Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2022

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Pittige afgeleiden nekken havo-leerlingen bij examen wiskunde B

Door Wayne

Net als dat er leerlingen begonnen met wiskunde A vanmiddag, begonnen om 13:30 uur 15.000 havisten aan wiskunde B. Het was een zeer lastig examen en veel leerlingen kwamen in tijdsnood. 

Marco Sjoers van het Marne College in Bolsward vond zijn examen verschrikkelijk gaan. "Bij de eerste vraag raakte ik al uit mijn concentratie omdat 'ie zo vaag was. Ik kwam er maar niet op dat ik moest substitueren." Puck Liebregts van het Pius X-college in Bladel vond het ook een moeilijk examen. "Naar mijn weten hebben we vraag 13 nog niet eerder gehad. Het leek wel een misvormde sinusoïde." Maaike Wiersma gaat misschien klagen over vraag 18. "Daar moest men differentiëren en gelijk stellen aan 1. Dat vond ik wel heel moeilijk." 

Alles kwam aan bod

Maaike vond haar examen te lang en te divers. Dat diverse kan docent Hester Vogels van het UniC in Utrecht kan dat bevestigen. "Alles kwam er in voor, maar wat mij vooral opviel is dat er heel weinig meetkunde en goniometrie in voor kwam, zeker omdat het vwo-examen wel veel goniometrie had. In plaats daarvan kwam er wel veel over logaritmische schalen voor, en dat is bijzonder. Ook zat er bij opgave 6, 11 en 18 een pittige afgeleide in." 

Tijdsnood

Hester vervolgt nog over vraag 18: "Ik kan mij voorstellen dat veel leerlingen niet toe zijn gekomen aan vraag 18. Dat is vervelend, want het was wel veel punten waard. Laurens Janssen deed het bezemexamen. Hij stelde dat het examen niet heel moeilijk was, maar hij kwam wel in tijdsnood. Wel zat er één lastige vraag in: "Bij vraag 19 moest je een formule uit je hoofd weten en die was best moeilijk." 

Bron: Centraal Eindexamen FB-Event

Klachten druppelen binnen

Sterre Teunissen, klachtencoördinator van het LAKS, heeft op dit moment geen klachtennieuws over het examen wiskunde B. Dit mede door een storing op examenklacht.nl. De teller staat inmiddels op een paar honderd klachten.

Vanaf woensdag 10 mei t/m 24 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en check onze livestream op onze Eindexamens facebookpagina elke dag rond de klok van 17:30u!

Gepubliceerd op 19 mei 2017


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?