Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

Vmbo tevreden over tweede examendag

Veel examenkandidaten van het vmbo hebben dinsdag een uitstekende examendag achter de rug. De examens muziek en natuur- en scheikunde (NaSk-2) waren niet al te moeilijk, oordelen de vmbo'ers.

Dinsdag bogen krap duizend vmbo'ers van de theoretische en gemengde leerweg zich over het theorie-examen muziek.

Examenkandidaat Michiel Udema: "Ik vond het vrij gemakkelijk en dat hoorde ik mijn klasgenoten na afloop ook zeggen. Zelfs een jongen die normaal niets met het vak muziek heeft, kon de toets zonder problemen maken. Het enige lastige was dat er nu meer open vragen waren dan bij de oefenexamens", vindt Udema.

Lijntjes te weinig afstand

Bij de eindexamenklachtenlijn van het LAKS valt het op dat drie van de tot dan toe negen ingediende klachten over het examen gaan over de antwoordformulieren. "Drie leerlingen kwamen met de klacht dat de lijntjes om het antwoord op in te vullen te weinig afstand hadden", aldus klachtencoördinator Sadjia Safdari.

Muziekdocent Frank Kaman is wat somber over het examen. Het viel hem op dat er weinig filmpjes in het examen zaten. "Vorige jaren waren dat er overduidelijk meer", weet hij. "Ik kreeg de indruk dat mijn leerlingen het erg moeilijk vonden. Een aantal vragen bestempelden ze zelfs als vaag", meldt Kaman.

'Supergoed'

Ook werd dinsdag NaSk-2 afgenomen, een vak waarin natuur- en scheikunde gecombineerd wordt. Scholiere Charlotte Velthuijsen vond het examen 'supergoed' te doen: "Ik ben dyslectisch en soms heb ik de extra tijd die ik daardoor krijg echt wel nodig, maar bij dit examen was ik een kwartier voor afloop helemaal klaar".

Haar docent geeft vaak moeilijke toetsen, in de hoop dat ze beter voorbereid zijn op het eindexamen. Dat blijkt:. "Toen ik mijn cijfer net uitrekende, ontdekte ik dat ik ongeveer een 8,5 heb gehaald”, vertelt Velthuijsen.

Gemiddelden

Ook docente Julia Wever is tevreden over de toets. "Sommige leerlingen hebben hun eigen antwoorden opgeschreven, die heb ik net even met ze doorgenomen", zegt ze. "Op basis van wat ik kon zien kan ik zeggen dat ze het prima gemaakt hebben".

Wever vond het examen goed in elkaar zitten: "Het was niet te moeilijk maar ook zeker niet te gemakkelijk. Er waren twee vragen waar ik zelf even ernstig over na moest denken en één vraag had wat mij betreft eerder bij NaSk-1 thuisgehoord, een ander vak met andere onderwerpen. Maar dat is dan ook alle kritiek die ik heb".

Het LAKS had aan het einde van de middag 75 klachten ontvangen over NaSk-2. "Niets bijzonders", vindt Safdari. "Van NaSk op het vmbo zijn we gewend dat het examen heel goed in elkaar zit en dat er niet veel klagers zijn."

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op www.scholieren.com/eindexamens

Gepubliceerd op 14 mei 2013


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.