Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

Vanavond gala ondanks examen Frans

Ondanks het verplaatste examen Frans viert een middelbare school in Deventer vanavond toch feest. Het Etty Hillesum Lyceum besloot het eindgala gewoon door te laten gaan, ook al is een aantal van de kandidaten nog niet klaar.

Vwo-leerlingen met Frans zijn van plan te komen, 'maar niet veel alcohol te drinken'.

De voor het gala verantwoordelijke leerlingencommissie van locatie het Vlier bedacht al maanden geleden dat woensdagavond een geschikt moment zou zijn voor het feest: direct na afloop van de oorspronkelijke laatste examensessie, Frans.

Leerling Auke-Frank Tadema is lid van de galacommissie en zelf ook vwo-examenkandidaat Frans. "We hebben veel berichtjes gehad van bezorgde leerlingen, maar uiteindelijk gaat bijna iedereen gewoon naar het feest vanavond. Zelf heb ik morgen ook het examen Frans. Ik zal niet veel alcohol drinken maar ben wel van plan er verder een leuk feestje van te maken. Wij als gala-commissie staan achter het besluit van de school om het vanavond door te laten gaan," zegt Auke-Frank.

Ook Raeven van Huis in ’t Veld gaat gewoon naar het gala toe, ondanks haar examen Frans morgen. "Ik ga zeker niet te veel drankjes drinken. Gelukkig is het examen 's middags, als het 's morgens afgenomen zou worden was mijn twijfel om te gaan veel groter geweest. In ieder geval zou het zonde zijn om niet te gaan, dan heb ik mijn mooie jurk en schoenen voor niets gekocht," vertelt Raeven.

Geen nachtwerk

De reden die Raeven geeft is een van de argumenten van de school geweest om het feest door te laten gaan. "Sommige scholieren hebben veel geld in deze avond geïnvesteerd, van gehuurde kostuums tot luxe voertuigen. Daarnaast is de horecagelegenheid al besproken, het zou vrijwel onmogelijk zijn deze afspraken te wijzigen," aldus schooldirecteur Arno Jansen.

"Telefoontjes van bezorgde ouders hebben wij niet gehad. Ik ben ervan overtuigd dat de leerlingen die in de zesde klas van het vwo zitten voorzichtig genoeg zijn met alcohol en er geen nachtwerk van maken. Ik begrijp dat deze oplossing geen schoonheidsprijs verdient, maar ieder ander besluit was een slechter besluit geweest," aldus Jansen.

Verplicht 'leuk' doen

Scholier Felix Govers is minder blij. "Na maanden vol spanning is er na afloop van het laatste examen ineens ruimte voor ontspanning. Een gala zou de perfecte mogelijkheid moeten zijn om al die energie kwijt te kunnen. Het is teleurstellend, ik kan niet losgaan met een vakantiegevoel maar zal drie uur ‘leuk’ staan doen in mijn pak terwijl ik iedereen feliciteer met zijn vakantie. Het feestje duurt tot vannacht twee uur, maar ik ben van plan eerder de zaal te verlaten. Het is zeker zuur", aldus Felix.

Van alle telefoontjes die het LAKS ontving over het examen Frans, gingen er meerdere over een gala dat op woensdagavond gepland zou staan. "Leerlingen van meerdere scholen lieten ons weten dat het gala vanavond doorgaat, ondanks het examen Frans", vertelt de voorzitter van de scholierenvakbond. 

Gepubliceerd op 29 mei 2013


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.