Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2022

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Vmbo tevreden over tweede examendag

Veel examenkandidaten van het vmbo hebben dinsdag een uitstekende examendag achter de rug. De examens muziek en natuur- en scheikunde (NaSk-2) waren niet al te moeilijk, oordelen de vmbo'ers.

Dinsdag bogen krap duizend vmbo'ers van de theoretische en gemengde leerweg zich over het theorie-examen muziek.

Examenkandidaat Michiel Udema: "Ik vond het vrij gemakkelijk en dat hoorde ik mijn klasgenoten na afloop ook zeggen. Zelfs een jongen die normaal niets met het vak muziek heeft, kon de toets zonder problemen maken. Het enige lastige was dat er nu meer open vragen waren dan bij de oefenexamens", vindt Udema.

Lijntjes te weinig afstand

Bij de eindexamenklachtenlijn van het LAKS valt het op dat drie van de tot dan toe negen ingediende klachten over het examen gaan over de antwoordformulieren. "Drie leerlingen kwamen met de klacht dat de lijntjes om het antwoord op in te vullen te weinig afstand hadden", aldus klachtencoördinator Sadjia Safdari.

Muziekdocent Frank Kaman is wat somber over het examen. Het viel hem op dat er weinig filmpjes in het examen zaten. "Vorige jaren waren dat er overduidelijk meer", weet hij. "Ik kreeg de indruk dat mijn leerlingen het erg moeilijk vonden. Een aantal vragen bestempelden ze zelfs als vaag", meldt Kaman.

'Supergoed'

Ook werd dinsdag NaSk-2 afgenomen, een vak waarin natuur- en scheikunde gecombineerd wordt. Scholiere Charlotte Velthuijsen vond het examen 'supergoed' te doen: "Ik ben dyslectisch en soms heb ik de extra tijd die ik daardoor krijg echt wel nodig, maar bij dit examen was ik een kwartier voor afloop helemaal klaar".

Haar docent geeft vaak moeilijke toetsen, in de hoop dat ze beter voorbereid zijn op het eindexamen. Dat blijkt:. "Toen ik mijn cijfer net uitrekende, ontdekte ik dat ik ongeveer een 8,5 heb gehaald”, vertelt Velthuijsen.

Gemiddelden

Ook docente Julia Wever is tevreden over de toets. "Sommige leerlingen hebben hun eigen antwoorden opgeschreven, die heb ik net even met ze doorgenomen", zegt ze. "Op basis van wat ik kon zien kan ik zeggen dat ze het prima gemaakt hebben".

Wever vond het examen goed in elkaar zitten: "Het was niet te moeilijk maar ook zeker niet te gemakkelijk. Er waren twee vragen waar ik zelf even ernstig over na moest denken en één vraag had wat mij betreft eerder bij NaSk-1 thuisgehoord, een ander vak met andere onderwerpen. Maar dat is dan ook alle kritiek die ik heb".

Het LAKS had aan het einde van de middag 75 klachten ontvangen over NaSk-2. "Niets bijzonders", vindt Safdari. "Van NaSk op het vmbo zijn we gewend dat het examen heel goed in elkaar zit en dat er niet veel klagers zijn."

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op www.scholieren.com/eindexamens

Gepubliceerd op 14 mei 2013


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?