederland door maar drie leerlingen afgelegd. Nog eens veertig leerlingen deden het examen voertuigentechniek. Scholier Hans Roksnoer had er niet veel moeite mee. "De stof die wij het afgelopen jaar behandeld hebben, sloot niet heel erg aan bij het examen, maar toch was het goed te doen. Ik hield nog twintig minuten over en was dus ruim op tijd klaar."

Ook de vmbo-niveaus kaderberoepsgericht en basisberoepsgericht leggen examens voertuigentechniek af, maar dit zijn examens met de nadruk op praktijk waarbij de school zelf mag kiezen op welke datum het wordt getoetst.  

Lastige vraagstelling

Scholengemeenschap De Rede in Terneuzen koos voor woensdag. Docent Jan Willem Polderman vond het een theoretische gedeelte van de toets dit jaar pittig. "De vraagstelling was lastig voor de leerlingen. Het praktijkgedeelte daarentegen was dit keer juist makkelijker dan voorgaande jaren."

Over het examen voertuigtechniek kwamen bij Eindexamenklachtenlijn tot nu toe twee klachten binnen. Een leerling vond het examen te moeilijk en een dyslectische kandidaat kreeg van zijn school onterecht zijn cd niet waarop de examenvragen voorgelezen werden. "Vooral die laatste klacht vinden wij erg spijtig", aldus Safdari.

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op www.scholieren.com/eindexamens

Gepubliceerd op 15 mei 2013


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?